maanantai 6. elokuuta 2018

Vieraskynä: Disinformaatikko Wayne Madsen


Wayne Madsen.

Läntiset demokratiat ovat tällä hetkellä vakavan informaatiosodankäynnin kohteina. Venäjä ja sen liittolaiset levittävät eri medioissa narratiiveja, jotka toisaalta esittävät heidän toimensa mahdollisimman positiivisessa valossa, mutta toisaalta pyrkivät esittämään heidän vastustajansa epäilyttävässä valossa. Disinformaatiolla pyritään tavoittamaan monia eri kohderyhmiä ja viestiä on usein muokattu kullekin kohderyhmälle sopivaksi.

Disinfo-medioiden kirjo ulottuu selviä salaliittoteorioita alatyylisellä tavalla levittävistä sivuistoista, kuten MV-lehti ja Infowars, aina ensinäkemältä hieman vakavammilta vaikuttaviin medioihin kuten kanadalainen sivusto Global Research.

Global Researchin sivuston johtajana toimii Ottawan yliopiston emeritusprofessori Michel Chossudovsky ja sen taustalla on järjestö nimeltä Center for Research on Globalization. Tarkoituksena on esittää tämä salaliittosivusto jonkinlaisen akateemisen tutkimusinstituutin tai ajatushautomon tuotteena. Kuitenkin moni sivuston kirjoittajista on osallisena myös useissa alatyylisissä, äärioikeistotaustaisissa disinfo-sivustoissa, GR:ään he vain kirjoittavat yleensä hieman siistimmin. Näiden hienostuneempien disinfo-tuottajien vaikutus on tietysti paljon salakavalampaa, sen luonteen havaitseminen vaatii tarkkaavaisuutta.

Joskus sen levittäjät voittavat todellisen jättipotin ja saavat tarinansa leviämään valtavirran medioihin. Tällöin viesti leviää suurille ihmisjoukoille ja sattunutta vahinkoa voi olla vaikea korjata. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on esitellä eräs tällainen disinformaation tuottaja.

Wayne Madsen on hyvin tuottelias salaliittoteoreetikko, joka on päässyt ääneen paitsi vaihtoehto- myös valtavirtamedioissa, enimmäkseen maailmalla mutta myös Suomessa. Madsen esiintyy mielellään yhdysvaltalaisen tiedustelupalvelun NSA:n entisenä agenttina, mutta tälle ei näytä olevan perusteita. Suuri osa Madsenin tuotannosta on varsin selvästi tunnistettavissa salaliittoteorioiksi, kuten sivustonsa Wayne Madsen Report.

Joitakin tunnetuimmista muista salaliittosivustoista jotka ovat usein julkaisseet Madsenin tuotoksia ovat edellämainittu kanadalainen Global Research, venäläinen Strategic Culture Foundation, Russia Insider sekä  Infowars, jossa Madsen vieraili usein siihen asti, kunnes riitaantui
Alex Jonesin kanssa. Ja tietysti hän on esiintynyt Venäjän valtion Russia Todayllä.  Mainitut sivustot ovat tietysti Venäjään myönteisesti suhtautuvia ja pääosin äärioikeistoon kallellaan, vaikkakin esim. Global Research tuottaa myös äärivasemmistoon uppoavaa propagandaa.

Kirjoitusten aiheet ja esitystapa vaihtelevat huomattavasti eri kohde-yleisöjen mukaan Osa Madsenin tuotannosta saattaisi ensi silmäyksellä vaikuttaa vakavasti otettavan poliittisen kommentaattorin tekemältä, mutta iso osa on tyyliltään varsin bisarria ja erilaisilla Madsenin kohteiden väitetyillä perversioilla mässäilevää. Esimerkiksi hän on sekaantunut ns. Pizzagateen. Tosin hän on välillä irtisanoutunut siitä, ilmeisesti pelätessään oikeudellisia seuraamuksia.

Toinen tapaus on alunperin Larry Sinclairin esittämä teoria siitä, kuinka Barack Obama on todellisuudessa kaapissa elävä homoseksuaali ja kuinka Yhdysvaltain salainen palvelu tai joku muu vastaava taho on salamurhannut Obaman entisiä homorakastajia suojellakseen Obaman piilotetun seksuaalisuuden salaisuutta.

Madsen on myös väittänyt Obaman olevan kansallisuudeltaan kenialainen sekä vihjannut Obaman äidin palvoneen piereskelevää indonesialaista kääpiö-jumaluutta, ilmeisesti Obaman perheen asuessa Jakartassa.

Madsen on toistuvasti osallistunut muiden suurten salaliitto-narratiivien levittämiseen tahollaan, kuten narratiiviin siitä kuinka George Soros (ja hänen salainen isäntänsä, Rothschildin suku) ovat todellisuudessa Eurooppaan viime aikoina kohdistuneen suuren maahanmuuttoaallon takana.

Samasta  narratiivista kertoo Youtube-klippi, jossa entinen saksalainen ministeri Andreas von Bülow esittää Sorosin olevan kansainvaelluksen taustalla tarkoituksenaan epävakauttaa Saksa ja tuhota Eurooppa.  Global Researchin ja Euraasia-liikkeen William Engdahl väittää Sorosin salakuljettavan laittomia maahanmuuttajia Eurooppaan ja vieläpä ISIS-terroristejakin tarkoituksella. Ylläolevat salaliittoteoriat on helppo tunnistaa äärioikeistolaisiksi.

Madsen ei kuitenkaan aina ole kohdistanut salaliittoteorioitaan vain yhdysvaltalaisiin demokraatti-poliitikoihin vaan on aikanaan viritellyt vastaavia myös useista republikaanipoliitikoista. Hänen modus operandinsa näyttää olevan pikemminkin lietsoa epäluuloja kulloinkin vallassa oleviin yhdysvaltalaisiin poliitikkoihin. Esimerkiksi George Bush Jr:n presidenttikaudella hän mm. levitti tarinaa siitä kuinka Bushin suvun miehet ovat olleet pedofiileja sukupolvien ajan ja kuinka hänen hallituksensa on täynnä lapsiinsekaantujia sekä tietysti 9/11-salaliittoteorioita.


Wayne Madsenin kotisivulla on konekäännöksinä asiaa lukuisilla kielillä. Tältä "suomenkieliseltä" sivulta on linkkejä muun muassa Sputnikiin ja jo lopettaneeseen Verkkomediaan. Kaikki tuoreempi materiaali sivuilla on maksumuurin takana. 

Madsenin teoriat ovat kuitenkin toistuvasti levinneet myös vakavammasti otettavaan mediaan. Esimerkiksi vuonna 2002 arvostettu brittiläinen lehti Guardian julkaisi skuupin jonka mukaan Yhdysvaltain laivaston sota-alus olisi avustanut kapinallisia Venezuelan presidentti Hugo Chavezin vastaisessa vallankumousyrityksessä. Skuuppi perustui tietysti Madsenin haastatteluun, Guardian ilmeisesti uskoi Madsenin olevan todellinen yhdysvaltain tiedustelumaailman entinen jäsen, jolla on pätevää sisäpiiritietoa.

Hieman myöhemmin kiivas Bushin hallinnon kriitikko Michael Moore julkaisi elokuvansa Fahrenheit 9/11. Elokuvassa Moore hyökkäsi voimakkaasti presidentti Bushin syyskuun 11. päivän terrori-iskun jälkeisiä toimia vastaan. Moore mm. kertoo  Bushin suvun vanhoista liiketoimista terroristi Osama bin Ladenin suvun kanssa. Hieman elokuvan julkaisun jälkeen Moore julkaisi myös elokuvaansa tukevan kirjan The Official 9/11 Reader, jossa hän esittelee lähteitä elokuvansa väitteille. Kuinka ollakaan, lähde väitetyille liiketoimille on Madsenin artikkeli "Questionable Ties: Tracking bin Laden's Money Flow Leads Back To Midland, Texas". Guardian toisti mokansa vuonna 2013, tällä kertaa aiheena oli telekommunikaatiotietojen jakaminen NSA:n ja erinäisten EU-maiden välillä, mutta poisti artikkelin pian.

Madsen on tietysti päässyt ääneen Suomessakin, MV-lehdessä ja uusnatsien Magneettimediassa.  Riikka Söyring käytti häntä lähteenään jutussaan jo verkosta kadonneessa Verkkomediassa. Mutta Madsen on päässyt esille myös valtavirta-mediassa.

Alunperin Borgåbladet-lehdessä vuonna 2005 julkaistussa Madsenin haastattelussa "amerikkalainen tutkiva journalisti" Madsen paljasti CIA:n salaisia vankilentoja kuljettavan Hercules-koneen vierailleen Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2003. Epäily liittyi tuolloin uutisissa laajasti olleisiin väitettyihin salaisiin vankiloihin, joita Yhdysvalloilla olisi ympäri Eurooppaa. Madsenin mukaan kone olisi saattanut kuljettaa epäiltyjä terroristeja tällaisiin vankiloihin, joissa heitä voitaisiin pitää vangittuina sekä kiduttaa salassa julkisuuden katseelta.

Ilmailulaitoksen tiedotuspäällikkö kiisti tuolloin koneella olevan tekemistä CIA:n kanssa, mutta kohu siitä syntyi kuitenkin.  Aihetta kommentoivat mm. niin tuolloiset pääministeri Matti Vanhanen, ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä Vihreiden silloinen presidenttiehdokas Heidi Hautala. MTV:n uutisen mukaan Hautala ei ollut tyytyväinen ulkoministeriön teettämään selvitykseen, jonka mukaan CIA:n vankikoneita ei olisi laskeutunut Suomeen. Tuolloin maassamme vallassa ollut, Irakin ja Afganistanin sodista johtuva yleinen amerikanvastaisuus sekä muun maailman mediassa vallinnut keskustelu salaisista vankilennoista, soi Madsenille tilaisuuden tunkeutua mediaan. Tarkoituksena on epäilemättä ollut pyrkimys luoda jännitteitä ja epäluuloja Suomen ja yhdysvaltain välisiin suhteisiin ja vahvistaa amerikanvastaisia asenteita. Madsenin trollausta voi pitää erinomaisen onnistuneena koska sekä ministerit, viranomaiset että media reagoivat hänen väitteisiinsä ja keskustelivat niistä pitkään ja hartaasti. Sekä ulkoministeriö että eduskunnan oikeusasiamies tekivät omat selvityksensä, eikä kummassakaan löydetty todisteita Suomen maaperälle laskeutuneista vankilennoista.

Kuten ylläolevasta näimme, Madsen on toiminut sekä alatyylisissä salaliittomedioissa, missä hän on usein keskittynyt Yhdysvaltojen presidenttien lokaamiseen että vakavammissa medioissa, joissa hän on pyrkinyt esiintymään turvallisuuspalvelujen asiantuntijana. Näissä jälkimmäisissä hän on saavuttanut huomattavaa menestystä päästessään vakavasti otettavan median levitykseen. Kun taas vaikkapa 9/11-salaliittoteoriat, teoriat massamaahanmuutosta aseena Euroopan epävakauttamiseksi ja Sorosista ovat sellaisia aiheita, joilla hän on tahollaan osallistunut venäläismielisten salaliittomedioiden keskeisten, usein toistuvien teemojen toistamiseen.

Skeptikko
Kirjoittaja haluaa pitää henkilöllisyytensä piilossa.

13 kommenttia:

 1. Kuka jaksaa koota yhdestä henkilöstä tällaisen salaliittoteorian? Edellyttää vuosikymmenen jatkunutta seurantaa tai organisaation tukea. Muistuttaa kovasti nimerkki 'Venäläinen valhetelu' aiemmin tänne kirjoittamaa kommenttia Janus Putkosesta.

  Mielenkiintoista yhteenvetoa kuitenkin.

  VastaaPoista
 2. Varmaan jotkut Global Researchin kirjoittajat kirjoittavat äärioikeistolaisillekin sivuille, mutta Global Research on kuitenkin leimallisesti vasemmistolainen. Fidel Castro, Noam Chomsky, Naomi Klein jne ovat vuosien varrella olleet vakiokamaa.

  VastaaPoista
 3. Populistien ja äärioikeistomme kohdalla syystä keskustelemme ovatko mainitut piirit huomanneet jakavansa Putinin Venäjän kanssa samanlaisen agendan. Tärkeä ja äärimmäisen ajankohtainen pointti, mutta ”yhteisestä agendasta” puhuttaessa on yhtä lailla syytä kysyä tunnistavatko kaikki Venäjä -ja Trump-kriittiset suomalaiset amerikkalaisten ”patrioottiemme” joukosta ne vaikutusvaltaiset kovaa wilsonlaisuutta edustavat NeverTrumpetistit ja heidän linjauksiaan mukailevat -valitettavan monet- demokraatit?

  Näin ei vaikuttaisi olevan laita nuorten oikeistolaistemme, eräiden sinivihreiden kuin joidenkin vanhojen sosialistien ja ex-taistolaisten tapauksessa. Sanomattakin on selvää, että myös tällaiset ”kanssamatkustajat” ja ”hyödylliset idiootit” ovat EU:n yhtenäisyyden ja tulevaisuuden kannalta ongelmallisia, koska kova wilsonlaisuus on ideologisesti ja alueellisten vaikutuksiensa puolesta hyvin samankaltaista putinismin kanssa.

  Valitettavasti turposkenessämme mainitunlaisten operaattoreiden ja aktivistien käyttämien lähteiden, heidän suosimien kommentaattoreiden ja ajatushautomoiden valottamiseen ei ole tähän mennessä allokoitu tarpeeksi voimavaroja tai osoitettu mielenkiintoa.

  Toivottavasti ei näin jatkossa. Kenties Rysky tai joku Vieraskynä täydentään käsitystämme informaatiovaikuttamisesta tältäkin osin tulevaisuudessa.

  Asevelisosialidemokraatti

  VastaaPoista
 4. En oikein jaksa uskoa Madsenin olleen jo 2000-luvun alussa Venäjän palkkalistoilla. Yhdysvalloissa on tietty ihan kotoperäinen salaliittoteoreettinen aluskasvusto, johon Madsen liittyy. Näin jälkikäteen tuo ilmiö näyttäytyy lähes erottamattomana osana tätä venäläisen propagandan maailmaa, mutta en pidä uskottavana, että venäläiset olisivat pyörittäneet laajaa amerikkalaista salaliittoalakulttuuria esim. 1990-luvulla, jolloin Venäjä oli heikoimmillaan. Kyllä Madsen on ainakin aloittanut uransa ihan itsenäisenä yrittäjänä, joka vain tuntee yleisönsä.

  Pikemminkin kyse on osoitus siitä, miten hyvin Venäjä tuntee kohdemaansa. He ovat sovittaneet oman propagandansa sellaiseksi, että se sopii erinomaisesti sekä oikeistolaisen että vasemmistolaisen salaliittoteoriakulttuurin piiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EA ei petä taaskaan. Jäätävän asiallinen kommentti.

   Poista
  2. Parhaimmillaan, kuten nyt, kommentit laajentavat ja tarkentavat käsiteltyä asiaa. Siitä tässä on minusta kysymys pohjimmiltaan: jaamme ja käsittelemme yhdessä tietoa pystyäksemme saamaan mahdollisimman oikeansuuntaisen kuvan tilanteesta.

   Poista
  3. Kyllähän näitä on muitakin salaliittopuljuja Ameriikasta lähtöisin, jotka pikku hiljaa ajautuivat Venäjän kanssa samoille linjoille. Etenkin Libyan sodan jälkeen mutos oli voimakasta. Alussa kirjoittajat päivittelivät ihmeissään, että eivät olisi ikinä uskoneet, että jokin päivä hän olisi enemmän Putinin kanssa samaa mieltä. Jostain syystä noin kaksi vuotta sitten alkoi ilmestyä ihan avoimen Venäjämielisiä kirjoituksiakin.

   Trendi on siis selvä. Venäjä vetää todellista vapaata maailmaa ja brutaali poliisivaltio ja globaali militanttinen dollaridiktatuuri on rajussa vastatuulessa. Keinotkin ovat jo epätoivoisten kirjarovioiden kaudella.

   Poista
  4. "Venäjä vetää todellista vapaata maailmaa"

   Ai tämä olikin huumorikommentti. No HAHAHAHAHHHAHAHA.

   Poista
 5. Kiitos kiinostavista kohteista,valistus ei kuitenkaan taida olla julkaisseen anonymin tarkoitus.
  Salaliitto onmielestäni väärä määritelmä kyseiselle ilmiölle, kyseessä on erilaisen maailmankuvan tuottama,erilaisten ymmäryksien ja maailmanselitysten välinen kamppailu.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Skeptikolle tästä erinomaisesta artikkelista. Tämäkin omalta osaltaan valaisee salaliittoja levittävien harhaisten tinahattujen ja Venäjän informaatiosodan ammattilaisten yhteistyökuvioista.

  https://i.imgur.com/54n7Ovr.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäläinen valehtelu11. elokuuta 2018 klo 17.24

   Kyllä vain. Putkosen ja Bäckmanin lisäksi täältäkin on rekrytoitu muitakin seinähulluja eksentrikkoja ja hihhuleita Venäjän agendaa edistämään. Tosin tän hihhuloinnit oli liikaa jopa Russia Todaylle ja lähtöpassit tuli. No sittemmin on kyllä töitä riittänyt MV-lehden ja muitten likaviemäreitten parissa.

   https://www.youtube.com/watch?v=I8Z5Lh8yT2E

   Poista
  2. Ilmiselvä osastolle kuuluva mentaalitapaus. Ei ole kaikki hapankaalit pellossa. :-)

   Poista
 7. Kun googlaa vaikka Litvinenko Madsen ja valitsee kieleksi suomen, näkyy että hän on ollut päälähteena Tiedonantajan päätoimittajan Erkki Suden useissa Litvinenkon murhaa käsittelevissä jutuissa n. 2007-2008. Nuo artikkelit ovat jopa yllättävän sakeaa tekstiä, oikaisuja lehti ei tiettävästi ole julkaissut.
  Näyttää ilmeiseltä, että tässä on kierrätetty disinformaatiota "tutkivan journalistin" kautta jotta se näyttäisi uskottavammalta.

  VastaaPoista