maanantai 24. elokuuta 2015

Ulkoministeri Soinin puhe plokiksi

Olen kääntänyt tekstin plokiksi oman pääni mukaan ja siksi vain minä kannan vastuun tämän version sisällöistä. Pyrin siis jäljittelemään Soinin ilmaisutapaa hänen kotisivujensa blogissa eli plokissa. Sanoman olen parhaani mukaan pyrkinyt säilyttämään ennallaan.

Vakavampaa analyysiä myöhemmin ainakin Turpokorkkarissa.Ulkoministeri Timo Soinin puhe suurlähettiläskokouksessa 24.8.2015.

No niin!

Hienoa olla täällä. Nyt on kovat ajat ja kovat hommat. Mutta te olette kovempia.

Joka ukko ja akka tarvitaan ulkopolitiikan linjaan. Eikä saisi rääkätä uuvuksiin. Kotonakin on varmaan tullut sanomista, kun aina töissä. Yritetään tehdä asialle jotain.

Raha ratkaisee näissäkin hommissa. Siksi teiltäkin otetaan pois. Ja laittakaahan vauhtia firmojen auttamiseen.

Luuletteko, että kehitysapurahojen vähentäminen oli moka? Pakko se ainakin oli. Kenkää tulee meilläkin, ikävämpi homma. Yritetään tehdä potkut helpommiksi.

Onko kyselty mikä ukko Soini on? Varmaan on. Ja itsekin mietitte. Tässä kuulette.

Maailma on muuttunut. Paljon. Ikävään suuntaan. Pahempaakin.

(En laita tähän sitä vitsiä. Se on ulkomaankielinen.)

Toisaalta ollaan ihan jees. Ollaan rikastuttu kuitenkin. Meillä suomalaisilla on rikas maa. EU tuli ja Natonkin kanssa leikitään. Meillä on paremmin kuin koskaan.

Hirmu homma oli päästä tähän. Ja se homma jatkuu.

Naapurissakin ihan ok. Kauppa käy ja bisnekset vaan suhisevat Itämeren yli eessuntaas.

Toisaalta meni tappeluksi. Pitkään oli nyrkki idässä taskussa. Nyt iski pöytään ja päähän. Nyt pelätään, että mitä seuraavaksi. Apeaksi semmoinen vetää.

Venäjällä kuristavat ihmistä ja pistävät rahat aseisiin. Ei pidä vaan meidän siihen puuttua. Mutta katsotaan, että meillä on torrakoita tarpeeksi.

Vaikka ei pyssyn piipusta turvallisuus kasva. Asioista on puhuttava. Vielä kun Venäjä siihen suostuisi.

Ukrainalaiset ovat nesteessä. Rahat heiltä finito. Meidänhän se on kuvetta kaivettava.

Mutta sovun pitää löytyä. Ennemmin tai myöhemmin. Jos Venäjä päättää möksöttää itsekseen ja olla tappelupukari, niin huonompi juttu kaikille.

Meille tietysti myös. Pitää olla koko porukalla kieli keskellä suuta. Ja kuitenkin hoidettava asialliset hommat venäläisten kanssa. Pitää pyörien pyöriä rajankin yli. Sitten kun on aika puhua, niin istutaan alas.

Se on tämä unioni kuitenkin tuki ja turva. Vaikka huonosti sillä menee. Susi jo syntyessään. Mutta pakko se on Kreikkaa auttaa. Jos tämä kolhoosi leviää käsiin, niin on vielä huonommin.

Naton kanssa leikitään sotaleikkejä. Niistä on hyötyä ja iloa kummallekin.

Pitää muitakin auttaa. Muuten kärsimme itsekin.

Ruotsalaisten kanssa ollaan sitten kimpassa. Katsotaan mihin asti ja miten.

Amerikka on kova sana. Kauppaa tehdään ja tehdäänpä se sopimuskin kaupasta. Teeteeiipee meinaan. Kun on nimet alla, häämöttää hillotolppa.

Pohjoistakin pitää miettiä. Arktis on vaikea sana. Mutta on niitä hillotolppia sielläkin.

Me johdetaan pohjoisia hommia vuorollamme. Siellä on kaikki vaikeaa, joten kova homma. Jokainen työntää nokkaansa sinne nyt. Minä sen kivipellon kuitenkin kynnän.

Mutta on muutakin. Kuten naiset. Heitä on kohdeltava siivosti. Niin menevät asiat kaikin tavoin paremmin. Pitävät penskatkin kurissa ja nuhteessa paremmin.

Tiedämme mitä olemme. Tiedämme miten asiat hoidetaan kunnolla. Mutta ei tyrkytetä. On muillakin tolkkua. Kun vähän kuuntelee.

Ensin sanoja. Sitten tekoja. Me osaamme ratkaista ongelmia. Näin me teemme.

Toimikaa.

4 kommenttia:

 1. Pari-kolme ajatusta Suomalaisesta TURPO:sta. Huom. Nämä ajatukset eivät ole presidentin tai ulkoministerin aivoista hakkeroituja, vaikka huolimaton lukija sellaisen vaikutelman voikin saada.

  1. Venäjä ei ole uhka vaan mahdollisuus.

  Venäjä ei ole uhka. Siksi korotamme puolustusvoimien materiaalihankintoihn tarkoitettuja määrärahoja. Siksi varmistamme riittävän harjoittelun rahoittamisen, syvennämme yhteistyötä Ruotsin kanssa ja varmistamme Nato -yhteistyön jatkumisen.

  Venäjä on mahdollisuus poliitikoille. Se on mahdollisuus keskustella ja sopia asioista. Erityisesti niistä asioista, joista Venäjä haluaa keskustella ja sopia. Venäjän kanssa sopimisessa on sekin hyvä puoli, että kun Venäjä on rikkonut sopimuksensa, avautuu jälleen uusi mahdollisuus keskusteluille ja uusille sopimuksille. Mikä tärkeintä, kun Suomalainen poliitikko keskustelee Venäläisten kanssa, on suuri mahdollisuus päätyä YLE:n pääuutislähetykseen. Siksi keskustelu Venäjän kanssa on poliitikolle toteenkäynyt märkä päiväuni.

  Venäjä on mahdollisuus yksityisille yrityksille. Se on ohittamaton mahdollisuus tulla sotketuksi korruptioon ja rikollisiin liiketoimiin. Kun niinhin on jo sotkeuduttu, Venäjä tarjoaa loistavan mahdollisuuden tulla kiristetyksi ja painostetuksi. Myöntymällä kiristäjän vaatimuksiin varmistaa mahdollisuuden tulla kiristetyksi jatkossakin. Vastustamalla mahdollistaa yrityksensä Venäjän toimintojen päätymisen FSB:n ja/tai muiden sikäläisten virkamiesten haltuun.

  Vielä suurempi mahdollisuus Venäjä on valtionyrityksille. Niillä on kaikki samat mahdollisuudet kuin yksityisyrityksilläkin, mutta lisäksi ne antavat Venäjälle mahdollisuuden ohjata mm. energiapolitiikkaamme ja puuttua poliittiseen päätöksentekoomme. Molemmat ovat Suomen kannalta loistavia mahdollisuuksia, koska historia osoittaa kuinka hyvin Venäjä on näitä asioita osannut hoitaa.

  Kukapa hylkäisi moisen mahdollisuuksien runsaudensarven? Siksi Venäjän kaupan asiantuntijat patistelevatkin yrityksiä hyödyntämään Venäjän mahdollisuudet täysimittaisesti. Kiittäkäämme siis asiantuntijoita heidän pyytteettömistä pyrkimyksistään lisätä Suomen mahdollisuuksia selvitä talouskurimuksesta.

  2. EU on turvallisuuspolitiikkamme tärkeä kulmakivi.

  EU on turvallisuuspolitiikkamme tärkeä kulmakivi. Siksi teemme kaikkemme vähätelläksemme Baltien ja Puolan kokemaa turvallisuusuhkaa. Siksi meillä on varaa näyttää pätemisen tarpeemme EU:n talouskuriin liittyen - myös silloin kun tiedämme antavamme myöhemmin periksi. Siksi hankimme vapaamatkustajan lipun EU:n pakolaisjunaan. Siksi teemme kaikkemme luistaaksemme pakoterintamasta ja pitääksemme pakotteiden tosiasialliset vaikutukset olemattomina. Tämän kaiken teemme osoittaaksemme solidaarisuutta EU-kumppaneitamme kohtaan. Muut EU maat varmasti ymmärtävät olla yhtä solidaarisia meitä kohtaan jos tarve niin vaatii. Uskomme esimerkin voimaan on horjumaton.

  Koska EU on turvallisuuspolitiikkamme kulmakivi, luotamme EU:n yhteiseen puolustukseen kuin... kulmakiveen. Onhan sanomattakin selvää, että paras sotilaallinen turva tulee yhteisöltä jolla ei ole omia joukkoja, esikuntia tai muutakaan sotilaallista rakennetta. Eikä siinä vielä kaikki. Turvallisuudellemme on vain plussaa se, että muut EU maat eivät ole edes kiinnostuneista EU:n yhteisestä puolustuksesta. Olkoot siellä Natossaan... sotahullut. Me emme moiseen turvattomuutta luovaan järjestöön halua.

  3. Nato -keskustelu ei ole ajankohtainen.
  Eipä siitä siis ole mitään sanottavaakaan.

  VastaaPoista
 2. Soinin kuva on maalattu vlheellisesti kuten poliisimies Reinikaisen muinoin tv-sarjassa: lupsakka ja harmiton. Todellisuus on kuitenkin päinvastainen. Mutta onhan tässä tavoitettu persupuheen olennaisin höttö, omituiset vertaukset ja vielä omituisemmat linjaukset.

  VastaaPoista
 3. Onpa Suomessa hyva olla, kun saa tuollaista juttua ihan ulkoministerilta. Eipa siina paljon mitaan ratkaista ja kaikki oleva puuttuu, mutta juttu on hyva.

  VastaaPoista