perjantai 18. heinäkuuta 2014

Musta joutsen Ukrainan taivaalla


Musta joutsen on odottamaton tapahtuma, joka muuttaa kaiken tai ainakin paljon. Malesialaisen matkustajakoneen ampuminen alas on musta joutsen. Tai ehkä pikemminkin tummanharmaa, sillä vaikka tragedia itsessään on yllättävä, on siihen johtaneita syitä ollut näkyvillä jo jonkin aikaa.

Tätä kirjoitettaessa näyttää erittäin todennäköiseltä, että matkustajakoneen alasampumisesta ja lähes 300 hengen kuolemasta ovat vastuussa Ukrainan hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset.

Itä-Ukrainan kapinalliset ovat perustaneet Donetskin kansantasavallan (DPR) Venäjän avulla. Tai Venäjä on perustanut sen, paikallisten avulla. Hieman makuasia. "Tasavallan" hallituksen monet johtohahmot ovat Venäjän kansalaisia ja Venäjän taktiikkana on ollut rakentaa tästä organisaatiosta mahdollisimman kestävä ja uskottava kaikin tavoin. Näin se on pyrkinyt luomaan Ukrainaan poliittisen voimatekijän, joka olisi sen puolella. Janukovitshin jäljiltä kun Venäjällä ei juuri ole Ukrainan politiikassa tahoja, joihin luottaa.

DPR on siis Venäjän ylläpitämä luomus. Se on joutunut tässä rakennustyössään turvautumaan ihmisiin, joiden oikea paikka ei todellakaan ole päättämässä toisten elämästä ja kuolemasta. Aivan kuten oikeissakin valtioissa, löytyy DPR:sta eri tahojen välistä valtakamppailua, mutta siellä se ei jää aina pelkäksi räkyttämiseksi. Vaikka Venäjä pyrkii kiihkeästi luomaan valtiota instituutioineen, niin hellppoa ja nopeaa se ei ole.

Valtiolle kuuluu myös kyky puolustaa aluettaan sotilaallisesti. Kun Slavyanskin joukkopako tapahtui paniiikkitunnelmissa, lähti Venäjä varustamaan voimallisemmin ja raskaammin kapinallisia. Jossain Venäjän puolella on varikko tai varikkoja, joissa tuunataan kellon ympäri Venäjän armeijan kalustoa tunnistamattomaksi ja sen jälkeen ne lähetetään rajan yli ryppäissä.

Raskas kalusto on ollut vastaus Ukrainan armeijan odottamattomaan menestykseen. Kapinan alussa Ukrainan paperilla kookkaat asevoimat osoittautuivat kyvyttömiksi vastaamaan keveästi aseistettujen ja kokemattomien, mutta röyhkeiden separatistien hyökkäyksiin. Poroshenkon valinnan jälkeen oli joukkoja saatu sen verran koulutttua ja varustettua, että hyökkäys itään saattoi alkaa. Viime päivinä ilmasota on ollut esillä, kun kapinalliset ovat juhlineet pudottamiaan ukranailaiskoneita.

Olennaisena tätä hyökkäystä on ollut kovaääninen informaatiosota, jossa separatistien ja Venäjän pääteema on ollut syyttömien siviilien kuolema epäsuoran tulen (tykit, kranaatinheittimet, raketit, ohjukset) tai ilmapommitusten seurauksena. Pitkään kapinallisilla oli vain hyvin vähän kalustoa ja kykyä epäsuoraan tuleen ja siksi oli helppo syyttää pelkästään hallituksen joukkoja siviilien kuolista. Hyvä kysymys tietysti on, että jos kapinalliset kerran ovat niin huolissaan siviileistä, miksi sitten rakentaa taistelulinjat, johto- ja huoltokeskukset sekä kaikki muutkin sodankäyntiin tarvittavat rakennelmat asutuksen keskelle.

Taktisestihan puolustustaistelun vieminen asutuskeskuksiin on järkevää. Ukrainan sotavoimilla ei yksinkertaisesti ole kykyä valloittaa Donetskin miljoonakaupunkia, jos sinne on kaivautunut hyvin varustettu ja motivoitunut sotajoukko. Vastaavassa tilanteessa Tsetsenian sodissa Venäjän armeija pommitti Groznyn pariinkiin otteeseen maan tasalle, koska asutuskeskustaistelu tsetseenejä kävi mahdottomaksi.

Venäjä on siis siirtänyt kapinallisten käyttöön paitsi raskasta kalustoa, niin väkisinkin myös osaajia ja organisaatioita. Raskaat ajoneuvot, tykistö ja ilmatorjunta vaativat kaikki vahvan huolto-organisaation. Ammuksia, varusteita, vara-osia, korjausta, polttoainetta. Jykeväkin varustus nimittäin seisoo pian hyödyttömänä, jos siitä ei pidetä huolta.

Tietenkin Venäjä on kaikin voimin kieltänyt ja peittänyt osallisuutensa tähän voimainponnistukseen, mutta eivät kapinalliset olisi tähän yksin pystyneet. Venäjä on autoritäärinen valtio, jossa kansalaisia pystytään valvomaan äärimmäisen tarkasti. On naurettavaa väittää, että Kremlin tahdon vastaisesti liikahtelisi Ukrainan rajan yli mitään eväsleipiä isompaa. Kyse on ilmiöstä nimeltä maskirovka, joka on vahva perinne venäläisessä yllätystä ja huijausta painottavassa sotataidossa. Venäjä käy sotaa ja miehittää Ukrainaa, mutta tekee sitä kapinallisten välityksellä.

Järjestäytyneessä maailmassa on niin, että mitä järeämmät aseet, sitä järeämpi organisaatio. Ääriesimerkkinä ydinaseet, joiden käyttö on kiinnitetty valtavaan, globaaliin tilannekuvajärjestelmään ja jossa toiminnat on kytketty kokonaisuudeksi, jonka tehtävänä on estää virhearviot. Malesialaisen matkustajakoneen tuhoksi osoittautui ajatus, että 10 kilometrissä lentävää lentokonetta ei Ukrainan sota uhkaa. Arvaamattomasti toimivilla kapinallisilla piti olla vain olalta ammuttavia ohjuksia, joiden kantama ei pitkälle riitä. Mutta jostain kapinallisten haltuun oli päätynyt ilmeisesti BUK-ilmatorjuntaohjuksia. Ne ovat järeitä aseita, jotka ovat yleensä osa järeää organisaatiota. Nyt niitä oli hallussa ja niitä osattiin käyttää, mutta ilman tarpeellista ymmärrystä tilannekuvasta. Seuraukset olivat  traagiset.

Joka tapauksessa nyt alkaa kiihkeä informaatioosota, jossa totuutta ja sen etsintää tullaan Venäjän suunnasta häiritsemään ankarasti. Ensimmäiset merkit viittaavat siihen, että Venäjä aikoo häikäilemättömästi jatkaa linjalla, jossa tapahtumille tuodaan esiin mahdollisimman suuri määrä erilaisia vaihtoehtoisia selityksiä, olivat ne kuinka älyttömiä tahansa. Yhdysvaltalaisista asianajajasarjoista tuttu pyrkimys luoda epäilys estämään tuomiota on käytössä äärirajoillaan. Mutta jos Venäjä on Kremlin tiukasti hallitsemalla tv-kanavalla väittänyt ukrainalaisten ristiinnaulinneen kolmivuotiaan lapsen hänen äitinsä silmien edessä, niin voi olla ihan varma siitä, että mikään puolitotuus tai vale ei ole sopimaton oman asian ajamisessa.

Näillä tiedoilla, joita nyt on olemassa, pidän näiden viattomien ihmisten kuolemasta päävastuullisena Venäjän federaation presidenttiä Vladimir Putinia. Hän on Venäjän ehdoton johtaja, jonka tahdon mukaisesti on epäsuorasti hyökätty ja miehitetty Ukrainaa. Hänen käskystään DPR:a on varustettu ja sille on annettu käyttöön osaamista ja aseistusta, jota ei ole kytketty asianmukaisiin tilannekuvajärjestelmiin. Ei Putin tätä joukkomurhaa Ukrainan taivaalla tietenkään halunnut tapahtuvaksi, mutta tämä oli suoraa seurausta hänen teoistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti