Ääneen ajattelua ja keskustelua suopeassa hengessä ilman pyrkimystä yksimielisyyteen.
tiistai 26. maaliskuuta 2013
Motiiveja kannattaa ja vastustaa
Ihmisillä on kummallisia mielipiteitä asioista, mutta vielä kummallisempia ovat ihmisten motiivit näille mielipiteilleen. Usein ne ovat tiedostamattomia ja järjettömiä, parhaimmillaankin pinnallisia ja kauan sitten syntyneitä. Jotta olisi mahdollista käydä järkevää keskustelua, on ymmärrettävä keskustelijoiden järjellisiä ja järjettömiä motiiveja. Siksi yritän tässä purkaa motiiveja kannattaa ja vastustaa NATO-jäsenyyttä.
Miksi NATOon liittymistä kannatetaan?
NATOn kannattajat esittävät asiansa hyvin rationaalisen oloisesti, lähes laskukaavanomaisesti: emme pysty rakentamaan käytettävissä olevalla rahalla uskottavaa puolustusta ja saadaksemme sen, on meidän liityttävä NATOon. Tätä rationaalista tapaa tuoda esiin asia vain korostaa se, että tällä hetkellä suomalainen puolustuspolitiikka on asettanut tavoitteensa, mutta rahaa niiden toteuttamiseen ei ole. Oikein tarkoitushakuisesti jos ajattelisi, niin tämä ristiriita voi olla jopa tarkoituksellista, jotta saataisiin Ruotsin tapaan räjäytettyä keskusteluasemat uusiksi. Ihminen kun ei tarkastele valmiina olevaa mielipidettään kuin paineen alla.
Rationaaliselle laskemiselle perustuvan sotilastradition pohjalta ei liene yllättävää, että vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan kolme neljästä everstistä tai korkeampiarvoisesta upseerista kannattaa NATO-jäsenyyttä. Aiemmin tätä tutkimusta oli tehty kolmen vuoden välein, joten olisikohan uusia lukuja tarjolla tänä vuonna. NATOn kannatus tuskin on vähentynyt tuossa joukossa.
Strategista ja taktista kokonaiskuvaa työkseen läpikäyvien upseerien kohdalla NATO-kannatus noussee todennäköisesti merkittävästi sen takia, että heille sota on hyvin moniulotteinen asia. Sota ei enää ole vain juoksuhautoja vastakkain, vaan uhat ovat hyvin monenlaisia. Mitä enemmän uhkia näkee, sitä useammalla tavalla niihin haluaisi valmistautua.
NATO-kannatus ammentaa voimaansa myös ihan perinteisestä Neuvostoliiton/Venäjän -vihasta/pelosta. Moni näkee NATOn suojana isolta naapurilta, tilaisuutena vihdoin hengittää vapaasti. Koska Venäjän kanta Suomen jäsenyyteen on avoimen kielteinen, on tämäkin omiaan vahvistamaan Venäjä-kammoisten vakaumusta. Heille NATO-jäsenyys on paljolti Venäjän suuntaan nostettu keskisormi.
Osalle NATO-kannatus on viimeinen silaus länteen suuntautumiselle ja sitoutumiselle. Tälle jakobsonilaisuudelle on ominaista pitkä perspektiivi, jossa etsitään kärsivällisesti mahdollisuuksia integroida Suomea tiiviimmin osaksi läntistä Eurooppaa ja sen arvoja. EFTA, EU ja euro ovat näiden ponnistelujen maamerkkejä. Tälle ryhmälle NATOn ottama aktiivinen rooli kansainvälisessä toiminnassa on olennainen osa projektia.
Miksi NATOon liittymistä vastustetaan?
NATO syntyi ja kehittyi läntisen leirin puolustusliitoksi kylmän sodan aikana. Vastakkainasettelun maailmassa lähes jokaisella oli jonkinlaisia sympatioita suuntaan tai toiseen. Ja kellä niitä oli itään, rokottui varmaankin tiukasti NATOa vastaan. Tai rokottui ylipäätään sotilaallista liittoutumia vastaan, sillä juuri sotilasliittojen tehtävänä oli tuhota koko ihmiskunta sodan syttyessä. Monelle on varmasti tärkeä kysymys se onko NATO muuttunut noista ajoista, ja jos on, niin miten ja kuinka paljon. Ja vielä useampi ei varmasti jaksa ajatella koko asiaa, koska asenne on jo olemassa.
Suurimpana julkilausuttuna syynä NATO-kielteisyyteen on pelko Venäjän reaktioista. Jäsenyyden, tai edes sen harkitsemisen, katsotaan altistavan Suomen Venäjän suunnasta tulevalle turvallisuusuhalle. Isoa naapuria ei pidä ärsyttää on oppi, jota Paasikivi alkoi takoa kansan päähän ja sitä jatkoi Kekkonen ja vielä Koivistokin.
Uskon, että yksi syy vastustaa liittoumista on vieraanpelko. Ylipäätään nähdään monimutkaistuva maailma hankalana paikkana, josta kannattaa pysytellä mahdollisuuksien mukaan erossa. Jollain mielikuvallisella tasolla sen kaikkein syvimmin suomalaiseksi instituutiotiksi koetun armeijan kytkeminen muihin maihin ja kansallisuuksiin tuntuu monista vaikealta. Ylipäätään maailman muuttuminen on kova paikka. Oli kuulemma ollut tässä joku aika sitten venähtäneitä naamoja kutsuvieraiden joukossa, kun RUK:n kurssin priimus oli pitänyt puheensa venäläisellä aksentilla. Ei ole mikään ihme, jos kirjavoituvaa maailmaa inhoavat ja pelkäävät haluavat pitää kansallisesta armeijasta kiinni viimeiseen asti.
Luulen, että moni hyvinkin NATO-vastaisina esiintyvistä poliitikoista on itse asiassa vähintäänkin neutraali asian suhteen. Mutta koska NATO-kannatuksella ei Kokoomuksen ulkopuolella juuri ole voitettavaa, niin mieluummin ollaan hiljaa koko asiasta tai pakon edessä käynnistetään puppugeneraattori. Edes mielenkiinto NATO-keskustelua kohtaan voi asettaa poliitikon alttiiksi melkoiselle vyörytykselle, kuten Liisa Jaakonsaaren tapaus osoittaa.
Oma osansa NATO-jäsenyyden vastustajissa on niitä, keiden mielestä tilanne on juuri nyt hyvä. Rauhankumppanuus ja muut kytkennät ovat senlaatuisia, että kumpikaan osapuoli ei ota toistaa itsestäänselvyytenä, mutta että kimpassahan tässä kuitenkin ollaan.
Osalle NATOn vierastaminen liittyy Yhdysvaltoihin. Ilman George W.Bushia ja hänen hallintonsa moraalittomiin toimintatapoihin johtanutta politiikkaansa olisi NATOn kannatus ehkä hieman korkeammalla tai ainakin vastustus astetta paria lievempää. Obaman hallinnon lennokkisota ei ole ollut niin kevyttä kuin nimestä voi päätellä, vaan terrorisminvastaiasen sodan nimissä isketään lujaa ja silloin tulee aina myös sivullisia uhreja. Niitä ei poista sodista mikään teknologia.
Joka tapauksessa NATOn vahva atlanttinen kytkentä on monelle vastenmielinen asia, sillä se kytkisi meidät lähes kaikkiin konflikteihin. Vaikka puolueettomuutemme olikin sitäsuntätä välillä, niin kyllähän se meidät irti ainakin osasta sotia ja muita konflikteja piti. Sitä ei tosin aina muisteta, että EU-jäsenyys vei pitkälti tämän edun jo meiltä.
NATO nähdään rauhanliikkeen puolella myös ihan perinteisenä militaristisena pahana, joka pyrkii eri keinoin laajentamaan valtapiiriään ja saamaan häikäilemättä käyttöönsä mahdollisimman suuret resurssit. Omaksi erityiseksi pahuuden lajikseen tällä suunnalla lasketaan ydinaseet, jotka kuuluvat edelleen osaksi NATOa.
NATOon liittymisen pelätään myös militarisoivan suomalaista yhteiskuntaa. Se on sinällään minun mielestäni hieman nurinkurista, sillä aika harvassa länsimaisessa demokratiassa maan armeija on niin tiiviisti sitoutunut osaksi yhteiskuntaa. NATO-jäsenyys todennäköisemmin olisi pikemminkin purkamassa tai ainakin löystyttämässä tätä kytkentää. Jollekin jäsenyyden herättämät ristiriidat voivat olla syy vastustaa sitä, sillä suomalaisessa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa ajattelussa elää niin vahvana konsensuksen odotus. Onhan suomalaisuuden ideaalitilaksi nostettu Talvisodan henki, joka edustaa suorastaan epäinhmillistä yksimielisyyttä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
On muuten jännä väite tuo: "Joka tapauksessa NATOn vahva atlanttinen kytkentä on monelle vastenmielinen asia, sillä se kytkisi meidät lähes kaikkiin konflikteihin."
VastaaPoistaMihin "lähes kaikkiin konflikteihin" jäsenyys meidät oikeastaan "kytkisi", jos emme ihan itse valitsisi osallistuvamme ko. konfliktiin jotenkin? Katsotaanpa hetki viimeaikaisia ja mahdollisia tulevia konflikteja:
- jäsenyys EI kytkisi Suomea ainakaan Irakiin (sinne ei mennyt Nato, vaan USA:n kokoama koalitio)
- ei Libyaan (sinnekin meni koalitio, esim Natomaa Saksa ei osallistunut ja toisaalta Ruotsi osallistui)
- tuskin Somaliaan/Adeninlahdelle (ainakaan nykyistä enempää, siellä ollaan jo EU:n kautta)
- ei Maliin (ja sinne mennään jo EU:n kautta)
- tuskin Syyriaan (jos sinne nyt kukaan haluaa mennä)
- ei Iranin ja Israelin väliseen jännitykseen (yhtään enempää kuin EU:ssa)
- ei Pohjois-Koreaan uhoamiseen vastaamiseen
- ei Kiinan ja USA+Japani väliseen jännitykseen
- ei Libanoniin (ja siellä jo ollaan)
- ehkä Afganistaniin hieman nykyistä vahvemmin (mutta sielläkin me jo ollaan)...
Niinpä niin Anonyymi. Olet ihan oikeassa. Ja toinen omituinen väite kirjoituksessa on se, että kylmän sodan aikaisten sotilasliittojen tehtävänä olisi ollut koko maapallon tuhoaminen. No, Varsovan Liitosta en tiedä, kun se hajosi kuin Jokisen eväät, mutta Natolla sellaista tehtävää ei ole ainakaan ollut eikä ole. Naton peruskirja määrittelee tehtävät hyvin selkeästi, ja niistä tärkein on länsimaisen vapauden ja demokratian turvaaminen kollektiivisella puolustuksella. Tämä päinvastoin pelastaa (ja ON pelastanut jo) koko ihmiskunnan epäsuorasti, estämällä sodat Euroopassa. Nato-jäsenyyden syvin olemus pohjimmiltaan on niiden ihmisten toimintaa, jotka Suomessa ajavat ennen NL:n ja nyt Venäjän (mikä on kyllä hämmästyttävää, että entiset ja nykyiset kommunistit puolustavat yhden maailman oikeistolaisimman ja riistokapitalistisimman maan (Venäjän)) etuja. Nato antaa yksinkertaisesti suojan Venäjän imperialismia vastaan ja siksi tulisikin liittyä heti. Sitten kun kolari sattuu, on vakuutusta turha kysellä.
VastaaPoistaSiis edellisessä kommentissa jäänyt sana " Nato- jäsenyyden vastustamisen syvin olemus..." Pois. Pahoittelen
VastaaPoistaPyrin tuossa kirjoituksessa esittelemään erilaisia näkökulmia NATO-jäsenyyteen. Ne ovat erilaisia näkemyksiä asioiden tilasta ja luonteesta, jollain tasolla toisiaan poissulkeviakin. Jos pitää NATOa ensisijaisesti länsimaisen demokratian suojelijana, niin ei varmaankaan tosiaan ajattele sen olevan väline maailman tuhoamiselle. Ja toisinpäin. Tekstissä oli muuten tuossa kohtaa löysä ilmaisu sotilasliittojen "tehtävästä tuhota maailma", kun olisi pitänyt ennemin puhua niistä välineinä tuhota maailma.
VastaaPoistaTämän blogimerkinnän tarkoituksena oli haarukoida erilaisia näkökantoja, joita ihmisillä tähän asiaan on. Se mikä näistä näkökulmista on kenenkin mielestä kuinka totta tai relevanttia, on juuri sitä keskustelua, jota minä kaipaan. Sitä minä yritän näillä kirjoituksillani saada aikaan.
Oma epäilykseni tässä Nato-laskelmoinnissa liittyy Naton kykyyn antaa Suomelle turvatakuut. Pelote on kyllä vahva, mutta tosiasiallisesti katsoen Natolla ei ole resursseja, joilla se voisi merkittävästi vahvistaa Suomen puolustusta. Suomi on iso maa, ja jos tänne hyökätään alueiden valtaamisen tarkoituksessa, jokin NRF on kuin pisara meressä. Tokihan NRF vahvistaisi periaatteessa Suomessa olevien maavoimien iskukykyisimmän osan noin kaksinkertaiseksi, mutta tuskin sitä saataisiin käyttää tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Jos NRF:ää käytettäisiin vihollisen hyökkäyskärjen tuhoamiseen, se kärsisi, mikäli voittaisi taistelun, noin tuhannen kaatuneen ja viiden tuhannen haavoittuneen tappiot. (Koko joukon vahvuus on noin 20 tuhatta sotilasta.) Ei yksikään nykyinen eurooppalainen hallitus ole tähän valmis.
VastaaPoistaKäytännössä Suomeen ei saada vieraita maajoukkoja merkittävissä määrin. Tärkeintä on materiaaliapu. Erityisesti ilmataisteluohjukset ja muut erikoisemmat ampumatarvikkeet ovat tarpeen. Jos niitä saadaan runsaasti, sota voidaan päättää torjuntavoittoon. Jos ei saada, huonosti käy.
Suomalaisiin, ainakin historiaan tutustuneisiin, on istutettu syvä epäluulo ainakin saksalaisten pärjäämiseen suomalaisessa luonnossa. Täkälaiset olosuhteet edellyttävät maajoukoilta varustuksia ja valmiuksia, joita ei liiemmin taida olla. Mutta ylipäätään epäusko NATOn kykyyn ja haluun torjua hyökkäys jäsenmaataan kohtaan on hyvin perustavanlaatuinen asia kannanmuodostuksessa.
VastaaPoista