lauantai 12. heinäkuuta 2014

Venäjän asialla verkossa


Venäläisestä propagandasta voi itse asiassa hyvin usein lukea sen, mitä he itse tekevät ja miten toimivat. Peruskuvio siis syyttää muita siitä, mitä itse tekee. Itsekin olen jo monasti saanut kuulla olevani Nato-trolli, fasisti, natsi, USAn juoksupoika jne.


Ukrainan kriisi on henkilökohtaisesti ollut minulle raskas. Usein maailman konfliktit ovat ikäviä, mutta ne melko tavalla jäävät sinne lehti- ja verkkosivuille, joista niistä lukee. Sosiaalinen media ja aktiivisuuteni siellä on pitänyt kriisiä ja sen lieveilmiöitä hyvin iholla. Erityisesti Twitterissä olen saanut oppia melkoisesti siitä, miten ihminen ja valtio toimivat edistäessään asiaansa sosiaalisessa mediassa. Näiden kokemusten pohjalta olen luokitellut tähän kolme twiittaaja-tyyppiä, jotka toimivat Venäjän hyväksi käsillä olevassa kriisissä. 

@maailmanparantaja

Tämä lienee määrällisesti suurin ja varmaan myöskin tärkein ryhmä venäläisten asialla olevia ihmisiä kaikialla maailmassa. He ovat Venäjän valtion street team, joka levittää niitä viestejä, joita sen halutaan levittävän. Kyseessä ei ole mikään käskytysorganisaatio, vaan taitavasti manipuloitu verkosto, joka on valjastettu toimimaan inhimillisten taipumusten avulla Putinin tavoitteiden hyväksi. He eivät yleensä edes ymmärrä tai usko olevansa siinä asemassa, mihin heidän toimintansa heidät sijoittaa.

Pystyisin nimeämään tällaisia henkilöitä erittäin runsaasti sekä Suomesta että ulkomailta. Kukaan heistä ei varmasti koe olevansa tässä kuvaamani kaltainen, mutta pienistä eroistaan huolimatta tämä porukka on selkeä ryhmä. Joku tuntuu tekevän tätä täysipäiväisesti, toinen osallistuu kenties silloin tällöin. Kaikki käy ja vie asioita eteenpäin Kremlin näkökulmasta. 

Olennaisinta heissä on, että he uskovat lujasti toimivansa hyvien asioiden puolesta pahaa vastaan. Siksi viestit muotoillaan tätä porukkaa varten nimenomaan oikeudenmukaisuutta korostaen. Tasapuolisuuden vaatimus, naisten ja erityisesti lasten kärsimys, aseiden käyttö ja vastaavat seikat toimivat tässä porukassa yllykkeenä levittää viestiä. Toki kyseessä on myös usein itsessään ihan oikea ja järkevä asia, mutta vaikutelmaa on yleensä tehostettu irrottamalla se yhteydestään, liioittelemalla sitä tai jopa suoranaisesti valehdeltu. Tosin tämä porukka on myös kätevä tapa mustamaalata hankalina pidettyjä ihmisiä, kuten monet Ukraina-keskusteluun aktiivisesti osallistuneet suomalaiset Sofi Oksasesta lähtien ovat voineet havaita.

Toiseksi tärkein asia heissä on meille kaikille äärimmäisen ominainen seikka eli hyväksynnän hakeminen. Kun ihminen saa jollekin toiminnalleen hyväksyntää, hän haluaa toistaa sitä saadakseen lisää hyväksyntää. Hyväksyntää voi saada saamalla seuraajia, retwiittauksia ja Suosikki-merkintöjä.

Jos tarkastelee joidenkin suomalaisten henkilöiden seuraajalistaa, voi hyvin nähdä, miten globaali verkosto toimii. Itse kun en jaksa uskoa, että tuhansia ihmisiä kiinnostaisi tavallisen suomalaisen varsin tavalliset päivitykset. Mutta kun nämä ihmiset kokevat olevansa yhteisellä asialla, lujittuu ja laajenee verkosto. Toki mukana on ainakin silmämääräisesti merkittävä määrä botteja. Näiden automatisoitujen tilien tehtävänä on antaa verkostolle vauhtia, levittää sisältöjä ja ylipäätään luoda hyörinän ja tapahtumisen ilmapiiriä.

Venäjä on näin pystynyt rakentamaan maailmanlaajuisen verkoston, joka toimii paitsi erittäin tehokkaana väylänä levittää kuvia ja muita sisältöjä, myös ruokkii keksinäisellä hyväksynnällään itse itseään. Vastaavia rakennelmia on totuttu näkemään enemmän populaarikulttuurin puolella. Vastaavanalaisia omia päämääriään ajavia verkostoja ovat pystyttäneet myös ainakin Israel ja ISIS.

Kun olen kerännyt propagandaa Ukrainan kriisin tiimoilta yli kahden tuhannen kuvan verran, olen löytänyt keskeisiä hahmoja tässä verkostossa. Heillä on paljon seuraajia ja erilaiset uudet teemat ja toteutukset löytyvät ensimmäisenä heiltä. Näiden solmukohtien kautta ne leviävät sitten kaikkialle maailmaan.

Keskustelukumppanina tällainen ihminen voi olla oikeastaan ihan minkälainen tahansa. Osa heistä on kiihkoilijoita, osa avomielisiä. Osa tietäviä, osa sivistymättömiä. Yleensä he eivät halua/kykene vääntämään aiheista, joista itse puhuvat ja ennen kaikkea he pontevasti torjuvat olevansa kenenkään ykisttäisen toimijan asialla. Usein nämä ihmiset ovatkin aktiivisia monissa eri asioissa palestiinalaisten tilanteesta LGBT-väen oikeuksiin ja kapitalismin kritiikistä henkisiin arvoihin.

@punainen

Tämä harvinainen, mutta usein suuriääninen tyyppi kantaa sydämessään ja aivoissaan Neuvostoliiton punalippua ja hänelle Venäjä on sen takia pyhä. Stalin oli suuri johtaja ja eri mieltä olevat fasisteja. Tämä tyyppi on tavallaan kuva siitä, miten Venäjän kyvyttömyys käydä läpi menneisyyttään on invalidisoinut kykyä ymmärtää todellisuutta.

Voidakseen pitää yllä kuvaa Neuvostoliitosta hienona asiana ja kommunismista toimivana järjestelmänä, on valehdeltava monessa asiassa. Valheiden määrällä on aina tapana nousta ajan mittaan eksponentiaalisesti, sillä valhe tarvitsee pystyssä pysyäkseen lisää valheita. Tämä ihminen on fundamentalisti ja hänelle yksinkertaisistakin asioista keskustelu voi käydä syvälle sydämeen, koska hän on asemoinut itsensä tähän maailmaan aatteensa ja sen vaatimien valheiden avulla.

Keskustelukumppanina useimmiten huvittava tai tuskastuttava, sillä pitää kiihkeästi kiinni aina uusista ja joskus yllättävistäkin järjesttömyyksistä ja valheista.

@ammattilainen

Tämän tyypin uskon olevan Venäjän valtion palveluksessa suoraan tai epäsuoraan. Hänen nuottinsa tulevat selvästi suoraan Kremlistä. Argumentit, teemat ja osin suoraan sisältökin noudattelee valtiollista linjaa. Tälle samalle suunnalle sijoittui toiminnassaan muuten Venäjän Helsingin lähetystökin, jonka sometoiminta aiemmin oli hyvinkin kärkevää, kuten sain itsekin kokea. En sentään joutunut blokatuksi, kuten kävi monelle. Nyt suurlähetystö on pistänyt suunsa suppuun sekä Twitterissä että Facebookissa. Liekö syynä jonkun kesäloma, pieleen mennyt taktiikka vai ylhäältä tullut määräys erityisesti täällä tai kaikkialla maltillistaa viestintää.

Tämä porukka on niitä varsinaisia Putin-trolleja, joita luulen heitettävän hankalammiksi tai tärkeämmäksi ajateltuihin paikkoihin. Suomessa näitä ei varmaan montaa ole ihan kielen takia. Mutta muualla maailmassa väijyy verkossa varmasti koko joukko taitavaia kielenkäyttäjiä, jotka on valmennettu tehtäväänsä huolellisesti ja joilla on taktiset, sisällölliset ja toiminnalliset kuviot kunnossa. Tai en minä oikeasti tiedä, miten he toimivat, mutta jotain tuollaista itse pistäisin pystyyn. Lopputulos ainakin antaa perusteet tulkita tällaista.

Keskustelukumppanina ammattilainen on vaikea, sillä hän pystyy yleensä kurinalaiseen toimintaan. Faktoja, linkkejä ja muita napasahtelee paikalleen tarvittaessa ja yksityiskohdista käy ilmi vankka tietämys. Ammattilainen voi puhua yhdessä hetkessä totta, toisessa hieman muunnteltua totuutta ja kolmannessa lävähtää silmille hengensalpaavan suuri valhe. Näiden kanssa puhuminen muistuttaa narsisitisen luonnehäiriöisen kanssa kommunikointia. Ikinä ei tiedä mitä tulee, mutta hän on aina oikeassa kaikessa.

10 kommenttia:

 1. Hyvä bloggaus, mutta unohdat Venäjän äärioikeistolaiset ystävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta. Suomessa näihin en ole törmännyt, mutta muualla kyllä.

   Poista
  2. Silloin kun en ollut vielä saanut "taloudellisista syistä" (tämä on virallinen versio, mutta kaikki arvaavat oikean syyn) potkuja Plazalta, kommenttiosastollani kummitteli nimimerkki "Petri Puumalainen", joka sotki puhdastyylistä hommapropagandaa puhdastyyliseen Bäckman-propagandaan ja syytteli minua russofobiksi.

   Poista
  3. Jussi Jalonen "Todellisuus"-foorumilla arveli, että "Petri Puumalainen" olisi sama häirikkö kuin se joka käyttää nimeä "Vestbacka" ja kirjoittaa yleensä sitä kaikkein törkeimmän sortin halla-aholaissontaa.

   Poista
  4. Ainakin Kansallisen vastarinnan sivuilla on näkynyt joitakin Putinia ja Venäjää tukevia kommentteja. Tämä liittyy yhteen uusoikeistolaisista narratiiveista, jossa Putinin nähdään taistelevan ZOG:ia vastaan.

   Poista
 2. Joo, Jukka Mallisen sivulla näitä on riehunut. Venäläinen nimi ja varsin puutteellinen suomen taito.

  VastaaPoista
 3. On paha keskitien harha, jos täysin valtion kontrollissa oleva ja sen propakandakoneistoksi valjastettu media Olginon nettiprikaateineen ja länsimaiden riippumaton ja sitoutumaton mediateollisuus nähdään samanarvoisina ja että "totuus" löytyy jostain näiden välistä.

  Keräsin näitä sirpaleita seuraamalla yhtä ainoaa saksalaista visertäjää. He seuraavat sitten toisiaan ja jakavat toistensa uutisia ja RT-propagandaa. On aika helppo nähdä verkostojen yhteiset nimittäjät. Listaa voisi jatkaakin.


  Eurooppalaisiin instituutteihin sijoittuneet

  Esimerkiksi professori Marcelle Ferrada de Noli on italialainen vasuri, joka on ollut psykiatrina Karoliinisessa, Ruotsissa. Kytköksiä: Chile.

  https://twitter.com/ProfessorsBlogg

  Saksalaiset kommunistit (pro-Assad, -Gaddafi ja -Russia)

  https://twitter.com/Steiner1776

  Muslimit (Free Gaza jne.)

  https://twitter.com/anaxarchos

  Ranskalaiset nationalistit

  https://twitter.com/DAme2France

  Brittiläiset leninistit

  https://twitter.com/PhilGreaves01

  Sveitsiläiset pro-Russia-mediasniperit

  https://twitter.com/marcelsardo

  Syyrialaiset

  https://twitter.com/Syrianonymous

  Eteläamerikkalaiset twiittaajat

  https://twitter.com/lualopezpe

  Pohjoisamerikkalaiset, jotka näkevät länsihallitukset vihollisina: kristityt konservatiivit

  https://twitter.com/BradCabana ja http://rocksolidpolitics.blogspot.ro/

  https://twitter.com/USAproRussia

  + tietysti suomalaiset arhikuittiset ja janusputkoset ja kaijaolinarvolat ja pirkkoturpeiset ja ex idänpään-heikkilät...

  VastaaPoista
 4. Luulisin, että näitä verkostoja kaivetaan esille monissa paikoissa, mutta ne ovat sellaisia paikkoja, jotka eivät tietojaan julkista. Itse päätin harkinnan jälkeen olla nimeämättä ketään, koska halusin ennenkaikkea kuvata ilmiötä. Mutta kuten tässä nähdään, noin kyse on vain vsivannäöstä näiden verkostojen julkistamiseksi. Tätäkin tullaan näkemään varmasti tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 5. Yksi tärkeä alaryhmä (meinasin kirjoittaa "alatyhmä" ja nyt ihmettelen olisiko virhe pitänyt jättää korjaamatta) ovat tuollaiset post-turkkalaiset vähän hörhöt daideilijat, joiden maailmankuvassa keskeisellä sijalla on käsitys Ruotsista ja/eli kristillisestä kirkosta suomalaisen shamanismin ja mystiikan tuhoajana. Esimerkiksi Jari Halosen Kalevala-elokuvassa tämä maailmankuva oli ihan ohjelmallisena. Tällaiset tyypit suhtautuvat usein naiivin ihailevasti Venäjään, jota pidetään sen mystiikan kotina, ja heidän näkökulmastaan on täysin realistista ajatella, että Venäjän alusmaaksi joutuminen vapauttaisi suomalaiset olemaan mystisiä shamanistisia itsejään.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista