Sain muutama päivä sitten eräältä vanhalta kaverilta viestin, jossa kysyttiin, että pitääkö meidän pelätä Venäjän hyökkäystä. Vastasin hänelle, ettei sellaista ole näkyvissä, mutta että tilanne kokonaisuutena antaa toki monta aihetta huoleen. Tämä osin rauhoitteleva ja osin hyvinkin levottomuutta herättävä vastaukseni jäi vaivaamaan itseäni. Selvää kuitenkin on se, että elämme pelottavia aikoja. Olin eilen puhumassa ikääntyneiden yliopistoryhmässä informaatiosodasta, kun tilaisuuden loppupuolella yksi mummoista sisällytti kommenttiinsa lauseen ”kyllä talvisodan lasta pelottaa”. En minä siihen osannut oikein mitään sanoa.
Elokuvissa pelottavimmat hirviöt ovat niitä, joita ei näytetä. Meidän annetaan kuvitella niiden kaikinpuolinen hirvittävyys, josta kerrotaan ihmisten reaktioilla, musiikilla ja muilla tehokeinoilla. Jos ja kun itse hirviö sitten tulee kuviin, on se helposti odotettua vähemmän pelottava. Sama pätee minusta tähän tilanteeseen.
Meidät on syösty ”kaikki on vähintään melko hyvin” -maailmasta toisenlaiseen todellisuuteen, jossa on taas pelottavaa. Pelkojen aiheita löytyy sekä omasta toimintakyvystä että muiden toiminnasta. Mutta kun ymmärtää mitä ja miksi pelkää, pystyy myös toimimaan mahdollisimman järkevästi ja määrätietoisesti. Eikä joskus edes älyä pelätä oikeaa asiaa ja sekin voi olla kohtalokasta. Pelko voi olla halvaannuttava tai liikkeelle paneva voima. Nyt on tärkeää pitää pelko jälkimmäisenä. Siksi tässä luetteloa erilaisista peloista.
Sisäiset pelonaiheet
Hysteria
Kaikkein vaarallisinta olisi nyt panikoida ja ylireagoida mihin tahansa suuntaan. Asiat on punnittava rauhassa, pidettävä pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Turvallisuuspoliittiset ratkaisut kantavat vuosikymmeniä tai kauemminkin ja ne ansaitsevat rauhallisen harkinnan.
Halvaantuminen
Kun maailma ympärillämme muuttuu, meille käy huonosti, jos emme pysty reagoimaan muutoksiin johdonmukaisesti. Halvaantuminen voi myös johtua liian suuresta erimielisyydestä. Mutta melkeinpä mikä tahansa linja, jos se valitaan ja sitä noudatetaan, on parempi kuin halvaantuminen parempien aikojen odotteluun.
Itsepetos
Itsepetos on yksi inhimillisen elämän keskeisiä voimia. Ihminen selittää itselleen asioita parhain päin ja joskus siihen pystyvät melkein kokonaiset kansakunnatkin. Venäjällä juostaan imperiumina olon perässä, vaikka maa ei pinta-alansa ja ydinasearsenaalinsa lisäksi ole todellakaan kuin alueellinen suurvalta. Venäjän nykytilanteeseen ammennetaan voimaa huolella rakennetusta ja vaalitusta itsepetoksesta oman historian suhteen.
Meillä itsepetos voi liittyä oman olemukseemme tai suhteeseemme muihin. Keskustelussa vilahtelevia itsepetoksia ovat muun muassa ”olemme aina pärjänneet omin voimin”, ”miksi kukaan meitä uhkaisi”, ”länsi kyllä auttaa joka tapauksessa” ja ”meillä on erityissuhde Venäjään/Putiniin”.
Historiattomuus
Historia on väkevästi läsnä, kun kansakuntien linjoista päätetään. Siksi kvartaali on turvallisuuspolitiikassa 25 vuotta. Herkästi aliarvioimme muiden maiden suhteen omaan historiaansa, koska emme tunne sitä. Meille itsellemme tuntuu aivan luonnolliselta, että asenteisiimme ja ajatuksiimme vaikuttaa se, mitä Suomelle ja suomalaisille tapahtui 1809, 1918, 1939, 1952 tai 1975. Niin ajattelevat muutkin ja siksi pitää tietää ja ymmärtää historiaa mieluummin enemmän kuin vähemmän.
Muuttumattomuus
Vanhempien ja kokeneiden tekijöiden kohdalla pitää aina miettiä, että mikä on kokemusta ja mikä on ajastaan jälkeen jäämistä. Yllättävän moni poliitikko tuntuu tälläkin hetkellä elävän ihan eri vuosikymmenellä reaktioistaan päätellen. Se, että jokin ennen toimi, ei ole tae siitä, että se nytkin toimii. Tai on toimimatta. Nyt on nyt ja sekä tilanteet että toimet vaikuttavat eri tavalla kuin jossain toisessa ajassa.
Ulkoiset pelonaiheet
Venäjän kehitys
Vladimir Putin on päättänyt nostaa Venäjän vaikutusvallassaan edeltäjänsä Neuvostoliiton kokoiseksi ja toteuttaa tätä projektia perinteisellä voimapolitiikalla. Maa on väkivaltainen ja epädemokraattinen sekä sisään- että ulospäin. Putinin henkilökulttia vaalitaan ja kansaa pelotellaan ulkoisilla uhilla. Tuntuu kuin maata viritettäisiin sotaan.
Venäjän sotilaallinen hyökkäys
Tämä oli vielä vuosi sitten luokkaa vainoharhainen ajatus. Enää se on hyvin epätodennäköinen ajatus. Ero näiden kahden tulkinnan välillä kulkee varautumisessa. Hyökkäystä ei tarvitse tässä tilanteessa pelätä, mutta siihen varmasti jo varaudutaan.
Ja jos se tulee, niin kyse ei ole mistään rintamalla vyöryvistä divisioonista, vaan avainkohteiden hallinnan hankkimisesta tai niiden tuhoamisesta tavalla tai toisella. Silloin ovat todennäköisimpiä hyökkäyksen kohteita pääkaupunkiseutu ja Ahvenanmaa.
Hyökkäys voi tapahtua myös esim. kyberissä ja pyrkiä vain halvaannuttamaan joitakin toimintoja.
Venäjän informaatiosota
Venäjä pyrkii voimakkaalla informaatiosodallaan lännessä luomaan ennen kaikkea epävarmuutta ja halvaannuttamaan demokraattisen päätöksenteon. Se tapahtuu pitämällä niin sanottu yleinen mielipide hajanaisena, sillä silloin päättäjät eivät myöskään ole alttiita tekemään voimakkaita ratkaisuja.
Informaatiosodan kotirintama Venäjällä on pelottavampi, sillä siellä lietsotaan pelkoa ja vihaa länttä kohtaan. Vaikka ensisijainen tavoite lienee Putinin valta-aseman pönkittäminen taloudeliisten vaikeuksien keskellä, ei olisi ihan ensimmäinen kerta maailmanhistoriassa, kun tarmokas viholliskuvan luominen johtaisi oikeisiin vihollisuuksiin.
Informaatiovaikuttamista tänne tekevät myös muut maat, mutta sen laajuus ja keinovalikoima poikkeaa merkittävästi Venäjän laajasta ja häikäilemättömästä toiminnasta. Mutta sekin on hyvä tiedostaa, että keskustelussa on mukana monenlaisia vaikuttimia eri puolilta.
Romahtava Venäjä
Mikäli asiat pysyvät suurin piirtein ennallaan on Putinin Venäjällä edessään vähintään 90-luvun kaltainen talouden romahdus. Se voi tapahtua hyvinkin pian tai vasta muutaman vuoden päästä. Mutta näkymät ovat niin rujot, että se hyvin todennäköisesti tapahtuu. Tähän romahdukseen liittyy useampikin pelkoja.
Ensinnäkin Venäjän yhteiskunnalliset instiuutiot ovat nytkin hyvin heikkoja ja talouden muretessa ne heikentyvät edelleen, ennestäänkin voimakkaan epäluottamuksen kasvaessa samaan tahtiin. Mikäli Venäjän keskusvallan ote herpaantuu, voi tapahtua hyvinkin kummallisia asioita. Yksi varsin luonnollinen seuraus olisi separatismin lisääntyminen eri alueilla. Samoin alueilla valta siirtyisi todennäköisesti epädemokraattisille tahoille, jotka parhaimmillaan olisivat rikastumiseen tähtääviä oligarkkeja ja pahimmillaan estottoman väkivaltaisia rikollispomoja. Villi itä palaisi.
Romahtamista voi myös edeltää jokin hailmary-tyyppinen, epätoivoinen liike, jossa Kreml pyrkisi jollain isolla liikkeellä pelastamaan valtansa. Käytännössä se voi olla vain sodan aloittaminen.
Ydinaseet
Neuvostoliiton olemuksen ytimessä oli kyky tarpeen tullen tuhota viholliset (ja koko maailma) ydinaseilla. Putinille asevoimien mahdin jälleenrakentaminen on ollut tärkeä asia. Tämän mahdin olennainen osa ovat ohjusjoukot, jotka ovat isosti ja aktiivisesti harjoitelleet viimeisen vuoden aikana. Taktiset ydinaseet eli yksittäin tai pieninä määrinä taistelukentällä käytettävät pinehköt ydinlataukset ovat osa Venäjän sotilasdoktriinia. Ja ydinaseiden herättämä pelko on olennainen osa ulkopolitiikan doktriinia.
Lännen vetäytyminen
Ukrainallehan on käynyt kylmät ja se on jätetty varsin yksin kamppailemaan itsenäisyydestään. Maa kärsii muutenkin pahoista vaikeuksista korruptioineen ja ääriliikkeineen, taloudenkin ollessa romahtamispisteessä. Venäjä on poliittisen painostuksen avulla pitänyt Ukrainalle suunnatun avun minimissään ja on pelotellut aseelisen tuen johtavan ties minkälaiseen sotaan. Tämä on pitänyt lännen varsin etäällä sodasta.
Suomi ei ole Ukraina. Mutta Suomi on Venäjän rajamaa ja sotilaallisesti liittoumaton. Toki olemme EU:n jäseniä. Mutta silti voisi jossain tilanteessa olla mahdollista, että länsi ikäänkuin vetäytyisi Ruotsin tasalle, aivan kuten se on nyt vetäytynyt Puolan tasalle Ukrainan tilanteessa.
Jos olisimme Naton jäseniä, olisi siinäkin sisään leivottu uhka. Naton yhteinen puolustushan laukeaa vasta kun jäsenmaat ovat yhdessä, konsensuksessa todenneet jonkun jäsenmaansa joutuneen hyökkäyksen kohteeksi. Näin on käynyt vain kerran, eli 9/11-iskujen jälkeen.
Mutta tässä on vuoden ajan kiistelty siitä, että mitä Ukrainassa oikein tapahtuu ja kuka siellä edes toimii. Vaikka sen tilannetta ei voi verrata suoraan jäsenmaahan, kertoo se siitä, että hämärä hybridisota tosiaan pystyy estämään poliittista päätöksentekoa. Putin on myös sijoittanut paljon aikaa ja vaivaa saadakseen vaikutusvaltaa läntisen Euroopan maissa, tähdäten nimenomaan epäyhtenäisyyteen päätöksenteossa.
Euroopan unionin hajoaminen
EU-jäsenyys on poliittinen ankkuri, joka on kiinnittänyt Suomen länteen. Eteläinen ja itäinen Suomi on luonnollinen osa Pietrain talousaluetta ja hyvä niin. Mutta nykyinen Venäjä kyllä vetäisi taloudellisella voimallaan maamme myös poliittiseen vaikutuspiiriinsä, jos voisi. Kun kyseessä on epädemokraattinen ja häikäilemätön hallinto, olisi se hyvin ikävä asia meille. Jos EU heikkenee rajusti tai jopa hajoaa, se tarkoittaa, että meitlä puuttu se ankkuri. Ainoa toinen vaihtoehdoksi EU:lle on Nato-jäsenyys.
Ilmastonmuutos
Se tulee järjestelemään lähivuosikymmeninä maapallon resursseja uudella tavalla ja sellaiseen liittyy aina ikäviä asioita.
Meidän kannaltamme tuo romahtava Venäjä -skenaario on varsin ikävä, vaikka se ensikuulemalta tuntuu tietyllä tapaa viehättävältä. Jos Venäjä nimittäin hajoaisi osiin, meidän rajanaapuriksemme jäisi todennäköisesti Pietarin, Moskovan ja Murmanskin sisältävä aika puhtaasti isovenäläinen valtio.
VastaaPoistaTämän valtion leimaavana piirteenä olisi tiukka isovenäläinen sovinismi, suuri ydinasearsenaali ja hirveä revanssihenki. Kaikkein surkein asema olisi Karjalalla ja Murmanskin oblastilla, joiden enimmäkseen muualta sinne 1900-luvulla muuttanut väestö on varmaan lojaaleimmin "yleisliittolaista" koko nykyisellä Venäjänmaalla, joten se myös olisi kaikkein katkerinta.
Eli meidän nykyinen huono naapurimme korvautuisi entistä huonommalla naapurilla, joka silti olisi 50 miljoonan asukkaan alueellinen suurvalta.
Jokainen joka käy kioskissa tai ruokaostoksilla, ymmärtää, että paitsi talvisodan lasta myös nykylapsia pelottaa. Sitä luokkaa ovat lööpit ja otsikot olleet aivan päivittäin yli vuoden ajan.
VastaaPoistaPaljolti aivan sormenpäästä imaistuja juttuja, kuten se, jonka sorruin ostamaan itsekin: "Venäjä voi lamauttaa Suomen 15 minuutissa". Juttu tarkasteli maamme tietojärjestelmien rakennetta (luultavasti sangen profaanilla tasolla) ja sitä, miten nopeasti ne ovat lamautettavissa. Siis kenen tahansa kyllin taitavan hakkerin tai NSA:n, jonka toiminnasta on jopa näyttöjä. Venäjä oli kytketty asiaan myynnin lisäämiseksi ja onnistuttu - minäkin ostin. Luin jossain myös jutun siitä, missä ajassa Putin on Helsingissä, siis tekninen tarkastelu nykyaikaisten joukkojen mahdollisuuksista edetä noin 400 km matka, esim. Venäjän rajalta Helsinkiin. Mitään merkkejä Venäjän moisista aikeista ei ole ollut, mutta iltikset tekevät tiliä täysin häikäilemättömästi.
Ei tosiaan ihme että ihmiset pelkäävät. Kybersodan lisäksi voisit Rysky mediaihmisenä tarkastella joskus myös lööppisodankäyntiä.
Ihan kuriositeettina Vaalimaan raja-asemalta Helsingin rautatieasemalle lienee noin 190 km eikä 400 km. Pietariin se 400 km toki on. Sinällään juttusi sisällön kannalta ei iso asia.
PoistaLööpit on lööppejä uutisaiheesta riippumatta. Iltapäivälehdillä on oma tyylinsä kuten "Tiede selvitti ikuisen arvoituksen: Tällainen on keskivertopenis" IL.fi 3.3.2015 tai "IL paljastaa: Rajavartioasemia myyty venäläisomistukseen" IL.FI 28.2.2015. Kenen tahansa asiaa tuntevan on vaikea ymmärtää miksi ko. kauppa olisi suuremman uutisen aihe kuin mikä tahansa muu kiinteistökauppa venäläiselle ostajalle. Ja miksi edes se olisi uutinen.
-- Lälli