tiistai 25. kesäkuuta 2013

Niinistö ja Putinin lehdistötilaisuus 25.6.


Muutamia nopeita huomioita presidenttien tiedotustilaisuudesta. En tehnyt muistiinpanoja, joten nyt mennään hyvin vapaalla kädellä. Pahoittelut jo etukäteen mahdollisista virheistä ja liian oikoisista tulkinnoista.

Ihan ensimmäisenä on kiitettävä Yleisradiota, joka välitti tapahtuman suorana Areenassa. Näin se maailma muuttu koko ajan pikkuisen läpinäkyvämmäksi ja sitä myötä todennäköisesti paremmaksi. Tämä sama läpinäkyvyys on totuttautumisen alla poliitikoillakin. Venäjällähän tällaista vastaan suorastaan kamppaillaan. Valtamedioilla ei ole liikkumavaraa vallanpitäjien suhteen, marginaalissa sentään vielä on tilaa puhua suorempaan.

Niinistön avauspuheenvuoro alkoi sillä, että hän kertoi käyneensä Putinin kanssa läpi suomalaista ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Tämä aihe jäi melko tavalla tähän, eikä nyt syystä tai toisesta saatu Putinilta Venäjän kantaa Suomen mahdolliseen NATO-jäsenyyteen. Todennäköisesti media päätti, että vähät käytettävissä olevat kysymykset kannattaa nyt suunnata muualle.

Ensimmäinen kihelmöivämpi kysymys oli lapsikiistojen tilanne. Vastauksessaan Putin tuntui ohittavan koko kysymyksen siihen malliin, että Moskovassa oli päätetty lopettaa tämä Johan Bäckmanin kautta tapahtunut mustan informaation operaatio. Saa nähdä annetaanko Bäckmanille joku toinen keppihevonen vai onko vihdoin ymmärretty hänen lähinnä vahingoittavan jatkuvasti kasvavan venäläisen väestön asemaa Suomessa.

En ihan tarkkaan saanut kiinni siitä, mitä oikein oli puhetta Suomen 100-vuotisjuhlien kanssa muutaman vuoden päästä, mutta vaikutti siltä, että venäläiset ovat tulossa mukaan juhliin. Ehkä voisimme yhdessä tehdä uusintaversion Luottamus-elokuvasta (1976).

Kysymys Snowdenista ja Putinin vastaus ovat tätä kirjoitettaessa todennäköisesti useimpien maailman uutispalveluiden etusivulla. Snowden on Moskovassa, lentokentän kauttakulkualueella ja hänen toivotaan lähtevän eteenpäin. Putin tuntui suorastaan tikkuilevan naama punaisina Snowdenia jahtaaville yhdysvaltalaisille. Putin sanoi, ettei Snowden ole rikkonut Venäjän lakia, eikä oikeastaan tehnyt edes pahaa, vain ollut avoimuuden puolesta taisteleva ihminen.

Viimeisenä kysymyksenä antoi Helsingin Sanomien toimittaja* palaa. Hän nosti esiin Putinin hallinnon kansalaisyhteiskuntaa tukehduttavat lait, jotka yhdessä ovat vieneet venäläistä yhteiskuntaa ikävällä tavalla ajassa taaksepäin. Putinilla oli ilmiselvästi hankala olo hänen kuunnellessaan suomalaisen tulkin käntäämää pitkää ja yksityiskohtaista kysymystä.

Erityisesti Putinia näytti harmittavan kysymyksen osa homoseksuaalien oikeuksista. Hän ei löytänyt sanoja, vaan kuittasi pitkään emmittyään jotenkin humoristisesti asian (tiedättehän te..) ja Niinistökin naurahteli tässä kohtaa minun mielestäni tyllitajuttomasti hänen mukanaan. Putin käänsi asian niin, että kyseessä on lastenoikeuksiin perustuva suojalaki, joka ei rajoita homoseksuaalien elämään lainkaan. Hän myös sanoi, että meillä on oikeus olla säätämättä tällaisia lakeja, mutta ettei meidän ole tarpeen puuttua heidän sisäisiin asioihinsa. Sujuva takinkääntö Putinilta verrattuna Snowden-kysymyksen hehkutukseen oikeuden ja avoimuuden puolesta kamppaileviin. Takelteleva venäläisten tulkki muuten lateli lauseitaan tässä homolakeja vastauksessa poikkeuksellisen sujuvasti, liekö ennalta harjoiteltu vastaus. Tuolla tasolla ei ihan odottaisi törmäävän tuollaisiin amatööritulkkeihin.

Tähän päättyi tiedotustilaisuus ja jäämme odottamaan, mitä vielä on luvassa. Joka tapauksessa meillä Suomella niin pinnalla ollut ulko- ja turvallisuuspolitiikka loisti ajankohtaisten ydinkuysymystensä kohdalla melko tavalla poissaolollaan.

* Tämän päivän Hesarin pääkirjoitus Tuomiojan kannanotosta Snowden-tapaukseen oli tyyliltään juuri päinvastainen, suorastaan suomettunut kirjoitus. Suomettumisen suunta vain näyttää vaihtuneen. Uskon ja toivon, että pääkirjoitus oli jonkun henkilön kaunainen yksilösuoritus. Vaikkei Tuomiojan tyylistä tai ajatuksista pitäisikään, niin tuollainen "analyysi" vahingoittaa vain sen tekijää.

Täydennys klo 19.35: Täydennys: Kuten tutkija Katri Pynnöniemi minua muistutti, nosti Putin esiin myös yhteistyön laivanrakennuksen puolella. STX:n horjuminen konkurssin partaalla ja arktisten alusten kysynnän lisääntyminen Koillisväylän aukeamisen myötä tekevät laivateollisuudesta hyvinkin mahdollisen kumppanin. Katrin välittämä uutinen venäläisten sotalaivatilauksista Ranskasta antaa myös väriä tälle ehdotukselle. Laivat tilataan Ranskasta vielä suunniteltua suuremmalta osin, koska venäläiset telakat eivät kyenneet pysymään aikatauluissa.

Täydennys klo 21.35: YLEn litterointi tiedotustilaisuudesta
Täydennys 26.6. klo 7.05: Susanna Niinivaaran kattava raportti Suomen Kuvalehden sivuilla

1 kommentti:

  1. Kuten Rysky itsekin totesit odottaneesi Nato-kommentteja Putinilta = kampanja on jo niin pitkällä että Se on muuttunut tarinaksi jota ME toistamme, ja jonka mukaan itsesäätelemme toimintaamme.

    VastaaPoista