tiistai 29. huhtikuuta 2014

Venäjän propagandan teemoja


Tämän hetken arvion mukaan voisi sanoa, että Venäjä laittoi valmistellen ja harkiten uuden vaihteen sisään kansainvälispoliittisissa pyrkimyksissään viime vuonna. Snowdenin ja Syyrian tapaukset kertoivat jo siitä, että Putin ei enää pyrkinyt pelaamaan samoilla säännöillä muiden kanssa, vaan käyttöön otettiin uusi asenne ja uudet toimintatavat. Tavoitteena on palauttaa Venäjä suurvallaksi, jota pelätään ja kunnioitetaan kaikkialla. Keskinäisriippuvuuden pragmaattinen yhteistyö sysättiin paljolti syrjään ja modernisoidulla voimapolitiikalla äkkikäännöksineen on pidetty aloite omissa käsissä.

Olennainen osa tätä vyörytystä on ollut ennennäkemätön informaatiosota. Olen tähän listannut Venäjän käyttämiä narratiivejä. Yhteistä niille on se, että niillä pyritään pitämään informaation ilmatila niin sekaisin, että kirkasta kuvaa ei muodostu. Kun kirkasta kuvaa ei muodostu, on läntisten, demokraattisten johtajien hankalaa tai mahdotonta toimia kovinkaan iso-otteisesti. Näin Venäjä halvaannuttaa tiellänsä olevia toimijoita samaan aikaan kun itse toimii tavoitteet kirkkaana mielessä ja autoritäärisen yhteiskuntajärjestyksen mutkaton päätöksenteko etunaan.

Tottakai pääosa tästä propagandasta on tarkoitettu kotimaiseen kulutukseen ja Putinin sekä hänen ekspansiivisen politiikkansa suosio onkin tällä hetkellä erittäin suurta. Mutta yllättävän hyvin nämä näyttävät purevan täällä lännessäkin. Ja tietysti myös täällä tuotetaan propagandaa, mutta se on jo vapaan kansalaiskeskustelun ja media takia vähäisempää ja hillitympää. Tosin myös räikeää itäistä propagandaa vaikeampaa tunnistaa.

Olen kerännyt Facebook-sivulleni satojen kuvien gallerian Ukrainan tilanteeseen liittyvästä kuvallisesta propagandasta, se löytyy täältä.


Venäjä on uhattuna

Venäjä on esittänyt Krimin miehityksen ja Ukrainan levottomuuksien syyksi lännen (≈ USA, Nato, EU, ETYJ, jne) uhkaavan lähestymisen Venäjän rajoille. Piiritetty, uhattu Venäjä on tuttu narratiivi jo tsaarien ja Neuvostoliiton ajoilta, joten sen päälle on hyvä rakentaa.
Hyvä kysymys tässä kohtaa on tietysti se, että miksi niin moni Venäjän (ja Kiinan) naapurimaa haluaa sotilastukikohtia ja muita vastaavia alueelleen.


Länsi hävittää


Erityisesti Kosovo ja Serbian pommitukset ovat olleet paljon esillä venäläisten puheissa. Myös Irakin ja Syyrian sodan karut jäljet ovat olleet esittämässä lännen sotaisuutta ja valheellisuutta. Venäjähän itse asiassa vain puolustaa Ukrainaa ja puolustautuu lännen raakuutta vastaan.


Siekailemattomia valheita
Tuntuu lähes mielenvikaiselta, miten suuria valheita Venäjän hallitus sylkee suustaan. Tiukka ote medioista ja vaihtoehtoisten äänien tukahduttaminen lisää valheiden tehoa kotimaassa ja ulkomaillakin luotetaan siihen, että joku uskoo. Joka tapauksessa siekailemattomilla valheilla lisätään tilanteen epäselvyyttä.


Suuri johtajaVladimir Putinin henkilökultti on olennainen osa venäläistä propagandaa. Hänen on pystyttävä näyttämään itsensä suurena johtajana, joka pystyy viemään kansansa autiomaan läpi luvattuun maahan.


Novorussia - uusi VenäjäUusi, uljas Venäjä on noussut täyttämään itäisen suurvallan tehtävää maailman pelastamiseksi. Tässä on jotain samaa kuin Ukrainan menettämisen myötä vaikeuksissa olevassa Euraasian unionissa. Bongasin muuten jokin aika sitten verkosta eräältä propagandasivulta termin "eurasian brotherhood." Liekö vastine Neuvostoliiton aikaiselle yleisliittolaisuudelle.


Rappio uhkaa
Venäjällä vaalitaan arvoja, kun lännessä on syöksytty yltiöyksilöllisyyden, homoseksuaalisuuden ja estottoman hedonismin maailmaan.


Luonnollisen tilanteen palautus

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen maailma on ollut epäluonnollisessa tilassa, koska Venäjä ja sen vaalimat arvot ovat olleet painettuja ahdinkoon. Nyt heikkouden häpeästä on päästy ja maailmaa asetellaan tarpeelliseksi nähdyin ottein oikeisiin asemiin.


Heikko länsi
Venäjän propaganda esittää lännen usein heikkona ja eripuraisena joukkona ääliöiden johtamia maita. Propagandan perinteinen paradoksihan on se, että vihollinen esitetään yhtäiakaa heikkona ja typeränä sekä ovelana ja lähes kaikkivoipana.


Tikusta asiaaKysymyksessä on Keskustan Elsi Kataisen lausunto, ei pääministerin uusi linjanveto. Kun diplomaatit valjastetaan lööppien tekmisen logiikalle, on perinteitä murskattu urakalla.

Jos jollakin maailman kulmalla joku sanoo jotain myönteistä tai Venäjän pyrkimyksiin sopivaa, niin se uutisoidaan näkyvästi ja tarpeen tullen sopivasti pyöristäen.


FasismiVenäläisessä propagandassa natsit ja fasistit ovat se totaalinen paha, joka saa ja pitää murskata keinoilla millä hyvänsä. Historiallisiin tapahtumiin perustuvaa demonisointia siis.


Älä luota mihinkään

Lietsomalla sitä ajatusta, että kaikki tiedonvälitys on propagandaa, viedään kaikilta viesteiltä uskottavuus ja passivoidaan ihminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti