lauantai 8. lokakuuta 2016

Kybertaistelu on käynnistymässä


Kuva: George Grantham Bain collection at the Library of Congress

Yhdyvaltain demokraattisen puoleen ja sen lähellä olevien tahojen tietojärjestelmiin on viime aikoina tehty useampiakin hakkerointeja. Nyt Yhdysvaltain hallitus on virallisesti osoittanut sormella (pun intended) Venäjää näistä hyökkäyksistä. Kyberhommissa edes kohtuullinen varmuus tekijöistä on vaikeaa saada, mutta ei tietenkään mahdotonta. Mitenkään kevyesti tällaiseen ei ryhdytä senkään takia, että tämä ilmoitus käytännössä velvoittaa Yhdysvaltain hallituksen vastaamaan Venäjän toimiin asianmukaisiksi katsotuilla keinoilla. Kukaan ei vain oikein tiedä, mitä ovat nämä asianmukaiset keinot, sillä tällaista ei ennen ole tapahtunut. Uhka on toki tiedostettu.

Venäläisten hakkeroimia tietoja on vuodettu WikiLeaksin kautta. Idealistinen vuotosivusto on antanut viime aikojen toiminnallaan herättänyt paitsi kritiikkiä toimintatavoistaan, myös antanut vaikutelman, että se on Venäjän tiedustelupalveluille hyödyllinen toimija tai jopa yhteistyökumppani.

Kun tietomurrot kohdistuivat presidenttipuolueen asioihin juuri tiukkojen presidentinvaalien alla ja murretut tiedot pyritään vuotamaan ajankohtina, jolloin ne vaikuttavat mahdollisimman suuresti äänestäjiin, on kysymyksessä sekaantuminen maan demokratiaan. Se ei ole vierasta puuhaa yhdysvaltalaisillekaan, joten he tietävät erinomaisen hyvin miten pahasta asiasta on kysymys. Donald Trump on ehdottomasti Venäjän johdon suosikki presidentiksi. Arvaamaton Trump on juuri sellainen diilintekijä, jota Putin nyt haluaa. Putin halua purkaa ainakin osan voimassaolevista kansainväliset politiikan rakenteista ja sopia uusista, nimenomaan Yhdysvaltojen kanssa, muiden maiden pään yli. Nykyisessä järjestyksessä Venäjällä kun ei ole sen haluamia mahdollisuuksia vaikuttaa. Lukemattomien monenkeskisten kansainvälisten sopimusten ja järjestöjen verkosto estää sitä saavuttamasta vaikutusvaltaa, jota se haluaa. Ironista on, että Venäjä samaan aikaan julistaa haluavansa pois yksinapaisesta maailmasta moninapaiseen. Itse asiassa se vain haluaa itsensä yhdeksi, tai itse asiassa toiseksi navaksi maailmaan.

Nato päätti jo Walesin huippukokouksessa 2014 olevansa valmis sotilaallisiin vastatoimiin, mikäli yksikin liittouman jäsenmaa joutuu laajan kyberhyökkäyksen kohteeksi. Yhdysvallat ei ole turvautunut tässä tilanteessa Natoon, mutta jos jokin muu jäsenmaa olisi vastaavassa tilanteessa, voisi kutsu kuulua huippukokoukseen joko 4. tai 5. artiklan perusteella. Yhdysvallat tietää pystyvänsä hoitamaan tämän itse. Lisäksi Nato konsensusperiaatteineen on tällä hetkellä suhteessa Venäjään ikävän arvoituksellinen Turkin ja Venäjän pikavauhtisen lähentymisen myötä.

Tästä ei ole kuin jokunen viikko, kun tuli 100 vuotta täyteen siitä, kun panssarivaunut ensimmäisen kerran ilmestyivät taistelukentälle. Panssarit muuttivat sodankäyntiä pysyvästi. Ilma-aseen kaikkinainen merkitys kävi selväksi seuraavassa maailmansodassa, kun Midwayn taistelussa Yhdysvaltojen ja Japanin laivastot ottivat toisistaan mittaa lentokoneiden voimin.

Nyt käynnistymässä oleva taistelu voi jäädä sotahistoriaan. Yhdysvaltain virallisen ilmoituksen myötä on odotettavissa, että se on vastaamassa siihen kohdistettuun kyberhyökkäykseen. Todennäköisesti vastaus tapahtuu sekä näkyvästi että näkymättömästi. Joka tapauksessa tässä voi olla kyseessä sotahistorian ensimmäinen täysimittainen, suurten valtiollisten toimijoiden välillä käyty kybertaistelu.  Kuten nuo aiemmin mainitut taistelut, myös tälläkin yhteenotolla lienee seurauksia, jotka muuttavat sodan olemusta. Sota ei ikinä unohda mitään oppimaansa, mutta ottaa uudet keinot halukkaasti käyttöönsä.

Kuten von Clausewitz jo ajatteli, ottaa sota alettuaan keinot omaan hallintaansa. Sodassa yritetään lyödä vihollinen ja kun sotaa käydään, unohdetaan pikkuhiljaa ne pidäkkeet ja estot, joita rauhallisempina aikoina pidetään raudanlujina. Siksi nyt ehkä käynnistynyt kybertaistelu voi ulottua myös meihin. Toki tämä taistelu käydään suurelta osin piilossa ja hyvin epäselvää on, että milloin se on tai onko se edes alkanut ja tuskin loppuakaan on sen helpompi huomata.

19 kommenttia:

 1. Sota kyberavaruudessa,sota taivaissa sota maanpäällä, olisi parasta paeta,vaikka siperiaan,siellä saa olla rauhassa omavarais taloudessa.
  Siperian Jeesus kutsuu teitä, te raskautetut sekä nöyrytetyt globalin riiston kohteeksi tulleet tietotyöläiset, vapaus koittaa teille erämaassa.

  VastaaPoista
 2. Keskuspankkiiri-eliitillä ei ole varaa päästää Trumppia presidentiksi ja romahtava dollarikuplatalous vaatii rajuja toimia. Nyt kun jenkkilän kenraalit ovat saaneet Venäjän viestin uppoamaan paksujen kallojensa läpi lähelle monopolaarista aivosoluaan, että Syyriaan ei kannata hyökätä, on keksittävä joku muu sota. Pohjois-Korea pystyy jo luultavasti kostamaan ydinpeloitteellaan ja Kiinalla on liikaa dollareita, jotta niitä vastaan voisi alkaa sodan. Ja kuka valmistaisi jenkkien t-paidat, jos Kiina olisi vihollinen?

  Mutta kun sota on saatava... kybersota, joo just hyvä. Kun data ei liiku, voidaan pankkiautomaatit sulkea ja maksukortit lakkaa toimimasta. Kuluttajat ei pysty nostamaan rahojaan turvaan pankeista. Pankkiirien kaverit saa takaovaesta salkku tolkulla paperirahaa ja ostaa romahdustalouden reaaliomaisuutta pilkkahintaan.

  Hyvin kun pohjustaa, Venäjä, Venäjä sitä ja tätä. Ei tule onnistumaan tällä kertaa banksterien puhallus. Jump! Just, jump!

  VastaaPoista
 3. "Siksi nyt ehkä käynnistynyt kybertaistelu voi ulottua myös meihin."

  Voi? Mehän olemme jo osapuoli strategisessa kamppailussa jonka Venäjä aloitti vuosia sitten. Me (Suomi) olemme jo olleet Venäjän kyberoperaatioiden kohteena ja niin ovat useimmat muutkin länsimaat. Me ja muut länsimaat olemme myös Venäjän poliittisen subversion ja informaatiosodan kohteena. Me ja muut nk. etulinjan maat olemme myös Venäjän sotilaallisen painostuksen kohteena. Mikä ihme siinä on niin vaikeaa, että meillä ei suostuta ymmärtämään tilannetta vaikka Venäjä suoraan sen meille kertoo?

  USA:an kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä on uutta vain se, että tällä kerralla Venäjä meni hieman liian pitkälle ja ylitti sietokyvyn rajan. Ja ennen kaikkea valitsi itsensä kannalta väärän kohdemaan sietokyvyn testaamiseen.

  Kuinka hvetissä on mahdollista, että ihmiset yhä edelleen yllättyvät Venäjän tekemisistä. Että yhä edelleen luullaan, että olemme rauhan tilassa. Joskus tekisi mieli huutaa, että HERÄTKÄÄ PAHVIT!!!

  Tilanne on tämä:
  - Venäjä käy sotaa länttä vastaan
  - Venäjälle sen naapurit ovat joko vasalleja tai vihollisia
  - Jos Suomi ei halua olla Venäjän vasalli, ainoa vaihtoehto on liittyä Natoon.
  - Venäjän sisäinen kehitys viittaa edessä olevaan romahdukseen, paljon puhuttuun järjestelmäkriisiin.
  - Venäjän järjestelmän kaatumista odottavat tulevat pettymään. Putin ei ole Gorba. Venäjä hyökkää, jos uhkana on sen järjestelmän romahtaminen.

  Ellei länsi herää unestaan, hybridisota muuttuu vielä oikeaksi, kuumaksi sodaksi. Se voi olla edessä nopeammin kuin uskommekaan. Voi jopa olla, ettemme ehdi Naton jäseneksi vaikka hakisimmekin jäsenyyttä Ruotsin kanssa v. 2018.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette aivan höpsö. Ei sitä sotaa näin käydä.

   Tilanne on tämä:
   - Israelin johtama Yhdysvallat käy sotaa muuta maailmaa vastaan.
   - Tyhmyysvalat on jo alistanut muut maat pois lukien Syyria, Iran, Venäjä, itä-Ukraina ja Pohjois-Korea. Kiinasta, Kuubasta ja Venetsueelasta ei ota selvää.
   -Suomi on jo Yhdysvaltojen esiliina, jolla pyyhitään pöytää. Nato ei halua pyykkäriksi, eikä sillä ole riittäväsi toimivia pesukoneitakaan enää.
   - Deutsche bank on se, jonka banksterit ovat asettaneet uhrattavaksi järjestelmäkriisiin.
   - Banksterien luovuttamista odottavat tulevat pettymään. Mikä tahansa sota kelpaa. He tarvitsevat kansan harvennusta ja valuuttajärjestelmän resettiä.
   -Vapaa netti on pahin este ilmastonmuutosverotuksella rahoitettavan maailman diktatuurin muodotumiselle.
   - Turhaan yrität herättää pahvia, Putin on kastellut sytytyslangan, eikä punaisen viivan päällä ollut maapalloon kuulumaton FINAL STAGE suostu räjähtämään.

   Poista
  2. Antti Kasvio sanoo saman diplomaattisemmin Uuden Suomen Puheenvuorossa:

   http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224113-normittomuuden-musta-aukko

   Poista
  3. Antti Kasvio tuottaa niin timanttista paskaa, että jos sitä vielä tiivistäisi, syntyisi se musta aukko.

   Poista
  4. Venäjä on Suomen pitkäaikainen ystävyysvaltio. Suomi toimii maailmassa vastuullisesti tuomitsemalla Yhdysvaltain terrorin ja laittomat hyökkäyssodat.

   Poista
 4. Länsimainen kulutus loppuu, kun Putin saa päähänsä räjäytää ydinlatauksen vaikka yhdysvaltain yllä,jolloin sähkömagnettinen myrsky rikkoo sähkö ja muun infastruktuurin, vuosikymmeniksi, venäläiset vaan syövät kaalisopaansa omavaraistaloudesaan.

  VastaaPoista
 5. Onpas taas osittain kovin sakeaa kommentointia. Saatan alkaa poistamaan kaikkein eniten todellisuudesta vieraantuneita kommentteja. Ja turha ulista sananvapaudesta. Se ei tarkoita julkaisupakkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaa todellisuus ikkunaasi,mutta älä peljästy,maailma ympärilläsi voi olla avaruudessaan kauhistuttava,mutta kohtamalla pahimmat pelkosi voit myös voittaa ne.

   Poista
  2. Nyt on nähty taas jotain, jota en osannut odottaa: trollicoelho.

   Poista
  3. Oma tuotantosi,kutsuu ,juuri noita peikkoja, joita itsekkin edustat, omine traumoinesi. Venäjä ei ole taivas, eikä Putin enkeli,mutt,ei paholainenkaan,eikä helvetti,enää...

   Poista
  4. Onko, noita, prklen, pilkkuja pakko, tunkea joka, hvetin, väliin,?!?.

   Poista
 6. Kybertaistelu on todellakin käynnissä. Kuten huomaa sen, että sekurokratian vasallit eivät tässäkään koitoksessa lähde netissä hyökkäykseen vesiselvinä (tai mistäs minä tiedän, voihan tämä peilata mielenterveydenhoidon leikkauksia 2000-luvulla).

  VastaaPoista
 7. No niin. Ryhdistäytymisen aika. Itsekin lipsahdin, jos ei nyt ihan asiattomuuksien, niin kuitenkin vähemän asialliselle linjalle trollicoelho-nimityksellä. Tässä blogissa on minulle aiemmin tuottanut iloa kommenttien korkea taso. Enkä sano, että ne olisivat edes olleet samanmielisiä minun kanssani. Mutta ne ovat kuitenkin olleet selviä puheenvuoroja, jotka vievät keskustelua eteenpäin. Nyt on lipsahdettu puolin ja toisin arvioimaan keskustelijoiden motiiveja ja henkisiä kykyjä. Ei sillä, etteikö sellainen arviointi joskus voisi olla ihan paikalaankin, mutta ei tässä määrin. Kun keskustelu on kääntynyt keskusteluksi keskustelijoista ja keskustelusta, on hämmennys voittanut. Alankin tästä eteenpäin moderoimaan blogin kommentteja tämän ajatuksen pohjalta.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Kremlin etuja edistävien kotimaisten putinististen maanpetturitrollien ( Venäjän trolliarmeija / Suomi (Venäjä) Ensin / Rajat kiinni vajakkien) kanssa on aivan mahdotonta saada minkäänlaista asiallista kommentointia aikaiseksi. Mun mielestä kannattaakin antaa samantien bannit kaikille noille valehtelijoille. Eipähän pääse tuo niitten levittämä Suomen valtion vastainen sotapropaganda ja vihapuhe leviämään turhaan. ;)

  VastaaPoista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista