torstai 14. huhtikuuta 2016

Vieraskynä: Valiokuntaneuvos levittää vihapuhetta


Tämä kuvakaappaus, kuten muutkin merkinnän kuvakaappaukset, on otettu avoimesta Venäjän trolliarmeija -Fb-ryhmästä.

Eduskunnan suuren valiokunnan sihteeri Peter Saramo kertoi 13.3. puuttuneensa tapaan, jolla australialaislehti The Sydney Morning Herald (SMH) kirjoitti Ylen toimittaja Jessikka Aroon kohdistuneesta ahdistelusta. Aro on selvittänyt Venäjä-mielisten nettitrollien toimintaa ja on siksi joutunut suoranaisten uhkailujen ja mustamaalauksen kohteeksi.

Saramo antaa kirjeessään ymmärtää Aron syyllistyneen "noitavainoon" ja sanoo puolustavansa tämän "uhreja". Aiemmin Saramo on sanonut, että Aro on "häpeäksi Ylelle ja ammattikunnalleen". Samankaltaisin argumentein Saramo on hyökännyt sotatieteen tohtori Saara Jantusta vastaan sosiaalisessa mediassa ja propagandamedia Vastavalkean sivustolla.

Jokaisella on oikeus osallistua keskusteluun ja antaa palautetta toimittajille. Ongelmallista Saramon kirjeessä SMH:lle on se, että hän allekirjoitti sen eduskunnan EU-sihteeristön päällikön ominaisuudessaan. Tällainen riippumatonta toimittajaa arvosteleva paimenkirje on vallankäyttöä, joka sopii huonosti eduskunnan virkamiehen toimenkuvaan.

Valiokuntaneuvos kertoi SMH:lle lähettämästään kirjeestä itse Venäjän trolliarmeija -nimisessä Facebook-ryhmässä. Kirjeessään hän puolustaa ryhmän toimintaa ja kiistää sen levittävän Venäjän propagandaa ja disinformaatiota. Saara Jantunen on osoittanut, että Saramo vahvistaa virkamiehen arvovallallaan ryhmässä käytävää lokakampanjaa ja siellä levitettävää vihapuhetta.Saramon toiminnan eettisyys on aiemminkin herättänyt kysymyksiä. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen katsoi Saramon käyttäneen omaa sananvapauttaan tavalla, joka antoi aiheen keskusteluun eduskunnan omaa virkamieskuntaa koskevan menettelytapaohjeistuksen tarkentamisesta.

Eduskunnan silloinen pääsihteeri Seppo Tiitinen puolusteli alaistaan sanomalla, että tämä ei ollut lausunut kriittisiä kommenttejaan eduskunnan valiokuntaneuvoksena. Saramo itse on samoin korostanut, että hän on esiintynyt nimenomaan yksityishenkilönä eikä virkamiehenä.

Tällä kertaa Saramo käytti asemaansa eduskunnan korkeana virkamiehenä tavalla, joka väistämättä herättää kysymyksen, ymmärtääkö hän virkansa edellyttämän vastuun. Hänen julkisten kommenttiensa perusteella näyttää valitettavasti siltä, että ei ymmärrä.

Suuren valiokunnan sihteerinä Saramo toimii suomalaisen vallankäytön ytimessä; samaan aikaan hän osallistuu lokakampanjaan yhdessä Venäjä-mielisten nettitrollien ja anonyymien verkkohäiriköiden kanssa. Tämä tuskin vahvistaa luottamusta eduskuntalaitoksen toimintaan.


Kerkko Paananen
9 kommenttia:

 1. Olisi kaikille paras ratkaisu, että tämä Peter Saramo ei enää ole virkatehtävässä Eduskunnassa, vaan siirtyy toteuttamaan ambitiotaan politiikkaan.

  VastaaPoista
 2. Kovasti ihmettelen jos tämä Saramo vielä nauttii jonkinlaista luottamusta työpaikallaan eduskunnassa. Yksityishenkilönä tietysti Suomessa saa kirjoittaa melkein mitä tahansa, mutta eduskunnan virkamiehen ominaisuudessa ei kyllä mielestäni saa. Kukahan lienee hänen esimiehensä? Ottaisin yhteyttä, kansalaisen ominaisuudessa. Minähän osaltani maksan Saramon palkan.

  VastaaPoista
 3. Aktivisti hyökkää aktivistin kimppuun aktivismista?

  VastaaPoista
 4. Kiintoisaa nähdä, kuinka länsimaisen parlamentin korkea-arvoinen virkamies voi liputtaa avoimesti Putinin ja hänen isminsä puolesta. Pidän kyseisen henkilön toimintaa Suomelle haitallisena sekä vaarallisena. Jos tämäkin insidentti lakaistaan maton alle, pelkään että minulla ei enää ole vasta-argumentteja väittelyyn, ettemme olisi uudelleen suomettuneita...

  VastaaPoista
 5. Luin Erkki Salomaan (Sirolaopiston opettajan) kirjan "Tavoitteena kansanvalta", se on kuin suoraan trollien oppikirjasta ja Venäjän nykyistä propagandaa....

  VastaaPoista
 6. On syytä teidänkin tunnustaa, ajattelutapanne totalitaarisuus, olette välittömästi, tuhoamassa kanssanne hiemankin erimieltä olevat, kuten nyt Saramon. Teidänkin tulisi tunnistaa ja tunnustaa kansassamme olevat uraliliisen kantakansan kultturilliset piirteet, emme siis ole pelkästään ns läntinen kansa, ja hyvä niin.

  VastaaPoista
 7. Saramo on jälleen oikeassa ja täysin asialinjalla. Jos lehti viittaa artikkelissaan virkamieheen, niin silloin virkamies on oikeutettu vastineeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saramoon ei australialaislehdessä viitattu nimeltä. Näin ollen vastineoikeus ei täyty.

   Poista
 8. Informaatioraiskaajat taas vauhdissa. Ette te tuota saarioisten pizzaanne pysty ruuaksi muuttamaan vaikka kuinka paljon palkintorahoja sille järkkäilette.

  VastaaPoista