lauantai 14. tammikuuta 2017

Presidentti Niinistö ja informaatiovaikuttaminen

Tässä muutama huomio tasavallan presidentti Sauli Niinistön haastattelusta YLEn Ykkösaamusta. Bloggaaminen on ollut vähäistä viime aikoina, sillä kaikki liikenevä aika on mennyt kirjani viimeistelyyn. Siitä tarkemmin myöhemmin.

Toimittaja Seija Rautio nosti ohjelman aikana useampaankin kertaan esiin Venäjän informaatiovaikuttamisen. Niinistön viesti oli siitä kaksijakoinen. Toisaalta hän selvästi tunnusti ilmiön olemassaolon ja korosti, kuten hänellä on tämän asian yhteydessä ollut, että olemme kaikki maanpuolustajia. Toisaalta hän sitten myös vakuutti, että suomalaisten korvien välissä on vankka puolustuslinja. Tämän puolustuslinjan aukottomuudesta on tosin vaikeaa olla vakuuttunut, kun tämän päivän aikana on levinnyt Jussi Ahteen päivitys,  jossa hän kertoo vakuuttuneensa maailman johtajien pedofiilikultin olemassaolosta. Niin sanottu Pizzagate-salaliitto on pimeimpiä alansa tuotoksia, joihin ei tosiaan voisi uskoa ihmisten uskovan. Mutta epäluottamus valtaeliittiin voi näköjään olla niin syvää, että mitä tahansa ollaan valmiit uskomaan. Ja muun muassa tätä ja monia muitakin vastaavia järjettömyyksiä suoltavat Yhdysvalloissa Venäjään positiivisesti suhtautuvat toimijat, kuten Infowarsin Alex Jones.

Presidentti viittasi informaatiovaikuttamisen lähteenä ”erääseen dosenttiin”, tarkoittaen herra Johan Bäckmania. Hän on Venäjän ylläpitämän Donetskin mielikuvitustasavallan sekä Venäjän presidentinhallinnon alaisen RISIn edustaja. RISI puolestaan katsotaan käytännössä Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n osaksi. Bäckmanin uusi pomo RISIssä on muuten entinen Venäjän pääministeri ja ulkomaantiedustelun päällikkö Mihail Fradkov. Hän on siis aivan virallisesti suoraan Venäjän valtiojohdon alaisissa tehtävissä ja edistää aktiivisesti työnantajansa etua Suomessa ja muualla maailmassa. Kun siis viitataan ”erääseen dosenttiin”, niin silloin oikeastaan viitataan Venäjän valtion käymään informaatiosotaan Suomea vastaan. Toki ymmärrän hyvin, että presidentin ei ole hyvä suoria sanoja sanoa, mutta ilmiön pelkistäminen yhteen ihmiseen on hämärtävää, jos ei jopa hämäävää.

Ruotsissa muuten ilmestyi juuri tapaustutkimus Venäjän informaatiovaikuttamisesta siellä. Se on kylmäävää luettavaa, eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö Suomessa Venäjän käymä informaatiosota olisi vähintään yhtä laajaa. Meillä sitä vain voidaan käydä myös perinteisemmän politiikan kautta. Paavo Väyrysen Kansalaispuolue on hyvä esimerkki siitä, miten Venäjän etuja edistetään perinteisen puoluepolitiikan sisällä. Tämä kuvio itänaapurin etujen valvojista politiikan koneiston sisällä on perua suomettumisen ajalta. Kansalaispuolueen asiantuntijajäsenissä on paljon hyvin originellejä persoonia, joilla on perin omintakeisia näkemyksiä asioiden syistä ja seurauksista maailmanmenossa. Mukana on useita selviä putinisteja ja jopa Donetskissa Venäjän propagandaa työkseen Janus Putkosen putiikissa tekevä Jarmo Ekman. Ekman uskoo muuten tuohon aiemmin mainittuun Pizzagateen ja moneen muuhunkin melko erikoiseen asiaan. Joku neuvostoaikoina Viru-hotellissa villiintynyt saattaa myös toimia Venäjän eduksi, sillä suomalaiset poliitikot sijoitettiin juuri sellaisiin kameroilla varustettuihin huoneisiin, jotka Trump-muistio on tehnyt tutuiksi.


Tutut ja luotetut hahmot ovat Bäckmanin rinnalla hankkeessa. Juha Molari on viime aikoina keskittynyt tuottamaan sisältöä MV-lehteen omalla nimellään ja T9-nimimerkillä.

Bäckmania on viime aikoina työllistänyt yhdistys, jonka tarkoituksena on sekoittaa keväällä toimintansa aloittavan EU:n hybridikeskuksen toimintaa. Suomessa toki on selvää kaikille, mitä Bäckman edustaa, mutta ulkomailla tilanne on toinen. Siksi meidän näkökulmastamme naurettava hanke on itse asiassa järkevä peliliike Venäjältä. Yhdistyksen julkaisuja tullaan varmasti jakamaan urakalla pro-Venäjä-lähteissä ja joku uskoo aina. Hyvänä esimerkkinä tästä yhdysvaltalaisten joukkojen lisääminen Euroopassa. Valeuutinen liioitteli tolkuttomasti saapuvien joukkojen ja panssarien määrää ja sitä sitten kaiutettiin ympäri maailmaa. Moni varmasti luulee nyt oikeasti tuhansien jenkkipanssarien vyöryvän nyt kohti Venäjää. Valeuutinen muuten oli lähtöisin Janus Putkosen vetämästä Donetskin ”yleisradioyhtiöstä”.


Bäckmanin hybridikeskuksen tulossa oleva ensimmäinen tuotos on siinä mielessä hyvin mielenkiintoinen, että Venäjä usein syyttää muita siitä, mitä itse tekee tai aikoo tehdä.

Presidentti Niinistö käytti myös hyvin usein esiintyvää ilmaisua siitä, ettei propaganda mene suomalaisilla läpi. Tässä on minusta joko tahallinen tai tahaton väärinymmärrys. Venäjän informaatiovaikuttaminen ei tähtää juurikaan mielipiteiden muuttamiseen, vaan hämmennyksen, epävarmuuden ja pelon herättämiseen. Jos katsoo suomalaista julkista keskustelua, niin kyllä se on mennyt läpi. Toki kyseessä on äänekäs vähemmistö, joka melskaa, mutta Brexitin ja Trumpin jälkeen on vaikea pitää järjettömyyksiä enää mahdottomina. Niinistö puhui myös hieman epämääräisesti koko ilmiöstä trollauksena, joka terminä ei kuitenkaan kuvaa kuin pientä osaa informaatiovaikuttamisesta. Termiä on myös hämärretty määrätietoisesti käsittämään kaikkia mahdollisia Venäjän myönteisesti esittäviä näkökantoja.


Minun mielestäni voisi kenties olla hyvä pyytää kaikilta ehdokkailta terveystietojen yhteydessä tulos huumeseulasta.

Haastattelun lopussa oli puhetta myös presidentinvaaleista ja voisiko Venäjä häiritä niitä, kuten häiritsi Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Niinistö ei pitänyt tätä mahdollisena. En tiedä, puhuiko hän taas tahallaan vai vilpittömällä mielellä tilannetta vähintäänkin kaunistellen. Hyvä indikaattori Venäjän suhtautumisessa asioihin ovat Johan Bäckmanin kannanotot. Jos presidentinvaaleja ajatellaan, niin Venäjän infosotakoneisto on innoissaan paitsi Paavo Väyrysestä, myös Ilja Janitskinista. Tämä kun aikoo kerätä 20 000 kannattajakorttia, jotta voisi asettua ehdolle presidentiksi. Jos Niinistö on ehdolla, jää näiden mahdollisten ehdokkaiden vaikutus vain häirinnäksi. Mutta jos Niinistö ei ole käytettävissä toiselle kaudelle, voivat tällaiset ehdokkaat sotkea oikeastikin tilannetta. Jos minulta kysytään, että aikooko Venäjä pyrkiä vaikuttamaan vuoden päästä pidettäviin Suomen presidentinvaaleihin, niin vastaukseni olisi, että se tekee jo niin.

10 kommenttia:

 1. Oli kyllä tyhjistä tyhjin haastattelu. Yleisökysymyksiä esitettiin vain muutama ja nekin turhista turhimpia. Koodisana ilmastonmuutoskin tuli esille vaikka julkisesti väitetty merkitys on tunnettu globalistien emävalhe. Nyt sitä tiedon suodatusta tarvittaisiin.

  Yhdysvaltojen vaalien hakkeroinnit ja Trumpin kiristykset mainittiin, vaikka kummastakaan ei ole ainuttakaan todistetta, vain paljon äänekkäitä väitteitä, joita alettiin huutaa vasta viikkoja sen jälkeen kun Clinttonin klaani hävisi. Tiedustelupalvelut häärii miljardibudjeteilla ja vaalit ovat maan tärkeimpiä tapahtumia ja ovat muka kykenemättömiä estämään tai havaitsemaan hakkeroinnit nopeammin. Tarpeeksi kum media-aseella Trumpia piiskataan, saadaan aiheutettua hämmennystä, epävarmuutta ja pelkoa. Tässä tekijänä ei ole Venäjä, vaan oman maan rotat puree.

  Ja Rysky, trollaus sanaa on väärin käytetty jo Ukrainan sodan alusta asti, jolloin Soros, Clinton, Nuland et. al käynnistivät operaationsa tueksi Venäjän trolli-kampanijansa ja valitsivat helpon valmiiksi tunnetun sanan leimakirveeksi.

  VastaaPoista
 2. Ilmastonmuutosdenialismi.
  Globalismi-termi.
  Clintonin häviö.
  Todisteiden loputon vaatiminen.
  Vaaleihin puuttumisen typistäminen äänestyskoneiden hakkeroinniksi.
  Median vika.
  Trump ja Venäjä ovat uhreja.
  Yhdysvaltain sisäinen valtakamppailu.
  Soros.
  Nuland.
  Kun kaikki nämä teemat on koottu yhteen tiiviiseen kommenttiin, joka on vieläpä kirjoitettu hyvällä suomella, niin kyseessä on malliesimerkki osaavasta ja teemat perinpohjin tuntevasta informaatiovaikuttamisesta. Kaikissa noissa teemoissa on sen verran rippusia totuutta tai olennaisuutta, että niistä saa pinnallisesti koherentilta vaikuttavan kokonaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leimaamisen analogia on selvä: ilmastonmuutosdenaialismi ~ holocaustidenaialismi. Molemmat ovat massiivisen probagandan avulla sepitettyjä taruja, kummastakaan ei ole todisteita ja molemmilla ajetaan globaalin juutalaisen oligargian etua. Ja samat rotat pyrkivät ehkäisemään eriävät mielipiteet keinolla millä hyvänsä.

   Kukaan ei ole väittänyt, että Amerikan presidentinvaaleissa itse äänestyskoneita olisi hakkeroitu. Ne eivät ole edes verkossa kiinni. Virhetoimintoja on raportoitu ja aiempien vaalien yhteydessä on demonstroitu, että koneen antamaa tulosta pystyi muuttamaan jälkiä jättämättä, jos pääsi siihen fyysisesti käsiksi.

   Se että joku hakkeroi sähköpostit on vasta se kolmanneksi oleellisin skandaali. Sitä vakavampi skandaali on, että Clinton piti omaa laitonta ja turvatonta serveriä ja Podestalla taisi olla joku helposti arvattava salasana yms. Se varsinainen pääskandaali on niiden vuotaneiden s-postien sisällössä. Murhia, sodan motiiveja, aseita terroristeille. Googleta video Clinton Bodycount. Ekat versiot löytyy lähes vuosikymmenen takaa ja filmi sen kun jatkaa pitenemistään.

   Media ei ole mikään vika vaan keskeinen osa vallankäyttöä, jolla ylläpidetään keksittyjä todellisuuksia ns. totuuden kerroksia ja tuhotaan totuudenpuhujat. Median globaali hallinta on ollut erittäin keskittynyttä ja nyt kun RT, Sputnik, PressTV, netin syövereissä operoivat bloggerit yms. alkavat olla valtavirtaa, ei globalistien valheet enää kestä tuntiakaan.

   Trump ei ole mikään uhri. Kaikki odottaa, että Trump suitsii amerikan sotavoiman pois Euroopasta ja purkaa taloutta kovasti haittaavat Venäjän vastaiset pakotteet. Sitä odotellessa käytännössä Eurooppaan on jo tuotu tuhansia taistelupanssarivaunuja ja muita ajoneuvoja. Jenkkikenraali tv-haastattelussa sanoi suoraan, että joukkojen siirron valmistelu aloitettiin Krimin kansan liityttyä Venäjään. Trump on valinnut lähipiiriinsä agressiivisia sotahaukkoja ja nuolee Israelia kieli kitarisoja myöten vaossa. Tämä ei hyvää lupaa vaan vaikuttaa suurelta teatterilta ja tarkoitukselliselta hämäykseltä. Analogia Obaman valtaantuloon on ilmeinen. Silloin vaan lähdettiin Nobelin rauhanpalkinnolla ja kauniilla lupauksilla. Juuri luin artikkelin, jossa joku oli laskenut Obaman pudottaneen keskimäärin 4 pommia tunnissa koko 8 vuoden valtakautensa ajan.

   Poista
  2. Eipä ole RT:n tai Sputnikin läpät vakuuttaneet oikeen ketään. Viimeiset kolme vuotta järjestelmällistä ja naurettavaa valehtelua ovat vieneet venäläiseltä tiedotukselta kaikene uskottavuuden. Vain trikolorilinssejä päässä pitävä, itseään kusettava aivopesty putinisti uskoo noita venäläisiä valeuutisia.

   http://www.russialies.com/russias-top-240-lies-international-edition/

   Poista
 3. Presidentti ei usko Venäjän yrittävän vaikuttaa vaaleihin 2018 ja kyseli haastattelussa, että mikä motiivi Venäjällä muka olisi moiseen toimintaan. Aika hämmästyttävää puhetta. Millähän planeetalla Niinistö on elänyt viimeiset pari vuotta?

  Sama hyväuskoisuus Venäjän suhteen ja naiivi toiveikkuus USA:n ja Venäjän lähentymisen tuomasta autuudesta on leimannut hänen ulostulojaan muutenkin.

  Minusta Niinistö on joko lapsellisen hyväuskoinen, tyhmä, tai sitten hän valehtelee tietoisesti kansalaisille. Mikään vaihtoehdoista ei näin kansalaisen näkökulmasta ole kovin miellyttävä.

  En osta argumenttia, jonka mukaan presidentin vähättelevät ja omituiset lausunnot johtuvat diplomaattisesta hienotunteisuudesta. Diplomaattisessa kielenkäytössä on kyllä keinoja ilmaista asiat kohteliaasti, mutta hämärtämättä sitä mitä halutaan viestiä.

  Minusta kyse on suomettumisen aikaisen kaksoispuheen paluusta. Presidentti harrastaa itsesensuuria, eikä uskalla sisällyttää viestiinsä asioita jotka hän kokee liiaksi Venäjän vastaisina. Karu lopputulema on, että hänestä on helpompaa valehdella kansalaisille kuin ottaa riski Venäläisten reaktioista.

  Pistää miettimään, että onko meillä presidentti vai kenraalikuvernööri...???

  VastaaPoista
 4. Love FM - Venäjän uutisia toimittaja Jarmo Ekman kuuluisi ohjata psykiatrisen sairaanhoidon palveluiden piiriin hoitoa ja lääkitystä saamaan. Jutut vaikuttavat tyypilliseltä paranoidisesta skitsofreniasta kärsivän hourailulta.

  VastaaPoista
 5. Otaksun pres Niinistön olevan paremmin informoitu. Mahdollisesti tilanne on erittäin täpärällä, ottaen huomioon EU:n ja NATO:n tietoisen heikentämisen.

  VastaaPoista
 6. Ryskyn on aivan turha syytellä,vaikkapa Bäcmania informaatio soturiksi,kun itsekkin on juuri sellainen,viellä kertoimella tuhat.
  Avoimeen yhteiskuntaan ja sen puolustamiseen ei kuulu pyrkimys rajoitaa monipuolista tiedonvälitystä, myös venäläisillä ja heihin ystävällisesti suhtautuvilla suomalaisilla on rajoittamaton oikeus mielipiteensä ja näkökulmansa esiintuontiin.
  Riiheläinen paljastaa oman harhaisen maailmankuvansa,sekä omien fobioidensa vimman yksipuolisella ja naivistisella tuotannolaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule TROLLIPELLE. Johan Bäckmanin ja häntä seuraavan putinistisen pelleorkesterin toiminnan ( informaatiosodan) arviointi ja esiintuominen kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan eikä sillä ole mitään tekemistä tiedonvälityksen rajoittamisen kanssa.

   Poista
  2. Venäjän trolleille ja propagandisteille on varsin tyypillistä tuo uhriutuminen kun trollaus ja propagandan levitys on paljastunut. Nämä väsyneet väitteet tiedonvälityksen rajoittamisesta, McCarthyisismista jne tuttua Kremlin trollien skeidaa.

   #mitavittuajanitskin #putkonen #bäckman #sepevaara #venäjäntrolliarmeija #vastavalkea

   Poista