perjantai 14. kesäkuuta 2013

NATO-kyselyn tuloksista



"Kaiken viisauden alkuna on tosiasiain tunnustaminen."

Ihmisen kyky luoda ehjää poliittista näkemystä on varsin rajoitettu. Vain hieman karrikoiden on tyypillistä, että enemmistö ihmisistä vaatii veroja alas ja julkisia palveluja ylös. Tämä ajatus järsi taas nilkkaani kuin luin uutista YLEn tuoreesta NATO-kyselytutkimuksesta.

Kuten olen aiemminkin toitottanut, on muuten niin toimivassa suomalaisessa pragmaattisuudessa kummallinen aukko maanpuolustuksen kohdalla. Tämä tutkimus vahvistaa tämän kolmannen kysymyksen kohdalla. Siinä kysytään, että jos Ruotsi liittyisi NATOon, niin pitäisikö Suomenkin.

Asiantuntijapiireissä ollaan ymmärtääkseni vahvasti sitä mieltä, että Ruotsin jäsenhakemus NATOlle olisi monista pätevistä syistä melkoinen tyrkkäys Suomellekin vastaavaan toimintaan. Tämän näkemyksen olisi olettanut näkevänsä myös kansalaisten vastauksissa, vaikka ihan vain pikkuriikkisenkin. Mutta päinvastoin: NATOn kannatus tipahti siinä tapauksessa vielä yhden prosentin ja EI-äänet vielä nousivat EOS:n kustannuksella seitsemän prosenttiyksikköä. Tuossa on minusta jopa pientä Ruotsiin kohdistuvaa primitiivireaktion makua.

Jos Ruotsi päättäisi hakea NATO-jäsenyyttä, niin minusta meidän ulko- ja turvallisuuspoliittiset päättäjämme olisivat kädettömiä tolloja, jos eivät harkitsisi vakavasti samaa. Vaikka olenkin sotilaallista liittoutumista vastustava aseistakieltäytyjä, niin joku reaalipolitiikan taju on säilytettävä. Tai ainakin vastuunalaisilla paikoilla niin on tehtävä.

Optimistisesti ajattelen, että jos pystyisimme käymään laajaa ja tolkullista turvallisuuspoliittista kansalaiskeskustelua, niin syntyisi parempi kuva realiteeteistä sekä ennen kaikkea varmasti kehittyisi uudenlaisia ajatuksia Suomen turvaamiseksi tämän ajan aallokoissa. Myös ratkaisujen taloudellinen puoli voitaisiin käydä läpi. Siksi nostan jälleen esille sen ajatukseni, että valtion olisi hyvä varata rahaa ja muita resursseja aidon kansalaiskeskustelun käynnistämiseksi. Näin tehtiin ennen EU-kansanäänestystä ja kyllä minä nykyisen tilanteen rinnaisin siihen. Nyt on keskusteltava, kehiteltävä näkemyksiä ja eri vaihtoehtojen kautta löydettävä se enemmistön kannattama linja tulevaisuuteen.  Ja sen linjan soisin olevan tosiasioille perustuva.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti