Tuolla Hevosmiesten tietotoimiston digiversiossa Twitterissä on ollut nyt puhetta siitä, että jos pistettäisiin ensi syksynä pystyyn Turpokäräjät. Sis sellainen vapaamuotoisempi kohtaaminen, jossa voisimme viedä yhdessä eteenpäin ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Tämä yhdessä siis tarkoittaa turponarkkeja ja muita asioista kiinnostuneita.
Koska kaikilla on elämässään sekä työn että muun puolella todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi tekemistä, ei vapaaehtoisia käsiä ole noussut vetovastuuta ottamaan. Eikä nouse minunkaan lapani, mutta jos itselleni ominaisella tavalla yrittäisin tyrkätä asiaa eteenpäin. Eli kysyisin paljon, enemmän kuin osaan vastata. Oikeat kysymykset kun hahmottavat asian kuin itsestään. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse löytyä tiukkaa yksimielisyyttä, mutta esim. ajankohta ja vastaavat olisi tärkeää saada sovituksi yhdessä. Tuonne kommentteihin voi lykätä vapaavalintaisesti vastauksia kaikkiin tai osaan kysymyksistä.
- Miksi Turpokäräjät pitää järjestää?
- Mihin Turpokäräjät pyrkivät?
- Onko työskentelyllä jokin konkreettinen tavoite, julkilausuma, julkaisu, tms?
- Keille Turpokäräjät on tarkoitettu?
- Onko tilaisuus avoin myös medialle?
- Noudatetaanko Chatham House -sääntöä tai onko jotain muita luottamukseen perustuvia menettelytapoja?
- Pidetäänkö tapahtuma arkena vai viikonloppuna?
- Milloin Turpokäräjät voisi pitää?
- Kuinka pitkä tapahtuma olisi?
- Kuuluisiko ohjelmaan myös illanvietto?
- Kannattaako tapahtuma järjestää kaupungissa vai jossain seminaarihotellissa, kartanossa tms?
- Onko tapahtuma osallistujien kustantama, osittain kustantama vai etsitäänkö rahat muualta? Ja kuka etsii?
- Otetaanko valtiovallan apua ja tukea vai pyritäänkö taloudelliseen riippumattomuuteen? Onko ylipätään rajoitteita kumppaneiden, tukijoiden yms kanssa?
- Onko yhtenä tavoitteena polkaista pystyyn uusi turvallisuuspolitiikkaan keskittynyt kansalaisjärjestö?
- Ohjelma pitää kietoa mielekkyyden ja johdonmukaisuuden takia jonkin teeman tai tavoitteen ympärille, kuka/ketkä sen valikoivat?
- Alustajia varmasti käytetään, mistä heidät hankitaan vai astuuko jokainen vuorollaan lauteille?
- Pitäisikö ulkomailta etsiä? Myös suurlähetystöistä voisi löytyä validia väkeä.
- Keskustelulle on oltava menetelmät vetäjineen ja muistiinpanojen tekijöineen eli mistä nämä?
Ja lopuksi vielä pari olennaista kysymystä.
- Ketkä olisivat kiinnostuneita osallistumaan tällaiseen tapahtumaan?
- Miten tästä eteenpäin?
Jätän sisällölliset kysymykset sivummalle, ja kommentoin pelkästään logistisia aspekteja.
VastaaPoistaLogistisesti tapahtumaa ei kannata järjestää Helsingin ulkopuolella. Suurin osa mahdollisista osallistujista (ja jos niin päätetään, puhujista) asuu alueella, ja tänne on parhaat kulkuyhteydet.
Tilan löytäminen Turpokäräjille on ongelma. Nollabudjetilla tilan löytämminen on haastavaa pienemmillekin tapahtumille, ja on mahdotonta ennustaa kuinka pieneksi Turpokäräjät jäävät tai kuinka suureksi ne saattavat kasvaa. Tämä tarkoittaa joustavuuden - ja mitä todennäköisemmin rahan - suhteen.
Tässä mielessä olisi luontevaa löytää yhteistyökumppani, joka voisi joko tarjota soveliaat tilat taikka kustantaa tilavuokran jossain muualla. Kallistuisin itse jälkimmäisen puoleen, mutta ei ole varaa olla ronkeli.
Omasta mielestäni tapahtuman kannattaisi koostua useista afterwork-tapahtumista pitkin viikkoa (viikon aikana 3-5). Viikonloppu olisi tietysti kätevämpi, mutta sen myötä kustannukset nousevat, varsinkin niille jotka joutuvat viettämään viikonlopun kaupungissa, jossa eivät normaalisti asu. Viikonlopputapahtumaan rahan ja yhteistyökumppanin tarve on tuntuvasti korkeampi.
Yksittäisten tapahtumien järjestäminen mahdollistaa osallistumisen vain niihin aiheisiin jotka kiinnostavat, mutta on kieltämättä ongelmallinen jälleen muualla asuville. Tämä tosin mahdollistaa yhteisen illanvieton todella helposti, kuten esimerkiksi The Ulkopolitistin järjestämissä tapahtumissa on huomattu.
Tilaisuuksien tulisi olla avoimia kaikille (first come first served periaatteella, mikäli tilat ovat pienet), ja myös median edustajien tulisi saada osallistua vapaaksi.
Tilan löytäminen ei ole mitenkään mahdotonta. Kustannukset sen sijaan voivat aiheuttaa päänvaivaa, varsinkin jos haetaan ratkaisua jonka kesto on pidempi kuin 2-3 tuntia. Tässä tapauksessa Sunnuntaistrategistin pohtimat yhteistyökumppanuudet ovat viisas idea. Luontevin kumppani olisi tietysti PV tai MPK, mutta periaatteessa voisin kuvitella myös medioiden tulevan kysymykseen.
VastaaPoistaAfterwork-tyyppisissä tilaisuuksissa dilemmaksi voi myös muodostua kustannukset, sekä tilan hankinnan että osallistujien kannalta. Osallistujien kohdalla siksi, jos he asuvat kauempana tilaisuuksien pitopaikasta, ja tilan kannalta siksi, että esimerkiksi ravintolat tykkäävät heittäytyä ahneiksi ja vaatia esim. juomatakuuta mikäli huomaavat että osallistujia on kiitettävästi. Lisäksi afterwork-tapahtumien sarja vaatii pitkäjänteisempää pr-työtä kuin yksittäinen tapahtuma. Ei sillä, että markkinointi olisi ongelma, mutta tämä kannattaa ottaa huomioon.
Myös joukkorahoitus kannattaa ottaa mahdollisuutena huomioon. Alustojahan on jo useita. Tarvittaneen vain muutama tarjous, alustava budjetti ja sitoumus palauttaa varat rahoittajille, jos menee persiilleen.
Ilmassa on tuntuu olevan nyt hieman kahdenlaista ilmaa Turpokäräjien pitoon. Tai näin olen tulkinnut täältä ja Twitteristä. Toisaalta ajatuksena tuntuu olevan järjestää kunnon tapahtuma ohjelmineen, markkinointeineen yms. Sunnuntaistrategisti tiivisti Twitterissä hyvin, että jonkun täytyy ottaa kokonaisvastuu tapahtumasta enne kuin muita askelia kanntaa ottaa eteenpäin. Minä koen tämän olevan erittäin totta varsinkin jos haluamme tehdä suuremmallekin yleisölle suunnatun tapahtuman. Käytännössä tämän tahon pitäisi saada tehdä sitä ainakin osittain työnsä osana. Sen verran iso asia on. Silloin kyseeseen tulevat jotkin merkittävimmät järjestöt tai jotkut valtionhallinon osat. Jopa puolueilta voisi odottaa panosta tähän.
VastaaPoistaToisaalta sitten esillä on ollut ajatus koota vapaamuotoisemmin yhteen porukkaa ei niin jäykän ohjelman merkeissä. Tukholman suurlähetystömme puolustusasiamies, eversti Anders Gardberg esitti kutsun saapua sinne laivalla, suurlähetystön auditorio olisi käytössä ja ruotsalaisia alustajia olisi saatavilla. Käytännössä tämähän olisi laivaristely eestaas ja päivä Tukholmassa. Laivamatkan hinta olisi vähän vaihtoehdoista riippuen jotain 50-250 euron välillä. Meiltä muualta tuleville sitten tietysti vielä muut matkan osat. Tällaiseen tapahtumaan voitaisiin avoimesti kutsua ja tulisivat ketkä tulisivat.
Itse ajattelisin niin, että ehkä tuo isompi ja merkittävämpi Turpokäräjät vaatii meiltä ensin yhteistä tapaamista, hersyttelyä, keskustelua ja ideointia. Twitterin 140 merkillä se käy tuskaisen hitaasti. Eli jos ensin tapaisimme epämuodollisemmin, toki asioista puhuen ja tavoitteena sitten olisi järjestää isompi tapahtuma.
Keskustelua Turpokärjistä siis käydään Twitterissä hashtagin #turpokäräjät avulla.