RG:ssä julkaistaan paitsi juttuja myös valtion virallisia kuulutuksia, presidentin määräyksiä ja muuta virallista sisältöä. |
"Rossiiskaya Gazeta" (Russian Gazette) teki pitkän ja kehuvan jutun (Google-käännös) Suomen Puolustusvoimista. Venäjän valtion omistaman, puolivirallisen lehden jutusssa ylistetään vierailun perusteella Suomen armeijaa toimivana, tehokkaana ja halpana. Rinnastus partisaaneihin on viittaus Neuvostoliiton sankaritarustoon Suuresta Isänmaallisesta Sodasta. Vertaus asettaa suomalaiset sotilaat joukkoon, joka on valmis taistelemaan isänmaansa puolesta häikäilemättä ja viimeiseen asti.
Jutun ylistykset osuvat taatusti juuri oikeisiin kohtiin. Varmasti uppoaa, kun suomalaisille kerrotaan, että tepäs olette taitavia sotilaita, jota kaikkien on syytä pelätä. Kun tätä vielä täydennetään kehuilla siitä, että teette tämän ihan käsittämättömän tasa-arvoisesti ja vähällä rahalla, niin silloin nyökytellään myhäillen arvioijan tarkkanäköisyydelle. Toki samalla tuodaan esiin näkemys, että Suomi sinällään on ehkä lähes mahdoton hallittava, mutta kahdessa päivässä valloitettava kuitenkin.
Jos minä olisin Venäjällä vastuussa informaatio-operaatioista, joilla pyritään pitämään Suomea irti NATOsta, niin suosisin juuri tällaisia viestejä. Kun suomalaisille sanoo, että tehän pärjäätte itseksenne missä vaan tilanteessa, niin se viesti lankeaa hedelmälliseen maaperään. Näinhän valtaosa suomalaisista ainakin vilpittömästi toivoo asioiden olevan. Sanelu tai uhkailut johtavat todennäköisesti vain NATOn suosion nousuun. Kokonaanhan ei Venäjän kannata yrmeilyä lopettaa. Silloin kun kun kukaan ei uskoisi Venäjän olevan tosissaan. Sofi Oksanen puhui juuri tästä Venäjän propagandan ylivoimasta läntiseen verrattuna Puolustusvoimain komentajan ensimmäisessä Maapuolustuspäivässä. Loistavaksi usean arvostelukykyisen todistajan toimesta tuomittua puhetta ei valitettavasti ole missään tallennettuna.
NATO-keskustelun keskiössä on loppujen lopuksi kysymys, että onko meille kannattavampaa olla sotilaallisesti liittoutunut länteen (NATO) vai toimia pelkän poliittisen liittoutumisen (EU) pohjalta, rakentaen toimivan ja vaikuttavan kokonaisuuden sen varaan. Tällä hetkellähän Suomen ulkopoliittisella johdolla on pyrky vahvistaa EU:n turvallisuuspoliittista ulottuvuutta. Tuomioja lausui vastikään ääneen, että haluaisi Islannin ja Norjan liittyvän ulkojäseniksi Lissabonin sopimuksen turvalausekkeeseen. Presidentti Niinistö toivoi Suomen Kuvalehden mukaan matkallaan Sveitsissä EU:n turvallisuusulottuvuuden konkretisoitumista.
Tätä konkretisoitumista ei ole tapahtunut tähän asti, mutta nyt siihen voi jopa olla mahdollisuus. Tämän mahdollisuuden on synnyttänyt merkittävältä osin Yhdysvallat. Sen rajoja tuntematon vakoilukoneisto rikkoi sitä ainoaa ja tärkeintä vakoilun sääntöä: älä jää kiinni. Saksan ja Ranskan johdoilla on painetta ja varmasti myös halua antaa takaisin Obamalle. Vapaakauppaneuvotteluja tuskin halutaan vaarantaa, joten jonkinlainen uhittelu eurooppalaisten puolustusjärjestelyjen puolella voisi toimia ainakin Euroopan sisäisesti. Yhdysvalloissakaan ei moisesta oikeasti huolestuttaisi, vaan pikemminkin päinvastoin. USA on viestittänyt jo pitkään ja monilla tavoin, että eurooppalaisten on otettava itse enemmän vastuuta sotilaallisesta voimastaan. Tosin se pitäisi tietysti tehdä Yhdysvalloista ostetuilla asejärjestelmillä, mutta nyt voi tulla sikäläisillä myyjillä hankalia reissuja vanhan mantereen puolelle.
Jos on EU:lla lännessä nyt hankaluuksia, on niitä idässäkin. Ainakin nyt on välillisesti kuumat paikat suhteessaan Venäjään, sillä EU:n kanssa assosiaatiosopimusta hierova Ukraina on saanut tuta Putinin tyytymättömyyden. Putinin mukaan Ukrainan on valittava joko EU:n tai Euraasian unionin suunta vapaakaupalle. Kumpaakin ei Putin salli.
Euraasian unioni näyttäisi olevan Venäjän itsevaltiaasti johtama taloudellinen ja poliittinen unioni, jonka avulla kammetaan pystyyn kaatunutta suurvalta-asemaa. Mm. ruotsalainen aktiivinen turpo-keskustelija Lars Gyllenhaal on esittänyt useaan otteeseen huolensa Euraasia unionin tavoitteista ja toimintatavoista. Hän kummastelee, mikseivät suomalaiset juuri noteeraa tätä itäistä EU:ta, joka on mitä ilmeisemmin myös kiinnostunut ulottamaan vaikutuksensa Suomeen.
Itse ajattelisin, että noteeraamattomuus johtuu monesta asiasta. Ensinnäkin Euraasian unionista on hankala puhua suoraan olematta samalla ikäänkuin epäkohtelias Venäjälle. Unioni nähdään epädemokraattista kehitystä tukevana järjestelynä, jonka päätavoite on venäläisten itsekäs omien etujen ajaminen. Toisekseen sen nostaminen esiin tekee siitä eräällä tavalla olemassaolevan vaihtoehdon. Kun ei ole huomaavinaan, voi olla ikäänkuin ei olisikaan.
Suomella on varmasti enemmän mahdollisuuksia olla liitossa eri suuntiin kuin Ukrainalla, jos täällä jostain syystä viriäisi ajatus liittyä Euraasian unioniin. Niin ei tosin käy. Olemassoolevassa tilanteessa uskoisin ufojen invaasiolla olevan enemmän kannatusta kuin Euraasian unionin jäsenyydellä. Se ei tietenkään estä dosentti Bäckmania myymästä tätä vaihtoehtoa meille suomalaisille. Joka tapauksessa Euraasian unioni on varmasti tarkasti silmällä pidettävä asia, johon epäilemättä törmäämme lähivuosina yhä useammin. Keppiä ja porkkanaa on siis edelleen luvassa luvassa auringonnousun suunnasta.
Lisäys 28.10. klo 9.38. Unohdin linkittää kirjoitukseen tämän imartelun vastustamattomasta voimasta kertovan markkinoinnin klassikon.
Lisäys 28.10. klo 9.50 Marco Pribilla, julkoasiainsihteeri EU-edustustossa Itä-Eurooppaan ja Keski-Aasian liittyvien kysymysten parissa, arvioi EU:n itäisen kumppanuuden tilaa ja Vilnan huippukokouksen antia.
Lisäys 28.10. klo 14.25 Judy Dempseyn varsin karu näkemys atlanttisen suhteen heikoista näkymistä vakoiluskandaalin myötä.
Pari lyhyttä huomiota:
VastaaPoistaJos katsoo vaikkapa Venäjän karttaa ja lukee Venäjän median maailmanpoliittisia juttuja, ilmenee että Suomi on hyvin kaukana Venäjän turvallisuuspolitiikan keskiöstä.
Ainakin niin kauan kuin itse älyää olla telläytymättä keskiöön vaikkapa liittymällä Natoon, minkä jälkeen Pietarin ja Venäjän Itämeren-laivaston asema muuttuisi aivan olennaisesti, kahden Nato-maan välistä kansainvälistä vesialuetta jäisi Hangon-Porkkalan tienoilla muutama kilometri. Jos minä tai bloggaaja olisimme Venäjän turvallisuuspolitiikasta vastuussa, emme pitäisi ajatuksesta yhtään.
Venäjällä on lailliset turvallisuuspoliittiset intressit kuten kaikilla mailla, ja on viisautta ymmärtää ne mm. Suomessa ja ottaa huomioon omassa politiikassaan. Olisi se järkevää Virossakin, mutta nuoret valtiot tarvitsevat kai opetuksia oppiakseen :(
Toinen huomioni koskee Euraasian unionia. En pidä Venäjää demokratiana, sitä ei ole myöskään iso osa tuohon unioniin suunnitelluista jäsenmaista. Siinä suhteissa ko. maiden sisäinen tilanne on paha, ulkopoliittisesti sen sijaan Venäjä toimii oman rationaliteettinsa puitteissa siinä missä muutkin. Olematta edes maailmanpoliisi. Toivoisinkin että Venäjän demonisointia välteltäisiin, talouden integraatiopyrkimykset ovat tuolla alueella yhtä ymmärrettäviä kuin Saksa-vetoisessa EU:ssakin. Köyhä kansa ei niistä juuri hyödy mutta bisnes haluaa uusia markkinoita, ja näillä sitten mennään.
Baltian maat, ja niistä etenkin Eesti, ovat Venäjän turvallisuus- ja kansallisuuspolitiikan ydinalueella. Suomi ei siis ole ollenkaan niin kaukana potentiaalisista kriisipesäkkeistä kuin monet haluaisivat toivoa. Eestiläiset itse usein kutsuvat pronssisoturikiistan aikaa sodaksi. Ovat siinä myös oikeassa vaikkakin tämän sodan tappiot ovat vain taloudellisia. Suomen olisi paljon vaikeampaa kestää samanlaista dis- ja misinformaation hyökyä ja kaikkien taloudellisten siteiden katkaisemista Venäjän suuntaan. Eestiläisillä on aika selkeä käsitys siitä mitä Venäjältä voi odottaa ja he osaavat elää ja toimia sen mukaan. Meilläkin on jo käyty heittelemässä koepalloja ilmaan kriisinsietokykymme testaamiseksi ns. lapsiasiamiesten toimesta. Tulokset eivät ole olleet rohkaisevia meidän kannaltamme. Paasikiven ajatukset pienten valtioiden elosta suurten rinnalla ovat valitettavasti edelleen ajankohtaisia. Liittouduttava on, kysymys kuuluu vain että kenen kanssa.
VastaaPoistaVenäjän olemuksesta, aikeista ja prioriteeteistä on minusta tervettä erimielisyyttä ja se on keskustelunaihe, jota meidän pitää pitää yllä. Ei pidä vaipua toiveajatuksiin, muttei tosiaankaan pidä demonisoida Venäjää. Sillä on tarpeensa ja halunsa, kuten kaikilla valtioilla. Se vain on valtavan suuri ja meidän vieressämme, joten meidän on oltava erityisen herkkiä sille, mitä Venäjällä tapahtuu. Itse uskon meidän palaavan 1800-luvun tilanteeseen, jossa eteläisempi ja itäisempi Suomi ovat luonteva osa Pietarin talousaluetta ja pidän tätä myönteisenä kehityksenä. Näin siis tapahtuu, jos ja kun viisumivapaus saadaan aikaiseksi. Mutta poliittisesti minusta Suomen on oltava hyvin varuillaan idän suuntaan. Ja toki myös jokaiseen muuhunkin suuntaan. Arktisen alueen muutokset ohjaavat kansainvälisen politiikan painopistettä myös tänne raukoille rajoillemme, tavallaan osana Aasian nousua keskeiseksi näyttämöksi. Lisäksi Ruotisn ratkaisut vaikuttavat meihin, aivan kuten meidän ratkaisumme heihin.
VastaaPoistaHyviä huomioita, jälleen kerran. Euraasian union osalta olen osin eri mieltä. Siitä on tehty "olkiukko", jota ravisteltaessa löydetään monenlaisia fobioita ja uhkia. Tässä vaiheessa olennaista on, että kyseinen "unioni" on hädintuskin pystyssä. Ja kyllä, Ukrainan "valinta" on sekin olennainen, tai oikeastaan se, miten asia lopulta hoidetaan ja miten tähän tilanteeseen on päädytty.
VastaaPoistaEuraasin unioni voi tosiaan hyvinkin kuivua kasaan, jos se ei osoittaudu toimivaksi. Tällä hetkellä se kuuluu luokkaan "katseella seurattava," mutta aika näyttää onko siitä muuhun kuin sementoimaan Neuvostoliitosta itsenäistyneiden valtioiden suhdetta Venäjään. Jos Venäjä päättää käyttää unionia vastavoiman rakentamiseen EU:lle, USAlle ja ehkä Kiinallekin, voi siitä muodostua vaikuttava tekijä meidänkin näkökulmastamme.
VastaaPoistaToki, ehdottomasti luokassa katseella seurattava. Mielikuvitusta käyttäen voi miettiä skenaariota, jossa unionista rakennetaan, ei vastavoimaa, vaan "roskakori", jonka syvyyksissä EU ja Euraasian unioni sitten käyvät dialogia. Näin ainakin venäläiset itse ovat asian esittäneet (ei toki roskakori sanaa käyttäen). Kahdenvälisesti hoidetaan sitten monenmoista mielenkiintoista, kuten tänään: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/9FCA8F906E8BA1B844257C110038EAA1
VastaaPoista