Ääneen ajattelua ja keskustelua suopeassa hengessä ilman pyrkimystä yksimielisyyteen.
sunnuntai 28. heinäkuuta 2013
Turvallisuuspoliittinen syksy
Tuleva syksy näyttää ulko- ja turvallisuuspoliittisesti vilkkaalta. Mukavasti turpo-ruuvia vääntänyt Kultaranta-keskustelut saa raporttinsa jossain vaiheessa syksyä. Raportti keskusteluista oli luvassa ja eiköhän sieltä keskustelun aiheita löydy. Se, että tarttuuko julkisuus niihin tärkeimpiin asioihin, on sitten eri asia. Tällaisista papereista, elämänalueesta riippumatta, nousevat usein esiin ihan toisarvoiset, mutta värisyttävämmät seikat. Toivottavasti raporttia kommentoidaan laajasti sekä paikalla olleiden että muiden toimesta. Hyvää ryhtiä keskusteluun toisi myös ensi vuoden Kultaranta-keskustelujen virallinen vahvistaminen.
Saa nähdä pääsevätkö vanhat ulko-ja turvallisuuspoliittiset järjestötoimijat Paasikivi-seurasta Sadankomitean kautta EVAan mukaan kyytiin nyt virinneessä turpo-keskustelussa. Nyt olisi pystyttävä polkaisemaan pystyyn asioita ja tapahtumia. Tiedä vaikka tässä syksyllä saataisiin jonkinlaiset Turpokäräjätkin pystyyn. Sitä resurssia tarjoavaa vapaaehtoista tahoa tässä vielä etsitään. Vastineeksi lupaamme eläväistä ja monipuolista turponarkkien keskustelua.
Syksy näyttää myös sen, että jatkavatko venäläiset Suomen ilmatilan loukkauksia. Niitähän on ollut alkuvuodesta muistaakseni viisi kappaletta eli runsaasti. Pari, kolme menisi vielä vahinkojen ja lisääntyneen lentotoiminnan piikkiin, mutta puolenkymmentä on jotain muuta. Ainakin Suomen NATO-keskusteluun osallistumista. Ilmatilan loukkauksista tiedotettaessa kerrotaan aina myös, että asiaa tutkitaan. Saa nähdä kerrotaanko näiden tutkimusten tuloksista julkisesti ja kumpaan mahdolliseen johtopäätökseen päädytään: loukkaukset ovat tahallisia vai että Venäjän ilmavoimissa on keskimäärin heikko suunnistustaito ja toimimaton johtamisjärjestelmä.
Venäjän on vuoden alusta pyöräyttänyt useamman valmiusharjoituksen ja niitä lienee luvassa lisää. Valmiusharjoitusohjelma antaa venäläisille tekosyyn mobilisoida mitä vaan missä vaan omalla maaperällään. Suuri Zapad 2013 -harjoitus syyskuussa yhdessä Valko-Venäjän kanssa on puolestaan läntistä hyökkäystä torjuva harjoitus, josta Baltian maat ja Puola ilmoittavat olevansa huolissaan. Ihan yhtä huolissaan ilmoittaa Venäjäkin olevansa marraskuussa pidettävästä NATOn Steadfast Jazz 2013 -sotaharjoituksesta, jossa torjutaan Puolaan ja Baltiaan idästä suuntautunutta hyökkäystä. Ruotsi on muuten ilmoittanut olevansa halukas osallistumaan harjoitukseen. Itämeren ympäristö näyttää siis ensi syksynä turvallisuuspoliittisesti varsin jännitteiseltä.
NATOssa on luvassa uusia tuulia ainakin siinä mielessä, että pääsihteeri menee vaihtoon. Tanskalainen Anders Fogh Rasmussen on palvellut neljä vuotta ja uusi astunee virkaan, jahka hänet saadaan valittua. Kansainvälisessä politiikassa on voimassa aina se tilanne, että jossain on vaalit tulossa. Turpo-syksyyn vaikuttavat useammatkin vaalit. Ensimmäisenä ovat Saksan liittopäivävaalit 22. syyskuuta. Jos Merkel voitaa vaalit, purkautuvat monet ratkaisua odottaneet asiat liikkeelle, varsinkin talouspuolella. Jos tulos on jokin muu, menee varmaan aikaa ennen kuin uusi hallitus pääsee turpo-asioihin eurokriisin viedessä alussa kaiken huomion. Merkel on lämmitellyt suhteita Visegrad-maihin ja erityisesti Puolaan. Hankala sanoa, että jättikö PRISM-kohu pysyviä kolhuja Saksan ja Yhdysvaltain välille vai oliko ärtymys lähinnä omille kansalaisille tarkoitettua retoriikkaa. Turvallisuuspoliittissaan Saksa on kuitenkin edelleen kokoaan pienempi, historian taakkojen takia. Mutta pikkuhiljaa vaikutusvalta ja aktiivisuus lisääntynevät. EU:n ja Yhdysvaltain väliset kauppasopimusneuvottelut ovat se olennainen atlanttinen ulottuvuus tällä hetkellä.
Meidän kannaltamme olennaisen tärkeät vaalit ovat 14.9., kun Ruotsissa pidetään yhdistetyt valtiopäivä-, kunnallis- ja maakäräjävaalit. Saa nähdä kuinka suureksi kysymykseksi NATO-jäsenyys nousee ja minkälaiset ovat voimasuhteet vaalien jälkeen. TARKENNUS: Ruotsin vaalit vuoden päästä, nolo moka, pahoittelut.
Kesällä 2014 käydään europarlamenttivaalit, joilla on turvallisuuspoliittinenkin ulottuvuus. Uuden europarlamentin kokoonpano on tietysti tärkeä ja myös komissio pistetään uusiksi. Näin saanemme myös uuden korkean edustajan lady Ashtonin tilalle. Hänen epäkiitollinen työnsä on ollut ensimmäisenä yrittää rakentaa yhteistä ulkopolitiikkaa ja sen vaatimaa koneistoa. Hänen onnistumistaan tehtävässään ei ainakan minun näkemäni mukaan ole arvioitu kovinkaan kauniisti, mutta näissä olosuhteissa urakka oli lähtökohtaisesti mahdoton. Mikä ei tietysti kerro mitään siitä, suoriutuiko hän tehtävästään hyvin tai huonosti. Tämän vuoden joulukuun huippukokouksessa on muuten tarkoitus vihdoin käsitellä EU:n puolustukseen liittyviä asioita, jotka on sysätty vuosia syrjään talouskriisin takia. Silloin varmaan isketään kiinni seuraavan parlamenttikauden suuntia. Näistähän Niinistö Ranskan vierailullaan Hollanden kanssa jo puhuikin.
Vuoden päästä syyskuussa konkretisoituu myös lähes absurdin oloinen mahdollisuus Skotlannin erosta Isosta-Britanniasta. Kansanäänestys on 18.9.2014 ja pelissä on paljon myös turvallisuuspoliittisesti. Skotlannissa sijaitsevasta Faslanen laivastotukikohdasta kun löytyy Ison-Britannian ydinaseilla varustettujen sukellusveneiden tukikohta. Tukikohdan kohtalo puhuttaa. Sen siirto tulee kalliiksi, mutta itsenäisyyttä ajaville skotlantilaisille ei tulee kuuloonkaan mikään Kaliningrad-tyyppinen eksklaavi-ratkaisu, jossa pala toista maata jäisi ilman suoraa yhteyttä emämaahan. Itsenäisen Skotlannin syntyessä olisi paljon auki, sillä sen olisi halutessaan haettava NATOn ja EU:n jäseneksi. Kun tähän vielä liitetään Cameronin kasvavan EU-kritiikin takia lupaama kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä, niin saarivaltakunta voi hyvinkin olla muutaman vuoden kuluttua erittäin toisenlaisessa tilanteessa kuin nyt. EU:n talouskriisin jatkuessa voi tosin muukin Eurooppa kokea kovia muutoksia. Taloudellisesti kovat olot ja ennen kaikkea näköalattomuus voivat eteläisessä Euroopassa sytyttää jotain arabikevään kaltaisia muutoksia.
Lisäilkäähän tuohon perään, mitä muuta turvallisuuspoliittisesti mielenkiintoista syksy ja talvi tuovat tullessaan. Ja joku musta joutsenhan sieltä myös voi aina paikalle liidellä ja laittaa paljon uusiksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti