perjantai 14. syyskuuta 2018

Kreml karnevalisoi terrori-iskuaan

Venäjä pyrkii isossa kuvassa sekoittamaan läntisten maiden yleistä ilmapiiriä ja kansalaismielipidettä. Demokratiassa hämmennys halvaannuttaa päätöksenteon ja Venäjälle mahdollisimman passiiviset hallitukset ovat tärkeitä voimapolitiikan negatiivisten seurausten minimoimiseksi. Siksi Venäjän toimien seurauksena on usein iso informaatio-operaatio, jossa pyritään eri tavoilla minimoimaan toiminnan aiheuttamia vahinkoja.

Krimin miehittämiseen liittyi useita valheita tai epäolennaisia väitteitä vihreiden miesten tuntemattomuudesta, demokratian mukaisesta toiminnasta ja historiallisista tapahtumista alkaen. Kun venäläinen ohjusyksikkö ampui Ukrainassa alas malesialaisen lentokoneen, käynnistyi koneisto, joka suolsi ison määrän erilaisia selityksiä, joille yhteistä ei ollut kuin se, ettei Venäjä ollut vastuussa. Aleppon valtauksen yhteydessä levitettiin tarinoita Naton taistelemisesta ISISin rinnalla, lännen medioiden valheista ja kapinallisten lavastamista kaasuhyökkäyksistä.

Jokaista toimea siis alustaa ja seuraa informaatio-operaatioiden käyttö. Venäjällä on käytössään tiukasti valtion hallinnassa olevat omat mediat, yksityiset trollitehtaat ja halukkaiden kumppanien joukko länsimaissa, jotka omista lähtökohdistaan ovat syystä tai toisesta halukkaita levittämään Venäjän sanomaa.

Skripalien murhayritys Salisburyssä on malliesimerkki tällaisesta informaatiovaikuttamisesta, jossa Venäjä pyrkii operaation jälkeen minimoimaan itselleen ikävät seuraukset. Lähtökohtana on aina omien kansalaisten hyväksynnän saaminen tavalla tai toisella. MH17:n tapauksessa se vaati asian kieltämistä ja vaihtoehtoisten teorioiden luomista. Skripalien kohdalla kiellon ei tarvitse olla täydellinen. Joukkotuhoaseen käyttö merkittävän sotilasvallan ja ydinasevaltion maaperällä on sellainen häikäilemättömyyden ja voiman osoitus, että ainakin Neuvostoliiton aikaista asemaa kaipaavat naureskelevat hyväksyvästi teolle. Niille taas, ketkä eivät halua uskoa iskun olleen Venäjän tekemä, annetaan myös ainekset perustella näkemystään itselle ja muille.

Osittain nämä samat lähestymistavat toimivat myös länsimaissa. Mutta jatkuvasti kumuloitava ymmärrys Putinin Venäjän toimintatavoista on herättänyt huolta ja pelkoa yhä useammassa. Kaiken tapahtuneen ja todistetun jälkeen uskotaan Venäjän toimista jo hyvin paljon. Siksi pelkkä kieltäminen ei enää toimi niin hyvin kuin aiemmin. Nyt etsitään toisenlaisia tapoja lieventää reaktioita.

Skripalien tapauksessa juuri nyt käynnissä on tapahtuman karnevalisoiminen. Samaa kuviota on käytetty aiemmin Russians did it -meemissä, jossa kaikki paha laitetaan humoristisesti venäläisten syyksi ja näin pyyhitään huumorilla perusteltujenkin syytösten uskottavuus. Kun kemiallisella joukkotuhoaseella hyökätään siviilien kimppuun keskellä kaupunkia, niin siinä ei ole mitään hauskaa. vaikka Skripalit selvisivätkin pienen annostuksen ja vastalääkkeiden ansiosta, niin todennäköisesti käytetty hermomyrkky sekä invalidisoi heidät että lyhentää merkittävästi heidän elinaikaansa. Myöhemmin hermomyrkkyyn kuollut ihminen hengitti ainetta ja kuoli kivuliaasti omiin kudosnesteisiinsä hukkuen.

Kun britit julkistivat epäiltyjen kuvat, oli venäläisillä todennäköisesti suunnitelma valmiina. Koska britit kuvasivat epäiltyjen toimintaa hyvin suurella yksityiskohtaisuudella ja nimesivät tekijät Venäjän sotilastiedustelun jäseniksi, oli Venäjän melkeinpä pakko haastaa se omalla tarinallaan.

Esitys pohjustettiin Putinin ilmoituksella siitä, että kyseessä olivat siviili-ihmiset ja että he voisivat astua julkisuuteen kertomaan tarinansa. Sen jälkeen kerrottiin näiden henkilöiden ottaneen yhteyttä RT:n päätoimittajaan Margarita Simonjaniin Telegramin kautta. Hän sitten kutsui miehet haastatteluun,  joka toteutettiin hyvin askeettisesti ja jopa kömpelösti. Vauhdikkaan ja viihteellisiä elementtejä paljon käyttävän venäläisen televisiokerronnan keskellä haastattelu oli varsin erikoinen.


Epäillyt eivät halua kertoa elämästään mitään yksityiskohtia, koska pelkäävät sen haittaavan heidän läheisiään ja bisneksiään. 

Haastattelun paikka vaikutti neuvotteluhuoneelta, jonka valaisu ja äänitys olivat vain sinne päin. Miehet istuivat matalilla tuoleilla, jotka saivat heidät pieniltä ja heikoilta. Haastattelussa he rakentavat itsestään kuvaa uhreina, jotka ovat sattumalta joutuneet syyttöminä myrskyn silmään ja nyt pelkäävät henkensä edestä. Varsin kummalliselta tuntui haastattelussa esitetty epäsuora väite siitä, ovatko miehet pariskunta ja asian nostaminen vielä jälkeenkinpäin esiin. Seksuaalivähemmistöjen asema Venäjällä ei ole kehuttava ja tällainen kaapista ulos repiminen kaiken kansan silmien edessä vaikuttaa kummalliselta, koska haastattelu selvästi halusi luoda sympaattista kuvaa haastatelluista. Todennäköisesti tämä oli vain taas yksi epäolennainen asia, joka heitetään väännettäväksi.

Haastattelun aina kävi ilmi, että miehet sanoivat ensin nähneensä Putinin kehotuksen ja sen jälkeen ottaneen yhteyttä haastattelun tehneeseen RT:n päätoimittajaan. Asiayhteydestä kävi ilmi, että haastattelu väitettiin tehdyn vielä samana päivä. Väitetty tapahtuminen nopeus, haastattelun heikko tekninen toteutus ja miesten näyttäminen heikkoina uhreina loivat haastatteluun autenttisuuden tuntua. Haastattelu pyrki antamaan mahdollisimman vähän mietityn ja suunnitellun vaikutelman. Itse en tähän usko. Kun informaatiota hyvin taitavasti ja lujaotteisesti käyttävä Venäjän valtio julkaisee jotain tällaista, on se huolella rakennettua ja harkittua.

Epäuskottava haastattelu sisälsi lukuisia yksityiskohtia, joista sitten on mahdollista kinata. Minulle jo esiteltiin Twitterissä Stonehengen twiitti, jossa kerrottiin alueen olleen juuri sinä päivänä suljettu kuin miehet kertoivat. Vaikka haastattelussa kerrottu tarina vaikuttikin moni  tavoin perin epäuskottavalta, niin sen verran olivat kuitenkin vaivaa Moskovassa näheneet, että ihan ilmiselvästä perättömyydestä eivät jää kiinni. Keskustelun viemiseksi harhateille riittää jokin tosi, mutta epäolennainen seikka, jota kaluamalla luodaan epäilyksiä Venäjän syyllisyydestä. Monille Venäjän puolella oleville ei tarvitse kummoista tekosyytä antaa, kun he rientävät kertomaan siitä, miten juttu ei ole alkuunkaan selvä. Tätä onkin nähty nyt meillä ja muualla.

Putinin Venäjän toimintatapana on, että valheilla ostetaan aikaa ja epäolennaisuuksilla viedään harhaan. Siksi on olennaista muistaa, mistä asiassa on kysymys:

1. Venäjä käytti vieraan valtion alueella, keskellä asutusta, joukkotuhoaseeksi luokiteltua hermomyrkkyä. Yksi ihminen kuoli, neljä sai oireita ja he vammautuivat todennäköisesti odotettua lyhyemmäksi jääväksi loppuiäkseen.

2. Teko on luokiteltava terrori-iskuksi, koska se täyttää terrorismin määritelmän: väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon. Valtion tekemänä kyseessä on valtioterrorismi.

3. Kielletään vastuu ja vastakkaisista puheista huolimatta ei olla valmiita selvittämään asiaa oikeudessa.

Nämä ovat ne asiat, joita sanasta Skripal pitäisi tulla mieleen. Mutta yritys on kova, että näin ei olisi.

44 kommenttia:

 1. Ensiksikin britit epäonnistuivat pahasti oman vasikkansa suojelemisessa,sen pitäisi olla suurempi huolenaihe, kuin Venäjän mahdollinen tai mahdoton osallisuus.
  Vakoilun ja vastavakoilun maailmassa vallitsee aivan omat lakisa, kuten esimerkiksi mainitsemassasi Bond, elokuvissa.
  Bondin esikuvan muuten venäläiset surmasivat vallankumouksen melskeissä,että sellainen sankari.
  Venäläisten huvittunut suhtautuminen meneillään olevaan tapaukseen kertoo muuttuneesta maailmanjärjestyksestä, läntinen raukkamainen vaikerrus on heille vain osoitus heikkoudesta.
  Jos Britannia oliisiollut tosissaan huolissaan maineestaan,sen olisi pitänyt välittömästi julistaa sota Venäjälle, mutta raukkamaisuuttaan ei siihen kyennyt, niin normaalissa maailmassa tämäntapaiset asiat selvitetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrkkyyn kuoli täysin sivullinen henkilö. Käsitätkö, että uhri olisi voinut olla kuka tahansa, ensimmäinen henkilö joka sattui löytämään myrkkypullon, vaikka sinä?

   Poista
  2. Parille spurgulle juotettiin jotain, mikä vei näön ja toinen kuoli. Taisi olla metanollilla terästettyä lasinpesunestettä.

   Poista
  3. Täytyy kyllä ihailla KGB:tä yhdestä asiasta: siitä, että se onnistuu kaivamaan kivenkolosta esiin Suomen alhaisimman ihmisenmuotoisen pohjaliejun ajamaan pahaa asiaansa. Nämähän ovat vielä maahanmuuttokriitikoitakin iljettävämpiä.

   Poista
  4. Pohjalieju on siitä hyvä, että se peittää nopeasti tuollaisen suossa rämpivän väsyneen natokärpäsen.

   Финляндия наша!

   Poista
  5. "Финляндия наша!"

   Onpas tšekistillä kovat piipussa.

   Poista
  6. Ствол пушки НАТО криво

   Poista
 2. Ajankohtainen bloggaus. Mikä muuten lienee näkemyksesi Douman kemiallisesta iskusta OPCW:n väliraportin valossa?

  Asevelisosialidemokraatti

  VastaaPoista
 3. Aja kuluessa hämmentämisen tehokkuus tuppaa heikkenemään, kun lännessä opitaan tuntemaan Venäjän nykyjohdon toimintatavat, mistä Ryskyn analyysi on muuten hyvä esimerkki...

  VastaaPoista
 4. Britit keksivät tyhjästä koko tapauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herättyäsi aamulla ennen kuutta keksit, että koko juttu olikin vain pahaa unta.

   Poista
  2. Aamuyöstä ihmisen todellisuudentaju ei tosiaan ole ihan parhaassa iskussaan 😁

   Poista
  3. +Ilpo Halonen Itse vahvistit omat harhasi. Toisille aamu on ilta ja toisille ilta on aamu. Olitko hereillä maantiedon tunnilla kun kerrottiin aikavyöhykkeistä ja miten aurinko kulkee tasaisen maan yli luoden illuusion pyörivästä planeetasta?

   Poista
 5. Litvinenkon isä on tullut julkisuuteen poikansa tapauksen yhteydessä ja syyttää poikansa kohtalosta jo edesmennyttä Beresovskia.
  Venäläisen kansalaisyhteiskunnan sisällä käydään kamppailuja asemista, aivan samoin kuin missähyvänsä yhteiskunnassa.

  Ison- Britannia on tapauksen yhteydessä osoittautunut ensistäänkin epäluotettavaksi asuinpaikaksi sieltä turvapaikkaa hakeville oman kotimaansa, tässätapauksessa Venäjän maanpettureille.
  Toisekseen maa on paljatunut kameravalvonnan totalitäärisksi helvetiksi,missä kukaan ja mikään ei voi suojautua isonveljen valvonnalta,tosin tohelon sellaisen, kaikeksi onneksi.

  Jos tuollaista kuvaineistoa olisi julkaistu vaikkapa Pietarin lähiöistä parku kyttäyskultuurista olisi ollut valtava.

  On muuten paradoksaalista, että varsinkin venäjän laajalla maaseudulla alkaa olla viimeisiä paikkoja maailmasa, missä ihminen saa vapaasti harrastaa haluamansa toimintaa,ilman alituista mekaanista kyttäystä, toki sielläkin on olemassa omat inhimilliset vastineensa kerrostalokyttääjille, mutta se onkin eriasia.

  VastaaPoista
 6. Tänään, lauantaiaamuna 15.9., saimme lukea asian tiimoilta uusia mielenkiintoisia seikkoja.

  1) Boshirov ja Petrov olivat molemmat saaneet nk. kotimaanpassin vasta vuonna 2009. Sitä ennen kaveruksista ei ole mitään dokumentteja. Passeissa on "Top Secret" merkintöjä ja yhteystiedoista löytynyt puhelinnumero on Venäjän puolustusministeriön. Kyse on siis selkeästi tiedusteluvirkailijoista.

  2) Veijarimme ovat seikkailleet turisteina mm. useita eri kertoja Sveitsissä alueella, jossa sijaitsee Skripalin tapauksessa käytettyä myrkkyä tutkinut laboratorio.

  3) Venäjän ulkoministeriön tiedottaja ei edes yritä kiistää kyseisten tietojen todenperäisyyttä vaan tyytyy vetoamaan siihen, että tiedot on ilmeisesti hankittu laittomin keinoin.

  Näin siis RT:n liikkeelle panema julkisuuskampanja kääntyy itseään vastaan ja heittää ison sangollisen sontaa RT:n itsensä sekä erityisesti kampanjan myynti- ja takuumiehenä toimineen Putinin päälle. Putinhan itse mainosti, että kyseiset veijarit ovat "aivan tavallisia turisteja".

  Putinin voi katsoa menettäneen kasvonsa tämän jutun yhteydessä. Se tarkoittaa sitä, että jotkut toiset menettävät kasvojen sijaan päänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homokaverukset ovat pyörittäneet arveluttavaa doubigaine bisnestä eripuolilla europpaa, luultavasti tämän esilletulon vuoksi tulevat saamaan vankeustuomion Venäjällä.
   Sitten länsimainen liberaali julkisuus pääsee kirkumaan, näiden kaverusten vapaudenriistosta.

   Poista
  2. 'Putinhan itse mainosti, että kyseiset veijarit ovat "aivan tavallisia turisteja".'

   Venäjähän onkin määritellyt matkailualan sanastoa uudelleen jo pidemmän aikaa:

   "Aivan tavalliset turistit" matkustavat kevyesti ja viettävät kohteessa vain muutamia päiviä. Matkatavaroihin kuuluu hermomyrkkyä, radioaktiivista poloniumia tai muuta käsimatkatavaroihin mahtuvaa.

   Jos tarkoitus on tutustua kohdemaahan tarkemmin, matkatavaroihin kuuluu mm. tankkeja, tykistöä, elektronisen sodankäynnin välineitä, droneja, raketinheittimä ja ilmatorjuntaohjuksia.

   Kremlissä turismi on selvästikin koodisana tappohommille vieraassa maassa.

   Jos vakavammin puhutaan, niin minusta on melko selvää, että "turismin" oleellinen osa on tehdä kaikille selväksi, kenen lähettämiä turistit ovat. Venäjän tarkoitus on herättää sen vastustajissa pelkoa, olivatpa vastustajat sitten journalisteja, ex-vakoojia tai "lähi-ulkomaiden" päättäjiä / kansalaisia.

   Samaan aikaan yritetään säilyttää terrorin juridinen kiistettävyys.

   Valtioterrorismi ei ole Venäjän johdolle ja tiedusteluelimille mitenkään uusi asia. Perinteitä siihen on jo neuvostoajoilta. NL:n salamurhaajat tappoivat 'pettureita' ulkomailla aivan kuten Putin tekee nyt. NL myös koulutti, rahoitti ja varusti lukuisia terroristeja / terroristijärjestöjä 60-luvun lopulta alkaen.

   Poista
  3. Media-poloniumilla on sellainen poikkeuksellinen ominaisuus, että se ei vaikuta rintakarvoitukseen. Vain hiukset lähtevät kuin partakoneella ajeltuna.

   Poista
 7. Länsi luo ison kuvan valheelliseen uutisointiin perustuvalla mediakoneella ja sosiaalisen median suvereenilla hallinnalla. Informaatiojoukot alustavat väestön asenteen negatiiviseksi tuhottavaksi päätettyä vastustajaa kohtaan.

  Libyan tuhoamiseen liittyi useita valheita niin Lockerbien lentokoneiskusta ja omien kansalaisten pommittamisesta, kuin tuiki tuntemattomista urheista kapinallisista. Kapinallisten lippuja photoshopattiin Gaddafin kannattajien riveihin. Dollarin hegemoniaa uhanneesta Gaddafin kulta dinari hankkeesta Afrikan yhteisvaluutaksi ei mainittu uutisissa ja kommentit aiheesta sensuroitiin.

  Lännen informaatio-operaatiot kattaa myös oman maan kansalaisten terrorisoinnin lavastetuilla näyttelijöiden tekemillä joukkoampumisilla ja päälle ajoilla. Vahvan maailmanlaajuisen mediahallinnan avulla puolivillaiset tarinat istutetaan twitter-viestin kokoisen maailmankuvan omaavien työläisten päähän.

  Skripalien narratiivi on malliesimerkki tällaisesta. Eläköitynyt lievästi tunnettu nimi kaivetaan esiin, järjestetään puistossa pienimuotoinen näytelty poliisioperaatio jutun juureksi ja loppu voidaan hoitaa puhtaasti median ja halukkaiden yhteistyökumppanien kanssa. Lähtökohtana oli luoda Venäjästä uhka omien kansalaisten silmissä, joka vaati vastatoimia diplomaattien karkotusten muodossa.

  Karkotusten suuri määrä kertoi tarpeesta heikentää Venäjän tiedustelutoimintaa kohdemaissa. Tiedustelua tyypillisesti heikennetään ennen aiottuja vihollisuuksia ja mielellään niin, ettei vihollinen tajuaisi heti oikeaa syytä karkotuksiin.

  Lännen tukema Syyrian tuhoamis- ja vallankaappausohjelma oli kovassa hädässä Douman massiivisesti linnoitetun terroristipesäkkeen ollessa kaatumassa. Tarvittiin pikaisesti oikeutus Assadin hallinnon joukkojen pommituksiin terroristien pelastamiseksi. Lavastettu kaasuisku terroristeja vastaan on jo vanha kikka, mutta alustettuna Skripalin tarinalla uskottiin sen menevän läpi, koska Syyriaa tukeva Venäjä oli edelleen epäilyksen alla.

  Lonely wolf did it -meemissä yksittäinen asehullu suorittaa massamurhan ja tekee aina itsemurhan, jotta hänen ei tarvitse kertoa tarinaansa. Elektronisella media-aseella hyökätään kantrimusiikkifestivaaleille ja kerrotaan, että on haavoitettu 500+ ja murhattu 58 henkilöä. Silikonista valmistettuja uhreja vedeltiin pitkin asfalttia ja aseen pauketta soitettiin kaiuttimista korvissa vihlovalla volyymilla. Moni sivustakatsoja traumatisoitui elinajaksi.

  Kun yksityiset henkilöt huomasivat lavastetun ammuskelun ja julkaisivat tutkimuksiaan, oli amerikkalaisen pakko vastata nettitrolleilla ja valevastamedialla. Lopulta heidän piti turvautua raakaan sensuuriin poistamalla kaikki virallisesta tarinanhallinnasta poikkeava aineisto Youtubesta ja varmasti muualtakin.

  Läntisellä medialla on siis pitkät ja laajat juuret valheellisten ja keksittyjen tarinoiden uutisoinnilla yhdistettynä perinteisiin sotatoimiin. Tämä on sitä hybridisotaa sanan varsinaisessa merkityksessä.

  1. Britannia, Ranska ja USA hyökkäsi Syyriaan torsoksi jääneellä ohjusiskulla kolmeen kohteeseen.

  2. Teko on luokiteltava hyökkäykseksi suvereenia valtiota vastaan. Iskussa ei vapautunut väitettyjä hermomyrkkyjä. Kohteet olivat siis tyhjiä.

  3. Mikäli hermomyrkkyjä olisi vapautunut Britannian, Ranskan ja USA:n iskussa Syyriaan, olisi se ollut tahallisena tekona rinnastettavissa joukkotuhoaseeksi luokiteltavan hermomyrkyn käyttöön.

  Nämä ovat ne tapahtumat , jotka Skripalista puhumisen pitäisi peittää. Yritys on kova, mutta Douma kaatui jo ja Idlibin terroristipesäke odottaa läntistä ilmatukea seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voe mahoton, suattaa hyvinnii olla!
   On kyllä hyvä kun kerroit, ei savolainen ukon tollukka oes ymmärtännä koko tottuutta.
   Kerro lissee jos nuin hupasia juttuja sinulla on lissee!

   Poista
  2. Kato, ite osastopäällikkö heräs. On mulla tarinaa lisää, mutta tartten ensin työsopimuksen.

   Poista
  3. Tässä käy hyvin ilmi se tutkimuksen vahvistama näkemys, että salaliittoteorioihin uskotaan yleensä joko hyvin paljon tai ei ollenkaan. Taustalla näillä teoreetikoilla näyttää usein olevan melko lailla totaalinen epäluottamus siihen, miten asiat yleensä nähdään. Jos yleisiin käsityksiin luottaa totaalisesti, joutuu aina välillä ulapalle, mutta epäluottamus on totaalista, pääsee hyvin kauas hyvin nopeasti.

   Poista
  4. Rysky surutta luokittlee ja leimaa henkilöitä. Itse asiaan ei taaskaan ollut kommentoitavaa. Neropatti tutkijasi ovat hoksanneet luonnollisen ilmiön siitä, miten eri tapahtumat loogisesti yhteenkuuluen muodostaa modus operandin tai ns. maailmankuvan. Sellaista taikinaa ei nyt vaan ole ole, mistä voi leipoa pullan, josta yksi osa on ruislepää ja toinen hapankorppua.

   Olet itse esimerkki siitä miten valitsevaa maailmankuvaa varjellaan sensuroimalla esimerkiksi alla olleen juutalaisten alhaista agressiota kritisoineen viestin. Mitä jos Venäjä ampuisi ohjuksia Kiovan lentoasemalle muutaman viikon välein? Tai mikä möly syntyi kun Pohjois-Korea ampui ohjuksen Japanin yli, siis yli. Mitä jos olisivat tähdänneet Tokion lentoasemalle?
   Tai miten tuot oman salaiittoteoriasi MH-17 tapauksesta esille joka toisessa kirjoituksessasi. Toistoa, toistoa ja toistoa.

   Mitä epäluottamukseen tulee, niin löytyikö niitä Saddamin joukkotuhoaseita, kuka kertoi tarinan keskoskaappien tuhoamisesta, pulverisoiko lentopetroolipalot pilvenpiitäjiä, voiko ikkunan läpi ampua sarjatulta niin, että se jää ehjäksi, onko suljetussa koulussa oppilaita.

   Poista
  5. Hiljattain julkaistu tutkimuksen mukaan ihmiset joilla on taipumus teleologiseen ajattaluun uskovat salaliittoteorioihin muita enemmän.

   Tieteen termipankki sanoo teleologiasta mm.:

   "Metafyysisessä mielessä teleologia tarkoittaa näkemystä, jonka mukaan todellisuus tai sen osat pyrkivät tai kehittyvät kohti jotakin päämäärää tai lopputulosta."

   Teleologiseen ajatteluun kuuluu uskomus, että asiat eivät koskaan tapahdu sattumalta, vahingossa, epäpätevyyden tai tietämättömyyden vuoksi. Asiat tapahtuvat koska niin on tarkoitettu, tai koska joku halusi niiden tapahtuvan.

   Äärimmilleen vietynä teleologisesti ajatteleva saattaa siis uskoa esim., että mehiläisiä on olemassa koska niiden tarkoitus on pölyttää kukkia tai että aurinko nousee jotta eläimille ja kasveille olisi valoa.

   Salaliittoteorioiden ja kreationismin välillä on saman tutkimuksen mukaan myös yhteys. Kreationistithan uskovat, että maailmankaikkeutta ei olisi olemassa ellei joku (ts. jumala) olisi sitä luonut. Salaliittoteoriat ovat sosiaaliseen ympäristöön sovellettua kreationismia.

   Tutkijoiden mukaan teleologinen ajattelu on normaali osa lapsen ajattelun kehitystä. Suurin osa lapsista kuitenkin ohittaa tämän vaiheen ja heidän kognitiiviset kykynsä monipuolistuvat. He oppivat ymmärtämään, että asioita tapahtuu myös sattumalta, vahingossa, ts. ilman, että kukaan olisi tavoitellut tiettyä tapahtumien kulkua.

   Ehkäpä salaliittoteoreetikoilla on jostain syystä jäänyt teleologisen ajattelun kehitysvaihe osittain päälle?

   Poista
  6. Myös leipätekstissä mainittu ja mainostettu Belligrad sivusto on itseasiassa brittien tiedustelupalvelun heikosti naamioitu probakandasivusto, jota pyörittää yksi milteipä syrjäntynyt britti.
   Samoin MI 6 porukkaa ovat kaikki niinsanotut äänessäolevat venäjätutkijat, jotka ovat olleet äänessä niinsanotussa vaalivaikutus jutussa.
   Kuten aiemmin kommenteissa on mainittu, vakoilun ja vastavakoilun maailmassa eivät normaalit lait ja säännöt ole voimassa,se on aivan omaa varjomaailman peliä.
   Kansallisen itsekyyden näkökulmasta on vaarallista, sinisilmäinen suhtautuminen niinsanottuihin liittolaisiin ja ystäviin, koska raassa todellisuudessa sellaisia ei ole olemassa.

   Meillä suomalaisilla on karuja kokemuksia, varsinkin Yhdysvaltain taloudellisesta maamme sabotoinnista, malliesimerkkinä Rauma Repolan orastavan sukelluskellobisneksen totaalinen tuhoamminen uhkailemalla ja kiristämällä, mistä pääjohtaja Matomäki on muistelmissaan kertonut.
   Toinen vastaavanlainen sammonryöstö oli tapaus Elop ja Nokian kaappaus ja sen osittainen tuhoaminen.

   Markku Kuisman kirjassa Venäjä ja Suomen talous, kerrotaan lukuisia esimerkkejä milteipä kaikilta elinkeinoelämän sektoreilta, mitä jenkit ovat katsoneet karsaasti maamme Venäjän ja sen edeltäjävaltion taloudellisesta yhteistyöstä,mikä on ollut merkittävää.


   Poista
  7. Edellisen kommentoijan mielestä ystäviin ei voi luottaa.

   Ehkä niin.

   Mutta näihin Venäjämielisiin trolleihin voi aina luottaa. He eivät petä koskaan. Voimme aina luottaa siihen, että Venäjän äänitorvet kylvävät epäluottamusta, riitaa, kaunaa ja vihaa missä ikinä heitä kohtaakaan.

   Poista
  8. Hupaisaa millä tarmolla teleologia termillä yritetään jälleen leimata koskematta itse asiaan. Loogisella päättelyketjulla on aina suunta. Kääntämällä suunta, saadaan selostus näyttämään lapselliselle.

   Mitä jos pimeässä löydät kasveja ja elämiä, voitko päätellä, että sinne on joskus paistanut aurinko?

   Taitaa kreatonistimme risukasalla olla aina sadekuuro jos tuota ei tiennyt.

   Poista
  9. Liberalistisen kapitalismin,sen Locelaisen muodon perusajatus on jokaisen yksilön ja jokaisen taloudellisen toimian oleminen toinen toiselleen vihollissuhteessa, kaikenlainen veljeys , kumppanuus ovat puhtaaksiviljellyssä liberaalidemokratiassa kiellettyjä.

   Poista
  10. "Locelaisen"

   Tarkoittanet John Lockea. Onko KGB:n koulussa tosiaan noin huono suomen opetus?

   "kaikenlainen veljeys , kumppanuus ovat puhtaaksiviljellyssä liberaalidemokratiassa kiellettyjä."

   Tässä "liberaalidemokratiaa" käytettäneen Vladimir Žirinovskin tarkoittamassa merkityksessä.

   Poista
  11. Zirinovski on sinällään aivan mainio demokratian olemuksen ilmaisin,on olemassa käsite yksinkerainen enemmistö, sen monessa muodossa, juuri tuohon liberaaliin pyhään yksinkertaisuuteen Ziri vetoaa.

   Poista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. MH-17 - Ukrainan pommi - Rysky puhuu paskaa - lallallaa!
  MH-17 - Ukrainan pommi - Rysky puhuu paskaa - lallallaa!
  MH-17 - Ukrainan pommi - Rysky puhuu paskaa - lallallaa!
  MH-17 - Ukrainan pommi - Rysky puhuu paskaa - lallallaa!
  MH-17 - Ukrainan pommi - Rysky puhuu paskaa - lallallaa!

  Sanonut koko ajan, että pellekissan rekka leijuu tiellä. Joku photoshopannut ja syöttänyt nettiin löydettäväksi. Kaikki surkeaa laatua jotta väärennysmokat eivät erottuisi niin selvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranska ampuu taas ohjuksia Syyriaan. Länsimaat eivät kestä MH-17:n paljastumista. Pieni sota korjaa kyllä otsikot lehdistöstä.

   Poista
  2. Näitä "olet väärässä" -mielipiteitä aina riittää. Optimistina ajattelen että vielä joku päivä tulee sellainen jossa on perusteet ja jossa toisaan osoitetaan minun olevan väärässä. Sinällään tästä lällätyksestä näkyy hyvin myös se henkinen helpotus, joka syntyy, kun saa käsiinsä sitä omaa, ahtaalle joutunutta näkökulmaa tukevan väitteen. Tokihan tuo Venäjän kertoma oli puppua, kuten totesi myös tapausta tutkiva kansainvälinen tutkijaryhmä, joka toimii Hollannin syyttäjäviranomaisten alaisuudessa.
   https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@104053/reaction-jit-to/

   Poista
  3. Harmittaako olla väärässä? Venäjä todisti aukottomasti, että buk-ohjuksen sarjanumero kuului Ukrinalle ja Ukraina on kiistänyt, että sen ohjuksia olisi jäänyt sotasaaliiksi Donbassin kodinturvajoukoille. Ukraina myös edelleen salaa oleellista tietoa lentoon liittyen. Länsimaiden lehdistön reaktio silloin tapahtumahetkellä osoitti koordinoitua propagandaoperaatiota nopeudessaan ja massiivisuudessaan vailla mitään näyttöä tapahtumien kulusta.

   Toinen mediahuipentuma koettiin, kun Donbassiin pudotetut ruumiit näyttivät päätyvän Venäjälle patologien tutkittavaksi. Hieman jännittää olisiko kuolinaikojen ja -syiden selvittyä syntynyt yhteys Holannissa aiemmin levinneisiin uutisiin poikkeuksellisen suuresta määrästä hävinneitä ja vaihtuneita ruumiita paikallisilla ruumishuoneilla.

   Poista
  4. "Venäjä todisti aukottomasti"

   Päivän huumoripläjäys.

   Poista
 10. Käykääpä katsomassa Kirkasotsaisen miehen viimeisintä blogia,siinä osoitetaan koko myrkytystapauksen naurunalaisuus, varsinkin näiden viimeisimpien syyllisten toilailujen mielettömyys.
  Yksikään oikea desberaadoagetti ei käyttäydy kuten nuo väittäisin kahelit käyttäytyivät.
  Johtopäätökseni onkin, nuo kaverukset ovat ainoastaan yksi länsimaisen venäjävastaisen diskurssin ilmentymä, diskurssi on luotu viihdeteollisuuden tuotantolinjoilla,venäläisen, heikomman toiseuden ilmentäjäksi.
  Täällä me saamme vaikka kuinka puhista ja puhkua,mutta kun emme uskalla oikeasti ottaa mittaa sotilallisesti inhasta idästä,koska se kehnoudestaan huolimatta kykenee ahtaale ajettuna tuottamaan tuntuvaa tuhooa läntiselle sivilisaatiolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka ja missä on "kirkasotsa"?

   Poista
  2. Sen kun tietäis,mutta blogsspot maailmasta löytyy tuollainen osoite,jota seuraan.
   Kirkasotsainen mies on ilmeisen akateemisesti sivistynyt, maailmaa avarasti katsova,toki Venäjään ymmärtävästi suhtautuva, mutta erittäinhyvin informoitu taho,ilmeisen kielitaitoinen.
   Näinä informatiosodan aikoina kirkasotsaisen henkilön kaltaisia on ilo seurata.

   Poista
  3. "toki Venäjään ymmärtävästi suhtautuva"

   Tämä on koodikieltä. Suomeksi se tarkoittaa "toki Venäjän valheita kritiikittömästi levittävä". Kirkasotsaisen miehen blogi haisee mahorkalta matkojen päähän.

   Poista
  4. Eikös avoimessa maailmassa jokainen indressiryhmä saa ja voi edustaa asiaansa tarpelliseksi katsomallaan tavalla.
   Kirkasotsaisen miehen epäilen olevan jokin suomalainen, mahdollisesti historiaa tai yleisesti kielitiedettä opiskeleva henkilö, jolla on niinkin harvinainen hankittu ominaisuus, kuin hyvä venäjänkielen taito,sekä hän ei ilmeisesti sairasta russofobiaa, kutenen arvoisa Höglund.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Höglund, entäs sitten, eikös myös venäjämielisillä ja kielisllä ole oikeus,vapaassa maailmassa tuoda esille näkökulmansa.
   Kirkasotsainen mies on vuosienvarrella tuonut esille sellaisia näkökulmia maailmasta, mistä meikäläisessä mediatodellisuudessa on tyystin vaiettu.
   Esimerkkinä vaikkapa tuo nyt esilläolevien venäläisten,ilmeisesti duobigaineiden kauppiaiden örveltäminen Lontoon majapaikassaan, kukaan todellinen salaisten tehtävien operatioissa toimiva ei käyttäydy niin,päinvastoin pyrkii toimimaan mahdollisimman huomaamattomasti.
   Mieletäni meneilläänoleva, informaatiosodan piirteitä saanut tapahtuma alkaa muistuttaa Ranskassa ennen ensimäistä maailmansotaa tapahtunutta Dreyfusin juttua,siinähän vähäpätöistä ranskan juutalaista syytettiin saksalaiseksi vakoojaksi,aiheetta,siitä saatiin aikaan vastaavanlainen hysteerinen saksalais ja juutalaisvastainen epidemia, mitä nyt lietsotaan ,tällälertaa venäjää ja venäläisiä vastaan.

   Poista
 11. "indressiryhmä"

  KGB:n opistolla varmaan erikseen harjoitellaan tätä soinnillisten konsonanttien väärää käyttöä että osataan kuulostaa "aidoilta kansanihmisiltä".

  "niinkin harvinainen hankittu ominaisuus, kuin hyvä venäjänkielen taito"

  Ei se ole harvinainen ominaisuus. Tässä maassa on koulutettu kortistoon kokonainen sukupolvi turhia venäjän kielen osaajia. Hyvä tai tyydyttävä venäjän taito on hyvin monilla suomalaisilla, jopa minulla.

  "hän ei ilmeisesti sairasta russofobiaa, kutenen arvoisa Höglund."

  Ei ole russofobiaa, on vain oikeutettua huolta isänmaasta ja vihollisen uhasta.

  VastaaPoista