maanantai 1. tammikuuta 2018

Havaintoja vuodesta 2017

Vuosi 2017 on taputeltu ja hengissä selvittiin. Sekin perusasia on taas palannut ilahtumisten listalle kylmän sodan loppuvuosien tapaan. Tässä muutamia, subkjektiivisia ja hyvin intuitiivisesti poimittuja asioita viime vuodesta. Laittakaa omia havaintojanne vuodesta kommentteihin.

Kiitos vuodesta 2017, tästä jatketaan.

Havahtumisen vuosi

Vuonna 2017 on selvinnyt yhä enemmän ja yhä laajemmin se, miten Venäjä on harjoittanut aktiivisia toimia aggressiivisen ulkopolitiikkansa tukena. Sekaantumiset vaaleihin, pitkään jatkunut äärioikeiston tukeminen ja valeprofiilien avulla yleiseen mielipiteeseen vaikuttaminen ovat esimerkkejä tästä toiminnasta. Myös Suomessa Venäjä vaikuttaa aktiivisesti.
Saa nähdä onko vuosi 2018 samanlainen havahtumisen vuosi Kiinan, paljolti taloudellisen vaikutusvallan kautta tapahtuvan, vaikuttamisen suhteen.

Valmiuden vuosi

Krimin valtauksen jälkeen käynnistyi Suomessa tiukka analyysi tilanteen muuttumisesta ja tarvittavista reagointitavoista. Vuonna 2017 moni tämän työn tuloksista konkretisoitui eri tavoin. Erilaiset selonteot puolustuspolitiikasta sisäiseen turvallisuuteen on hyväksytty jo aiemmin ja niitä on vuoden aikana laitettu toimeen lainsäädännön, varautumisen, suunnittelun ja toimenpiteiden tasolla. Sotilaallisesti suurimmat muutokset olivat lakimuutokset sotilaallisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta sekä Puolustusvoimien valmiusyksiköt, jotka takaavat isonkin sotilaallisen voiman käytön tunneissa.
Suomalainen yhteiskunta on nyt aiempaa paremmin valmistautunut kestämään erilaisia kriisejä. Työ on kuitenkin vasta alussa, sillä tällä hetkellä Suomi on valtavan monimutkainen, lähes kokonaan kaupungistunut, globaalisti keskinäisriippuvainen oikeusvaltio läpinäkyvyysvaatimuksineen. Samaan aikaan potentiaaliset uhat ovat monimutkaistuneet ja vaarallistuneet.

Sodan vuosi

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu ja meillä on siis Euroopassa sota käynnissä. Putinilla on myös edelleen duuman hänelle Syyrian operaation alla myöntämä ajasta ja paikasta riippumaton lupa käyttää Venäjän asevoimia oman päätöksensä mukaan maan rajojen ulkopuolella.
Syyrian traaginen sekasotkusota teollisen mittakaavan kidutuksineen, murhineen ja sotarikoksineen jatkuu. Irakissa ei Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen ole rauhaa koettu kuin alueellisesti.  ISISin kalifikaatti on periaatteessa kukistettu Syyriassa ja Irakissa, jos maantieteellisen alueen vieminen ajatellaan kukistumiseksi. Mutta sota sen kanssa tulee jatkumaan. Kurdeille näyttää taas kerran käyvän huonosti. Jemenin sotaa käydään piilossa, mutta valtavasti kärsimystä siviileille aiheuttaen. Saudi-Arabian siiryminen uuden, aktiivisemman vallan alle sisältää paljon epävarmuustekijöitä. Saa nähdä miten vuoden loppupäivinä käynnistyneet levottomuudet Iranissa kehittyvät. Pohjois-Korean tilanne on sodan partaalla ja toivottavasti siinä pysyykin. Sen parempaa kehitystä ei oikein ole nähtävissä.

Polarisaation vuosi

Demokratian ytimessä on eri tavoin ajattelevien ihmisten kyky keskustella ja tehdä kompromisseja päätöksenteossa. Puhe ääripäistä sisältää sen ajatuksen, että olisi olemassa kaksi niin kaukana toisistaan olevaa ääripäätä, että niillä ei ole käytännsössä muuta mahdollista kuin vihata ja vastustaa toisiaan. Tämä kylmän sodan polarisaatiota toistava asetelma nousi esiin vuoden 2017 aikanakin monissa asioissa. Perusasetelma on pelkistettynä se, että toisella puolella avointa, liberaalia, keskinäisriippuvuuden maailmaa kannattavat ja toisella puolen arvokonservatiiviset, kansallisvaltiota ja traditioita korostavat ihmiset. Monet asiat Trumpin valinnasta tiernapoikakeskusteluun voidaan palauttaa tälle akselille.
Tähän asetelmaan olisi löydettävä tavat tarttua, aitoa dialogia ja ymmärrystä kehittäen.

Algoritmien vuosi

Ihmiset jakavat tietoa itsestään sosiaalisessa mediassa ja alan yritykset ovat nopeasti kehittyneet sen hyödyntämisessä. Tämä tapahtuu nimenomaan algoritmien avulla, jotka karkeasti sanottuna ovat laskukaavoja, joiden avulla on mahdollista saada irti käyttökelpoista tietoa valtavasta digitaalisen informaation massoista. Emme tiedä mitä kaikkea Google, Facebook ja muut isot yritykset tietävät ihmisyydestä, mutta paljon se on. Niiden liiketoiminnan menestyminen kun nojaa siihen, että ne pystyvät myymään tietynlaisten ihmisten tavoittamista.
Eniten esillä on ollut Trumpin vaalikampanja ja siihen kytkeytynyt Cambridge Analytica -niminen yritys. Esillä olleet tiedot viittaavaat siihen, että kampanja pystyi tavoittamaan juuri niissä ratkaisevissa osavaltioissa juuri ne ratkaisevat ihmiset, joita pystyttiin kohdennetun mainonnan avulla joko aktivoimaan haluttuun suuntaan tai passivoimaan. Parhaillaan tutkitaan millä tavoin näihin ponnisteluihin liittyivät Venäjän hakkeroinnit, valemediat ja muut aktiiviset toimet.
Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen yhteinen näkemys on, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin. Myös Brexit-äänestyksestä on löydetty merkkejä tällaisesta toiminnasta.
Yhä useammin on siis mahdollista manipuloida ihmisiä haluttuun suuntaan. Ei mitään jyrkkiä muutoksia, mutta hyvin ajatellut pienetkin muutokset pienissäkin joukoissa voivat ratkaista paljon. Tekoälyjen kehittäessä algoritmejä yhä taitavammiksi ja yksityiskohtaisemmiksi tulee tämä ilmiö laajenemaan. Tämä on uhka demokraattiselle kansanvallalle, jos ei löydetä tapoja havaita ja estää demokraattisten prosessien manipulointi.

Trumpin vuosi

Donald Trump vannoi virkavalansa vuoden alussa ja viimeistään nyt on käynyt selväksi, että hän ei ole antanut presidentin viran muuttaa itseään lainkaan. Hän on edelleen impulsiivinen, sivistymätön, ovela, röyhkeä ja mustaa valkoiseksi pokkana selittävä valepukki. Hän on myös laajat valtaoikeudet omaava, maailman tällä hetkellä mahtavimman valtion johtaja.
Trumpin vuosi osoitti, että mitä pidempään hän on presidenttinä, sitä pienemmäksi sulaa Yhdysvaltojen hegemonia. Ja vaikka Trump juuri tällä sekunnilla astuisi pois virasta, niin tilanne ei juuri muuttuisi. Trump on seuraus, ei syy. Hän on globalisaation seurauksia (usein ihan hyvistä syistä) pelkäävien viimeinen toivo ja siksi hänestä pidetään kiinni niin tiukasti eri syistä.Trump on irvokkaasti hyvin monien sellaisten ihmisten suosiossa, joiden arvomaailmaan hän seksuaalisine ahdisteluineen, sodan ja väkivallan ihannointeineen, avointa rasismia lähentyvine kantoineen, lähes kaiken kattavine kaksoismoraaleineen ja jatkuvine valheineen sopii mahdollisimman huonosti. Toki monelle riittää hänen takanaan pysymisekseen jo sekin, että hän paskat nakkaa poliittisesta korrektiudesta.
Saa nähdä onko Trump vielä presidenttinä vuoden 2018 lopussa. Joka tapauksessa hän on siinä vaiheessa aiheuttanut jo paljon lisää vahinkoa maalleen ja maailmalle. Pahimmillaan Trump voi syöstä Yhdysvaltojen vetaytymisen ja heikkenemisen kautta koko kansainvälisen järjestyksen käymistilaan.

Presidentin Niinistön vuosi

Vuosi 2017 oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön ensimmäisen kauden viimeinen vuosi. Hänen kuusi vuotta sitten alkanut presidenttiytensä piti olla jotain kansallisen unilukkarin tyyppistä toimintaa, jossa hän muistuttaa lähimmäisyyden tärkeydestä. Tulikin oikeaa johdettavaa ja siihen Niinistö on ollut valmis.
Hänen hieman riskaabeli, mutta ainakin tähän asti onnistunut taktiikkansa pitää yhteydet avoinna Kremliin kanssa on tehnyt hänenstä, ja hänen kauttaan Suomesta, merkittävästi läsnäolevan toimijan käynnissä olevassa eurooppalaisessa turvallisuuskriisissä. Ennen kaikkea se antaa sitten jossakin kohtaa, kun se on mahdollista, Suomelle tilaisuuden olla aidosti ratkaisemassa tilannetta.
Itse veikkaisin, ihan arvauksena siis, että jos tilanne ei olisi mikä olisi, niin Niinistö olisi iloisin, puolivallattomin mielin lähtenyt eläkevuosien viettoon. Nyt ei isänmaan etu antanut hänelle sitä mahdollisuutta. Niinistön viimeisen parin vuoden joskus perin kryptisten känkkäränkkien takana lienee osittain tämä painiskelu. Tämä taas arvailua. Mutta se on varmaa, että tällaisina aikoina toimivat presidentit jäävät historiaan, tavalla tai toisella.

Oma vuoteni

Helmikuun lopussa oli juhlavaa julkistaa oma kirja Bottan Jääkärikäbinetissa. Itse asiassa tilaisuus sisälsi monella tavalla tätä vuotta leimanneita asioita. Sinne pyrki väkisin paikalle pakkomielteisesti minua koko vuoden vainonnut henkilö. Tapasin siellä vanhoja tuttuja, joiden kanssa on ollut ilo olla tekemisissä viime vuosina näiden asioiden tiimoilta. Tapasin siellä myös uusia ihmisiä, joilta saamani positiivinen palaute tuntuu yllättävältä ja hienolta. Tämä vuosi on siis sisältänyt vihaajia, ystäviä ja yllättäviä mahdollisuuksia tulla kuulluksi. Kirja pääsi myös ehdolle Sanomalehti Karjalaisen Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkinnon saajaksi. Olen myös ollut presidenttiehdokas Matti Vanhasen riippumattoman asiantuntijatyöryhmän jäsen sekä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan mediajasoton asiantuntijajäsen.
Tuotin myös Joensuu Paasikivi -seuralle ja Joensuun seutukirjastolle neljän keskustelutapahtuman sarjan Suomalaista turvallisuutta. Tapahtumat olivat osa Suomi100-juhlavuotta. Sen lisäksi tein ihan alkuvuodesta muutamia ja syyspuolella puolenkymmentä erilaista puhekeikkaa. Välissä meni puoli vuotta Skotlannissa ja sielläkin kävin luennoimassa Glasgow´n yliopistossa ja puhumassa paikallisen suomalaisten järjestön tapahtumassa.

Tässä ei varmaan ihan kaikkia tänä vuonna julkaistuja kirjoituksia ole, mutta aika kattavasti.

Kolumnejani YLEllä


Trumpin kanssa ei voi koskaan olla ihan varma
Anteeksi, saisiko tiedustella?
Krim voi olla kapulana rattaissa vielä pitkään
Mistä haetaan turvaa Tukholman jälkeen?
Vieläkö muistat Ukrainan?
Eurooppalaisesta äärioikeistosta on tullut Kremlin kellonsoittajia
Putin ja Trump – veljekset kuin ilvekset
Barcelonan jälkeen – älä anna terroristille, mitä hän haluaa
Putin on maalannut itsensä nurkkaan
Niinistön turvallisuuspoliittinen linja täyttää kolme vuotta
Halusiko vuotaja kostaa, paljastaa vääryyksiä vai kampittaa jonkun?


Kolumnejani KarjalaisessaNuku rauhassa -kampanjan sivuilla


Idäntutkimus 3/2017, kolumni: Elämme informaation aseistamisen aikaa (ei verkkoversiota)


Henkilöhaastattelujani


49 kommenttia:

 1. Hyvää alkanutta myös. Kiina todentotta syytä ottaa enenevästi tarkastelun alle. Suokoon tämä vuosi meille vihdoin myös Trumpin syytteeseen joutumisen. Aamen.

  Asevelisosialidemokraatti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi Trump syytteeseen?

   Poista
  2. Totta. Pyydän anteeksi, olin liian teologinen, uskonnollinen. Ei suotavaa tällaisissa asioissa. Korjaan; käyköön niin että Trumpin todennäköisesti maanpetokselliset tai kriminaalit vehkeilyt(Venäjän, Bibin ja kenties jopa MbS:n kanssa)tulisivat vihdoin päivän valoon.

   Trump on tehnyt USA:sta lyhyessä ajassa imagollisesti rogue staten ja sellainen "regime change" siellä olisi paikallaan -rauhanomaisesti ja Yhdysvaltojen omia lakeja noudattaen tietysti.(FUSA:n eli Free United States Army´n perustamista tässä vaiheessa en kuitenkaan kannata!)

   Kun Trump on nyt menettänyt ”uskollisista uskollisimman” idelogistin, Bannonin tuen. Hänellä ei ole enään niin yhtenäistä alt-right-poppootaa tukenaan. Hän pyrkiikin kokoamaan rivejään Suur-Israel-politiikan avulla, jota on kuorrutettu patologisella ja osin irrationaalisella iranofobialla. Nämä molemmat asiathan ovat jo vuosikymmeniä olleet keskeisiä osia ”Amerikan putinistien” eli Washingtonin haukojen -jotka ovat osin Venäjään liittyvistä syistä hieman vieroksuneet trumpetinsoittajaamme- ulkopoliittista credoa.

   ”Nannaa” tämä trumpetiaalinen paradigman muutos Lähi-Idässä on ollut myös maamme ultrasionistikristillisille ”isän maallisille maahanmuutto -ja islam -kriitikoille” ja peitellymmin Trumppia fanittavalle presidenttiehdokas Huhtasaarelle.

   Sikälimikäli Trump & Co saavat Iranin vihdoin epävakautettua ja miljoonat iranilaiset (+1,5 – 2,0 miljoonaa Iranissa pakolaisena olevaa afganistanilaista) lähtevät sitten liikkeelle tänne Euroopankin suuntaan, oletan ko. trumphenkisten aktivistien ja poliitikkojen ottavan heidät vastaan palmunoksia heiluttaen.* Koska ihan varman varppia on se, ettei Trump, Bibi tai MbS ota vastaan yhtään ukonakkaa tai lasta omiin maihinsa.


   Asevelisosialidemokraatti

   -----

   *Iranin protestit ovat sisäsyntyisiä, talouteen ja toisaalta reformistien ja konservatiivisten keskinäiseen valtakamppailuun liittyviä. On kuitenkin täysin selvää että Yhdysvaltain nykyinen hallinto pyrkii covertisti eskaloimaan tilannetta Iranissa. Trumpin regiimillä ja sen tukijoilla Israelilla ja Saudi-Arabialla on valtavasti taloudellisia resusseja ja osaamista tähän ”ajaxmaiseen” operaatioon (Kts. https://en.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d%27%C3%A9tat )

   Vapaaehtoisia sen toteuttamiseen Iranin sisällä löytyy yllinkyllin Pahlavin-dynastian jälkeläisten ja kannattajien kuin kulttimaisen ex-terroristijärjestö MEK:in ja iranilaisten terroristijärjestöjen PJAK:in ja Jundallahin joukosta.

   Poista
  3. Aseveli, rupea kirjoittamaan selvää ja suoraa suomea. Ihan vitun raskasta lukea kun joka sana on väännetty kieroksi viisasteluksi.

   Kuka helvetti on MbS?

   Ketkä ovat ultrasionistikristillisä Suomessa?

   Imaginääriselle entieetille keksitty acronyymi FUSA, tarkoittaa paremminkin fuck usa. Trump ei ole tehnyt USA:sta terroristivaltiota. Se on ollut sellainen aina. Sisäinen valtataistelu on vaan tehnyt säröjä glitteriin ja mätä sisusta on tullut esille.

   Ajattelussasi on myös ristiriita, koska Trumpin fanittaja mainitaan ensim maahanmutokriitikkona ja lopussa taas samat henkilöt ottaisivat lisää pakolaisia avosylin vastaan. Eikös enemmistö Suomessa pysty päättämään otetaanko lisää raiskaajia ja loisia elätettäväksi vai implikoitko vallan Suomessa siirtyneen trumpettilaisille ultrasiionisteille?

   Poista
  4. A:"Kuka helvetti on MbS?"

   Trumpin ja nyt myös Bibin ystävä, jonka edustama sunnilaisuuden muoto on tunnetusti AlQaidan ja ISIS:ksen ideologinen fundamentum. Siis hän: https://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_bin_Salman

   A:"Ketkä ovat ultrasionistikristillisä Suomessa?"

   On sionistikristittyjä, enemmän tai vähemmän vakaampia. Sitten on ultrasionistikristittyjä, jotka haluavat muodostaa Lähi-itään "kalifaattimaisen" Suur-Israelin palestiinalaisten (ja syyrialaisten) maiden ja hyvinvoinnin kustannuksella. Erityisen paljon heitä on Trumpin kannattajien joukossa. (Saman "taajuuden" löytäneiden bibiläisten(Suur)Israel ja MbS:n Saudi-Arabian intressejä ajavien poliitikojen ja lobbareiden lisäksi)

   Suomessa ko. tyylisuuntaa edustavat eräät tunnetut ns. maahanmuutto -ja islamkriittiset bloggarit ja twiittarit, joiden otaksun persujen hajoamisen jälkeen liittyneen virallisesti Halla-Ahon johtaman PS:n jäseniksi. Huhtasaarelle (Suur)Israelin asia, sellaisena kuin Trump sitä ajaa, on selvästikkin läheinen asia.

   A:"Trump ei ole tehnyt USA:sta terroristivaltiota. Se on ollut sellainen aina. Sisäinen valtataistelu on vaan tehnyt säröjä glitteriin ja mätä sisusta on tullut esille."

   Trump on tämän mädannäisyyden inkarnaatio. Siis, ei mikään mielekäs tai varteenotettava Yhdysvaltojen uudistaja tai sen kansan yhdistäjä. Trump on sokeroitu sammakko, oksennettu suklaa -edemenneen Jouko Turkan kuvauksia hieman tässä lainaten.

   "Eikös enemmistö Suomessa pysty päättämään otetaanko lisää raiskaajia ja loisia elätettäväksi vai implikoitko vallan Suomessa siirtyneen trumpettilaisille ultrasiionisteille?"

   Jos kannattaa sellaista Lähi-idän -politiikkaa, jota Trump selvastikkin ajaa, jonka seurauksena syntyy sotia ja konflikteja, on vähintäänkin moraalisesti vastuussa niistä ihmistä, jotka joutuvat kärsimään niiden takia.

   Asevelisosialidemokraatti

   Poista
  5. Eli tarkoitat, että Perus-Suomalaiset ovat Kokoomuksen apupuolue. Siionistinen valtamedia nosti persut jytkyllä ylös, jotta Kokoomuksesta tuli pääministeripuolue. Ei pystynyt cia:n asiamies Stubb viemään Suomea silti naton taskuun, vaan joutui tyytymään naton kryptojäsenyyteen. Meillä häärii siis fake-isänmaallisia turuilla ja toreilla. Mihin lohkoon laittaisit MV-lehden?

   Poista
  6. En tarkoita.

   Selviä antisemiittisiä painotuksiakin omaavan MV-lehden suosittelen jättämään lukematta nyt ja aina.

   Eiköhän tässä nyt tampattu yhdessä tarpeeksi. Lähden saunaa lämmittämään ja avantoon.

   Asevelisosialidemokraatti

   Poista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Lisätään listaan havaintoja kehityksen voimakkaista pohjavirroista - nimittäin ilmastonmuutoksesta ja teknologisesta murroksesta.

  Vuoden kuluessa on käynyt yhä selvemmäksi, että lämpeneminen tulee suurella todennäköisyydellä ylittämään +2 astetta. Samoin on käynyt selväksi, että lämpenemisen vaikutukset säähän näkyvät jo nyt (attribuutio), ja meno yltyy jokaisen asteen kymmenyksen myötä. Näyttää myös erittäin mahdolliselta, että lämpeneminen alkaa vaikuttaa ruoantuotantoon huomattavasti ennen 2 asteen rajan saavuttamista. Välimeren alue on tässä suhteessa herkimpien alueiden joukossa. Jos ja kun ruoan hinta nousee ja saatavuus heikkenee, yhteiskunnallinen vakaus ottaa ensimäisenä siipeensä. Potentiaalisia seurauksia voi jokainen pohtia tykönään.

  Ilmastonmuutos ja teknologinen murros käyvät käsi kädessä. Fossiilisista luopuminen on väistämätöntä. Niiden sijaan tulevat puhtaat energiantuotantomuodot, energian kulutuksen sähköistyminen ja digitalisaation mahdollistamat kokonaan uudet tavat tehdä asioita. Nämä yhdessä tarkoittavat merkittävää taloudellisen ja poliittisen vallan maailmanlaajuista uusjakoa seuraavien 20 vuoden kuluessa.

  Suomi todennäköisesti pärjää muutoksessa, mutta itärajan takainen uudistuskyvytön naapuri kuuluu häviäjiin (ellei siellä tapahdu ihmeitä). Venäjä tulee menettämään valtaosan vientituloistaan eikä se kykene kehittämään korvaavia tuotteita. Menetyksen vaikutuksia Venäjän politiikkaan voi vain arvailla. Ja jos arvata pitää, vaikutukset eivät ainakaan vakauta tai rauhoita naapuria.

  Kaikesta tästä huolimatta, hyvää alkanutta vuotta kaikille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastonmuutos on todellakin unipolaariseen maailmaan pyrkivän entiteetin pitkäaikainen yli 30 vuotta jatkunut huijaus eli ns. pohjavirtaus. Tavoitteena luoda globaali verotusmekanismi maailman diktatuurin pysyvään rahoittamiseen. Maailman uutisvirrassa ilmastonmuutos pitää ymmärtää koodisanana. Syytettiinhän Syyrian sodankin syttymisestä ilmaston muutosta, vaikka kyse oli Syyrian pankkijärjestelmän tuhoamisesta ja suoitettiin palkkaterroristeja käyttäen.

   Fossiilisia polttoaineita korvaava energia ei ole puhdasta sekään. Se kuitenkin luo teollista toimeliaisuutta, valtavia ansaintamahdollisuuksia ja kuten mainitsit, sillä pyritään heikentämään niitä valtioita, joktka eivä alistu globaalin mafian ryöstettäväksi ja menettävät öljytuloja.

   Mistään vallan uusjaosta ei voida puhua ilmastonmuutoksen ja teknologiamurroksen kohdalla, koska selkeä tavoite on keskittää valtaa, ei jakaa sitä. Tästä osoituksena rajut sotilaalliset ja taloudelliset painostuskeinot maailman viimeisiä itsenäisiä toimijoita vastaan, kuten Iran ja Pohjois-Korea.

   Poista
  2. Huokaus. Jos maailma näyttäytyy sinulle ymmärrettävänä tuolla tavalla katsottuna, niin minkäpä sille mahtaa.

   Poista
  3. Huokailijalle tiedoksi, että olen pitänyt ensimmäisen esitelmän ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä -87 tai -88 ja seurannut aihetta siitä asti. Sulla on varmaan lamput sammukissa niin kotoa kuin päästäkin.

   Poista
  4. Olet siis seurannut aihetta 30 vuotta? Noinkohan on? Itse en laskisi salaliittoteorioiden ahmimista ilmastonmuutoksen seuraamiseksi.

   En kuitenkaan jaksa väitellä asiasta kanssasi, aivan kuten en väittele niidenkään kanssa jotka uskovat menninkäisiin, keijuihin, litteään maahan tai vastaaviin järjettömyyksiin.

   Mutta jos uskosi tekee sinut onnelliseksi, niin ei minulla ole mitään sitä vastaan. Jatka kaikin mokomin valitsemallasi tiellä.

   Poista
  5. Salaliittoteorioita on pyörinyt enemmälti aiheen ympärillä vasta viimeisen vuosikymmenen aikana, johtuen netin leviämisestä joka torppaan. Osa on kirjoittettu vain hämärtämään ja diskreditoimaan niitä, jotka eivät ole nielleet ilmastonmuutospropagandaa. Matkan varrella on mm. esitetty lukuisia varmoja ennusteita ja tietokonemalleja niin lämpenemisestä kuin meren pinnan nousustakin, jäättömästä pohjoisnavasta ja lumettomista talvista. Mitään niistä ei ole tapahtunut.

   Poista
  6. Se ilmastonmuutoksesta ihmisille valehteleva kasaarijuutaliseliitti, asuu tietenkin litteällä maalla, sitähän tarkoitit?

   Poista
  7. Sinähän sen varmaan tiedät kuka niitä opiskelustipendejä tiputtelee hasbaran kirjoittelusta. Vieläkö megafooni on käytössä?

   Poista
  8. Sanoin aiemmin, että en jaksa väitellä kanssasi. Enkä väittelekään. Tämä kommentti on tarkoitettu muille blogin lukijoille, ei sinulle.

   "Osa on kirjoittettu vain hämärtämään ja diskreditoimaan niitä, jotka eivät ole nielleet ilmastonmuutospropagandaa."

   Höpö höpö. Ilmaston muutoksen kieltäjät diskreditoivat itsensä ilman ulkopuolista apua.

   Ilmastonmuutoksen todellisuuden puolesta ei tarvitse propagoida. Luonto hoitaa julkisuuspuolen ilman kenenkään apua.

   Elleivät omat kokemukset tai uutiset ilmastonmuutoksen jo toteutuneista seurauksista riitä, voi aina perehtyä tieteellisiin havaintoihin ja mittaustuloksiin. Ne osoittavat vastaansanomattomasti ja yksiselitteisesti, että ilmasto muuttuu.

   Eikä tässä ole kyse malleista tai ennusteista, vaan jo tapahtuneista ja mitatuista muutoksista.


   "Matkan varrella on mm. esitetty lukuisia varmoja ennusteita ja tietokonemalleja niin lämpenemisestä kuin meren pinnan nousustakin, jäättömästä pohjoisnavasta ja lumettomista talvista. Mitään niistä ei ole tapahtunut."

   ÄLÄ VALHETELE!!!

   Tiede ei ensinnäkään koskaan esitä VARMOJA ennusteita. Jos sellaiseen väitteeseen törmää, voi olla lähes varma, ettei väitteen esittäjä ole tutkija vaan journalisti tms.

   Toisekseen, ilmaston muutoksen nopeus riippuu täysin siitä kuinka paljon kasvihuonekaasuja ilmakehään vapautuu. Se taas riippuu pääosin ihmiskunnan omasta toiminnasta, jota on vaikea ennustaa.

   Ilmastomallien tuottamat ennusteet ovat siis aina ennusteita siitä, kuinka muutos etenee jos päästöt ovat tietyn suuruiset. IPCC käyttää muutamaa eri päästöskenaariota ja ennusteet koskevat skenaariossa oletettujen tulevien päästöjen vaikutuksia.

   Kolmanneksi, yhdenkään ilmastomallin tuottamat ennusteet eivät ole missään skenaariossa ennustaneet jäätöntä pohjoisnapaa tai lumettomia talvia - VIELÄ.

   Sen sijaan ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuus on noussut melko tarkasti BUSINESS-AS-USUAL skenaarion mukaan. Tämän skenaarion pohjalta mallit ovat ennustaneet muutoksia pääosin alakanttiin. Pohjoisnavan jääpeite on pienentynyt ennusteita nopammin, jäätiköt ovat sulaneet ennusteita nopeammin, merenpinta on noussut ennusteita nopeammin ja pohjoisen pallonpuoliskun lumipeite on pienentynyt ennusteita nopeammin.

   Mallit ovat siis ennustaneet hitaampaa ilmastonmuutosta kuin mitä todellisuudessa on tapahtunut.

   Ennustettuja ja toteutuneita lämpötiloja voi katsoa vaikkapa täältä:

   http://www.realclimate.org/index.php/climate-model-projections-compared-to-observations/

   Poista
  9. Mittaukset ovat keskenään ristiriitaisia ja monet satelliittimittaukset, sekä Argo mittapoijut eivä näytäneet lämpötilojen nousua silloin kun viimeksi tein vähän syvällisemmän katsauksen. Lisäksi sain haltuuni taatusti näpelöimätöntä dataa Saimaan veden lämpötiloista ja siellä trendi oli jäähtyvä. Lämpeneviä trendejä näyttää esim. maa-asemat USA:ssa syynä kaupungistuminen. Lisäksi alarmistiporukka on jäänyt kiinni näytteiden valikoinnista ja ihan suorasta datan väärentämisestä. Jään määrä pohjoisnavalla uutisoidaan vain kun se käy pienenä, ennätys laajat jäät jätetään mainitsematta, kuten myös jään alla tapahtuneet laavapurkaukset. Jäätiköitä sulattaa musta noki, eli ilman saasteet, ei hiilidioksidi.

   Hiilidioksidi on lämpenemisen seuraus, ei syy ja se näkyy ihan silmällä jääkairaustuloksista. Ennen -50 lukua ihmisen toimilla ei ollut vaikutusta CO2:n määrään ja jossain IPCC:n julkaisemassa tutkimuksessa todettiin jopa, että vaikutus alkoi vasta -70 luvulla. 2000 luvun jälkeen mikään mittaus ei osoittanut lämpenemistä ainakaan vuosikymmeneen. Eli tuohon jää vain 30 vuotta väliin, jossa edes teoriassa ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen olisi voinut näyttää todelta. 30 vuotta ei ole mikään ilmasto, se on normaalia kausivaihtelua ja johtuu auringon intensiteetin vaihtelusta ja ilmakehän saasteista, kuten tulivuorenpurkaukset.

   Tutkijathan ei tietenkään ennusta varmoja, mutta sen päälle rakennettu mediahuijaus ei siitä piittaa. Ja mallit olivat erittäin vahvasti väärässä liioitellen muutosta. Saattaa olla, että viimeisimmät mallit on tehty niin lieviksi, että sopivasti mittauksia valikoimalla saadaan kuvaamasi kaltaisia otsikoita julkaistua.

   Tutkijat ovat täysin riippuvaisia tutkimusapurahoista ja rahan valuminen jatkuu vain jos tutkimustulokset tukee annettua poliittista päämäärää ja on löydetty jotain dataa tukemaan tuota haluttua lopputulosta. Tietokonemalleilla erityisen helppo toteuttaa.

   Ja IPCC ei käytä itse mitään skenaarioita, se on vain järjestö, joka valikoi kokoelmaansa muiden laatimia tutkimuksia.

   Al Goren dokumentti An Inconvenient truth sisälsi runsaasti virheitä ja mm. CGI-kuvaa elokuvasta ja sai Oscarin. ICPP sai Nobelin palkinnon. Molemmat ovat merkki paskan pönkittämisestä keinolla millä hyvänsä. Tarja Halonen vertasi Kööpenhaminan kokousta ennalta Berliinin muurin murtumiseen, eli uuden maailmanjärjestyksen syntymiseen. Mieti sitä! Onneksi Köpiksessä satoi räntää, eikä hypetyksestä huolimatta saatu mitään aikaan.

   Kirjoitin ulkomuistista, enkä ala sulle linkkejä hakemaan. Aivan pelleä tulla tänne tunkemaan tollasta offaria.

   PS. Näkee ketkä presidenttiehdokkaatkin ovat globalistien proxyjä tuomassa ilmastonmuutosnarrattivia surutta esiin. Kukaan ei ole huolissaan saastumisesta tai maiden tuhoutumisesta sotatoimissa. Niinistö sentään tietää noen vaikutuksen pohjoisnavan jääpeitteeseen.

   PPS. Miksiköhän aluksi puhuttiin ”ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä” ja nykyisin vain ”ilmaston muutoksesta”? Koska ihminen ei siihen kykene vaikuttamaan ja pitävää näyttöä lämpenemisestä ei ole. Pelkkä muutos ei ota kantaa suuntaan, joten tulevissa oikeudenkäynneissä ei kukaan voi väittää otsikossa valehdellun.

   Poista
  10. Melkein jokainen kommenttisi rivi sisältää virheitä, väärinkäsityksiä tai suoranaista valehtelua.

   Et ilmeisesti kykene hyväksymään tosiasioita vaikka ne potkivat jo sinua(kin) perseelle. No, en tosin niin odottanutkaan. Minun puolestasi voit jatkaa aivan vapaasti elämääsi pää syvällä takapuolessa.   Poista
  11. ^Argumentit loppui, mutta niin ne valtamedian trolleilta aina.

   Poista
  12. No älä viitsi...

   Kanssasi on aivan turha ryhtyä keskustelemaan tai väittelemään, sillä olet määritellyt lopputuloksen etukäteen ja väännät faktat vaikka väkisin haluamaasi lopputulosta tukevaksi.

   Eli tuijottele takapuolesi syvyyksiin itseksesi.

   Muita blogin lukijoita saattavat tosin kiinnostaa vastaukset näihin denialistien päättömyyksiin, joten tässä linkki:

   http://grist.org/series/skeptics/

   Poista
  13. Denialisti nimitys keksittiin rinnastamaan holocaustin kieltäjät ilmastonmuutoksen epäilijöihin. Melkoinen riski käyttää, koska rinnastus on kääntynyt ympäri monissa keskusteluissa. Ilmaston muutos on huijaus -> holocausti on huijaus.

   Itselläsi on helpot propagandalinkit valmiina. Kuvastaa millä kapasiteetilla valhetta yritetään syöttää. 30 vuotta valheita pinossa ja uskottavuus vahvasti negatiivinen. Edes suosittu ja lahjakas Donald Trump ei usko ilmastonmuutokseen.

   Poista
  14. Hiilidioksiidia tuottaa tämä ihmiskunnan ylikansoitus,joten vain riittävä populan pienennys voi pelastaa ihmiskunnan.

   Poista
  15. "Edes suosittu ja lahjakas Donald Trump ei usko ilmastonmuutokseen."

   Tässä syy idiotismiisi. Tieteessä ei ole kyse uskosta.

   Te denialistit jauhatte samoja satoja kertoja vääräksi osoitettuja väitteitä. Kukaan ei jaksa teidän järjettömyyksiinne vastailla joka kerta uudelleen. Siksi vastaukset typeryyksinne on kerätty useamallekin sivustolle.

   Lopeta jo tuo rasittava idioottimainen vinkumisesi. Jos haluat välttämättä olla tietämätön idiootti, ei sitä tarvitse tulla tänne julistamaan.

   Poista
  16. Yksittäinen tiedemies ei voi tarkistaa jokaista tutkimusta toistamalla kokeita. Ilmaston kohdalla se ei ole monesti edes mahdollista koska aikanaan tehtyjä mittauksia ei voi käydä toistamassa. Hän joutuu siis vain uskomaan, että tulokset ovat oikein.

   Kaikki tiede perustuu luonnon mallintamiseen tiettyjen alkuoletusten ja yksinkertaistusten avulla. Ilmasto ei ole tällainen yksinkertainen malli vaan äärimmäisen kompleksinen ja monipolvisesti takaisin kytketty systeemi. Sellaisen mallintamiseen ei riitä laskentateho, eikä mittausdata. Ja vaikka riittäisikin, niin tällainen laskentamalli on herkkä. Äärimmäisen pieni muutos jossain arvossa voi johtaa paljonkin eri lopputulokseen.

   Jos tutkimustulokset paljastuvat vääriksi, menee tutkijalta maine ja ura. Nykyisen paradigman vallitessa, ilmaston muutosta vastaan puhuvien tutkimusten tulosten esittäminen asettaa tutkijalle suuren henkilökohtaisen riskin joutua hylkiöksi. Ei riitä, että kanssatutkijat haastaa, vaan vastaan saa pr-firmojen nettitrollit, proxypoliitikot, prestituutit ja muuten vain wannabe tieteilijät.

   Minä tiedän miten kevyin tiedoin näitä "tieteellisiä" papereita rustataan. Laput on saatava nippuun seuraavaan apurahaesitykseen mennessä ja siinä ei paljoa kiinnosta mistä lähteestä mikäkin tieto tulee.

   Sinä olet selkeästi ahminut tietosi Bonnierin suodattamana ja muutamaa fake debunking sivua lukemalla. Kevyttä on.

   Poista
  17. "Minä tiedän miten kevyin tiedoin näitä "tieteellisiä" papereita rustataan."

   Aivan selvästikään et tiedä. Kirjoittamasi perusteella sinulla ei ole mitään käsitystä siitä mitä tiede on puhumattakaan siitä kuinka tutkijat tekevät työtään ja julkaisevat tuloksiaan.

   Et myöskään tiedä minun taustaani tai sitä millä tavoin olen aiheeseen perehtynyt. Heität arviosi minun tiedoistani yhtä köykäisin perustein kuin muutkin typerät väitteesi - hatusta vetämällä.

   Ainoa asia missä olet oikeassa on, että ilmastojärjestelmä on kompleksinen. Mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että sen käyttäytymistä ei kyettäisi mallintamaan ja ennustamaan tietyissä rajoissa. Väittämällä toisin osoitat vain, ettei sinulla ole mitään oikeaa aiheseen liittyvää tietoa.

   Siksi toisekseen, ilmaston muuttumisen todentamiseksi ei tarvita ilmastomalleja. Havaintodata riittää osoittamaan muutoksen ja erittäin yksinkertainen fysiikka riittää selittämään tuon datan.

   Kuten sanottu, ilmastonmuutoksen kieltäminen vaatii tätänykyä jo aktiivista tietämättömyyttä. Asennetta, jossa tietoisesti valitaan tyhmyys järjen sijaan, tietämättömyys tiedon sijaan ja mitä mielikuvituksellisimmat salaliitot tutkitun, kriittisesti arvioidun ja aiempaa tietoa vasten punnitun tiedon sijaan.

   Naurettavinta tässä tyhmyyden ylistyksessä - josta sinun kommenttisi ovat yksi surullinen esimerkki - on sen äänitorvien taipmus esiintyä asiantuntijoina ilman minkäänlaista perehtyneisyyttä.

   Jos todella olet seurannut aihetta jo 30 vuotta, niin et ole kyllä oppinut tuona aikana mitään oppimisen arvoista.

   Älä viitsi nolata itseäsi enää enempää.

   Poista
  18. Erittäin yksinkertainen fysiikka riittää paljastamaan valheelliset täysin pieleen menneet ilmastomallit sen jälkeen kertyneen havaintodatan perusteella. Nykyää = viimeiset 5 vuotta on lyhyt aika kehittää ilmastovale pitäväksi.

   Poista
  19. Saharassa sataa lunta!

   Poista
 3. On naurettavaa vaikeroida venäläisten vaikuttamisesta siellä sun täällä ja viellä jossain kuviteellisessakin maailmassa,kun vuosisadat myös erimuotoiset läntiset tahot ovat pyrkineet ja ja myös vaikuttaneet venäjällä tapahtuneeseen kehitykseen.

  Sata vuotta sitten toteutunut bolchvistikaappaus oli mitä suurimmissa määrin läntisten tahojen rahoittama ja jopa toteuttama,ensimmäinen varsinainen värivallankumous.
  Leninin rahoittajana olivat saksalaiset, Parvusin kaltaiset, aikansa Sorokset.
  Trotski oli yhdysvaltalaisten pankiiripiirien operoija venäjällä.
  Historian paradoksi on että maan ryöväämistä ja joutumista amerikan alkperäisväestön kanssa jakamaan samaa kohtaloa,pelasti ei venäläinen rikollinen nero,jonka tunnetaan teräsmiehenä.
  Toisen maailmansodan julkilausuttuna tavoiteena oli länsivalloilla, joita tuolloin edusti kansalli-sosialistinen saksa,saada ja raivata elintilaa idästä ,jonka alkuperäisillä asukkailla ei todettu olevan sijaa tulevassa maailmassa.
  Aivan vastaavia sävyjä on myös nyt,tälläkertaa liberaalissa läntisessä, ylimielisesä populaatiossa olevan,nytkin kaikki paha maailmaan tulee heidän mukaansa ainoastaan venäjästä ja sen johtajasta,kun tosiasia on kuitenkin se, että nyt on ainoastaan pysähtynyt se läntisten tahojen vyörytys,joka oli menossa niin taloudellisten etujen, kuin myös kultuurillisenkin miehityksen suhteen.

  Oswald Spengler toistasataa vuotta sitten päätteli ja ennusti tällaisen historianvaiheen ilmaantumista,hän ennusti ja päätteli merellisten valtojen heikkenevän, kun sen kultuurilliset voimavarat on imetty loppuun,kun se vaurautensa maksimoidessaan muuttuu itsekkäiden, ahneiden, epäsosiaalisten ainesten kansoittamaksi,näin juuri on läntiselle sivilisaatiolle käymässä,vauhti vain kiihtynee vuosikymmenen loppua lähestyttäessä. Kaikenmalliset libertaarit ilmiöt rantautuvat maammekin kultuurilliseen keskusteluun.

  Spegler ennusti nyt koettavan manterellisten valtojen nousun,ne jotka ovat olleet vuosisatoja tavalla tai toisella aglosaksisten roistojen alistamana, ovat nyt voimistumassa ja liberaali länsi joutuu puolestaan heidän armopalojaan anomaan,siitä on erittäin hyvä esimerkki Kiinan kaikenlainen nousu maailmanmahdiksi.

  Euraasialainen hanke uuden silkkitien muodossa on viimein rantautumassa myös maahamme,viimevuonna ensimäinen suora junayhteys avatiin Kiinaan,myös Iraniin on vastaavat yhteydet avattu.
  Myös tunnelia itämeren halki suunitelaan,sekä pohjoista rautatieyhteyttä,piakkoin toivottavasti avautuvalle koilisväylälle,joten eurasialainen kaupallinen yhteistyö tarjoaa luontaista aktiviteettiä myös maamme liian pienelle väestölle.

  Onneksi kansamme on riittävän valistunutta, ettette te natohöyräilijät ole onnistuneet kovinkaan hyvin pelottelussanne,jatkakaa vain samaa rataa,silloin toimistanne ei ole suurta vahinkoa isänmalle  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Onneksi kansamme on riittävän valistunutta..."

   Valistuneita ollaan. Eikä ihme, kun kaltaisesi valistajat täyttävät blogien ja lehtien kommenttipalstat ja huutavat kaiken järkevän puheen hiljaiseksi.

   Poista
  2. "aglosaksisten roistojen"

   Jaahah, taas tämä sama tyyppi, jolla on nämä samat maneerit pilkutusta ja "aglo"-saksisuutta myöten. Eikös Rysky antanut tälle häirikölle jo kertaalleen fudut täältä kommenttiosastolta? - mutta ilmeisesti on palannut takaisin anonymiteetin suojissa.

   Poista
  3. Asiallista puhetta muuten mutta grobalistien soluttamat myyrät ovat jo liitäneet Suomen kryptonatoon ja totaaliseen taloudelliseen kontrolliin velkaorjuuden avulla. Kenen taskusta on pois esim. Suomen tulevien hävittäjien ostoon saatava lainaraha? Pystyykö sitä lainaa ikinä lyhentämään entisten lisäksi vai eikö kukaan kaipaakkaan rahojaan takaisin?

   Poista
  4. Pano Petleri Olet internethistorian turhin kommentoija. Ei sinulla ole koskaan mitään asiaa vaan pelkkää kuittailua ja roiskintaa.

   Poista
  5. Päätellen siitä, että te Venäjän kauko-ohjaamat äärioikeistolaiset jaksatte vaivautua tällaiseen henkilökohtaiseen paskanheittoon vielä puoli vuosikymmentä sen jälkeen kun saitte minut savustettua ulos suomenkielisistä medioista, pidätte minua kaikkea muuta kuin turhana kommentoijana. Ette jaksaisi nähdä kaikkea tuota vaivaa, jos olisin niin turha. Seksuaaliväritteisistä haukkumanimistä voi päätellä, että tuon takana on jonkinlainen homoseksuaalinen ihastus. Olen imarreltu, mutta naimisissa olevana heteromiehenä en ole käytettävissänne. Puuhatkaa mieluummin keskenänne - katsokaa vaikka Jarlan sarjakuvista mallia sellaiselle poikainkeskeiselle junalle.

   Poista
  6. Ei kukaan tiedä ketä sä joskus olit. Jos kontribuutio oli jo silloin tätä luokkaa, niin lainaa jostain peiliä.

   Poista
  7. Älä lässytä, trolli. Jos itse vaivaudut näkemään noin paljon vaivaa meikäläistä mollataksesi, siellä pöksyissäsi taitaa väristä jokin aika kiihkeästi.

   Poista
 4. Rysky toistaa läntisen hegemonian valheita Venäjän vaaleihin sotkeutuisesta sun muusta trollaamisesta. Ei näitä ole todistettu todeksi. Sama koskee Ukrainan vallankaappauksen ja etnisen puhdistuksen jälkimaininkien kutsumista Venäjän hyökkäyssodaksi. Ryskyn kirjoittelu on sivistymätöntä, röyhkeää ja valkoista mustaksi selittelevä valpukkittelua.

  Valmiuden vuoden toimenpiteet ja esim vastatykistötukien puuttuminen osoittaa, että iso osa kapiaisista on vain töissä armeijassa. Todellinen kyky pysyä tehtävien tasalla osoittautui pahasti vajaaksi, eikä mikään takaa, että vieläkään oltaisiin täysin hereillä. Kokemuksesta tiedän, että kehitys on yksittäisten poikkeuksellisen lahjakkaiden ja totaalisesti työlleen omistautuneiden henkilöiden varassa. Virkakoneisto on kuin visvainen taskukello, joka huoltamatta hidastuu vääjäämättä, eikä koskaan käy nopeampaa vaikka kuinka pitäisi vedossa.

  Mitä tulee ISIS:n kukistumiseen, pitää muistaa mistä se ilmestyi. Israel/Amerikan kautta ideoitu ja Saudien, Turkin ja Jordanin kautta junaitu palkkaterroristien vallankaappaus ja tuhoamishanke on kuin sisilisko, jolta Venäjä sai pommiettua hännän pois.Yhdysvallat miehittää edelleen koko Itä-Syriaa.

  Jemenin sotaa ei käydä mitenkään salassa. Se on vain läntisen uutisvälityksen edunvalvontaa jättää raakuudet uutisoimatta. Ja tuollahan on käyty matalan intensiteetin sotaa jo vuoikymmeniä esim. Brittien toimesta.

  Pohjois-Korealla ei ole aluetta riittävästi, jotta se voisi aloittaa sotaa, koska vastaisku tuhoaisi sen kokonaan. Paremminkin tässä käy niin, että Etelä-Korea liittyy Pohjois-Korean ydinsateenvarjon alle ja Jenkit vetäytyy.

  Polarisaatio tai lineaarinen poliittinen malli on harhautusta. Poliittinen kenttä on jo kaksiuloitteisena parempi vaikka todellisuudessa toiminta on sumeaa ja sumun suojissa operoi vain monopolaariseen valtaan pyrkivien tahojen bulvaanit.

  Algorytmit voivat olla seuraava askel estää demokraattinen kansanvalta, joka internetin mahdollistaman vapaan tiedonvaihdon asiosta ehti hetken pilkahtaa. Nykyisin nettiin pääsee liikaa tyhmiä ja tieto hukkuu paskaan. Myös laajoja operaatioita nettikeskustelujen manipuloimiseksi suoritetaan jo nyt koko ajan. Työvoimana tarvitaan vielä ihmisiä keskustelioina, mutta saattaa se tekoälykin olla jo toiminnassa.

  Trumpin kohdalla mielenkiintoisia sanavalintoja; Yhdysvaltojen hegemonia sulaa Trumpin takia? Siis myönnetään, että Yhdysvallat on nyt hegemonisessa asemassa. Tai kuten Saksan ulkomisteri? totesi, että Saksan pitää ottaa enemmän omaa roolia turvallisuuspolitiikassa, eikä automaatisesti seurata Yhdysvaltoja. Heh.. siis myönsi Saksan olleen Yhdysvaltojen vasalli.

  Niinistön tasapainoilu veitsen terällä on ollut melko onnistunutta. Pitää muistaa, jos kaivaa maata aidan toiselta puolelta ja tukilangat ei kestä toisella puolella, niin mihin päin aita kaatuu?

  VastaaPoista
 5. Täällähän ollaan ihan sekaisin monista kommenteista päätellen. No, saa olla, vapaassa maassa.
  Milläköhän hörhöfoorumilla oli nyt jaettu linkkiä, kun tällainen ryykäisy tällaista tänne tuli. Minulla ei ole mitään vastaan eri tavalla ajatteövia, mutta kun todellisuus käsitetään perin originaalilla tavalla, muuttuu kesksutelu mahdottomaksi. Mutta minä se vaan jatkan valssaamista läntisen hegemonian algorytmien tahtiin :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi tuossa yllä sanoi:

  "Nykyisin nettiin pääsee liikaa tyhmiä ja tieto hukkuu paskaan."

  Jos kommentoija edustaa niitä fiksumpia netin käyttäjiä, niin ihmiskunnalla ei todellakaan mene kovin hyvin :)

  VastaaPoista
 7. R"Kurdeille näyttää taas kerran käyvän huonosti."

  Näin käy vain jos he pyrkivät luomaan Turkista, Syyriasta, Irakista ja Iranista koostuvaa itsenäistä Kurdistania.* Kurdien ja muiden Lähi-idän vähemmistöjen tulisi pyrkiä aktiivisemmin luomaan Turkissa kielletyn HDP:n kaltainen yhteinen puolue tai etujärjestö.

  Ja asiaan eli siihen informaatiosotaan, joka pyörähti jouhevasti käyntiin Iranin protestien myötä.

  Aikaisemmin esille ottamani "asiantuntijanakin" esiintyvän kurdiaktivisti Alan Salezadehin lailla kansalainen Majid Hakki, joka on myös taustaltaan Iranin kurdi, on nähnyt hyväksi ajaa kurdien asiaa Twitterissä valheellisesti**. Tässä pari esimerkkiä:

  https://twitter.com/CDA/status/949276990460309505

  Asevelisosialidemokraatti

  _______

  *Itsenäisen Kurdistanin luominen sytyttäisi jälleen uuden väkivaltaisen konfliktin, joka taasen olisi paitsi katastrofi kaikille mainituille maille ja vielä enemmän ko. maiden muille vähemmistöille mm. jesideille, kristityille, turkmeeneille ja tšerkesseille.

  Kurdit eivät suinkaan ole niin yhtenäinen joukko kuin esim. Salenzadeh epärealistisesti propagoi muiden Lähi-idän kansojen ja uskontojen edustajien kustannuksella. Ja Irakissa, Irakin siiat -joista suurin osa ei kuulu joukkoon "Teheranin marinotetit" kuten Salenzadeh meitä jatkuvasti disinformoi- ovat itseasiassa ISIS:ksen vastaisessa taistelussa uhranneet kaatuneina enemmän kuin maan kurdit.

  **"Isän maallisten" islam ja maahanmuuttokriitikoittemme, Trumpin ja hänen liittolaisten talking pointseja mukaillen.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Presidentinvaalien alla ollaan odotettu,milloin Venäjä puuttuu meidän vaaleihin,ei sen tarvitse,koska sille mieluisin ehdokas on jo suositumpi maassaan kuin Putin omasaan.
  Niinistön vaalikampanjan vetäjä Harkimo kuuluu Rotenburgien kautta suorastaan Putinin lähipiiriin.

  Myös ministeri Mykkäsen pitempiaikainen oleskelu ja yhteydet venäläisiin tahoihin ovat peräti raskauttavat,samoin elinkeinoelämän useiden toimioiden, kuten esimerkiksi Ilpo Kokkilan yhteydet,hänkin Presidentti Niinistön lähipiiriä.
  Nokian renkaat, Forttum,siellä asevoimiemme palveluksessa ollut henkilö työskentelee läheisessä yhteistyössä venäläisten tahojen kanssa,lista on loputon,kaikille heille on yhteistä,että edustavat maamme tämänhetkistä valtapuoluetta.

  VastaaPoista
 10. Hah, natomaa Turkki hyökkää natomaa Yhdysvaltojen tukemia kurdeja vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä meillä on transattinen arvoyhteisö.

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 11. Kun me kummatkin olemme sellaisia mis-ja disinfromaation ja sivistymättömyyden torppaajia, tässä nyt vähän haastan sinun Ghoutaa(jossa Syyria ja Venäjä näyttävät yrittävän lyödä Yhdysvaltojen siviiliuhriennätykset Mosulissa ja Raqqassa sekä sen tukeman saudikoaliition saavutukset Jemenissä)ja Syyriaa koskevaa hajanaista narratiiviasi.

  En siksi, että se vaikuttaisi olevan yhtä sekä Trumpin regiimin edustajien että lukuisten kovaa wilsonlaisuutta edustavien operaattoreiden ja republikaanien kanssa, vaan siksi että pystyisit monokausalistisesta mieltymyksestäsi huolimatta laajentamaan tietämystäsi ja esittämään realistisempaa kuvaa Syyriasta suurelle yleisölle. Erityisen tärkeää tämä on kaikkien syyrialaisten, sen rauhan ja kansallisen rekonsilidaation takia. Lähtökohtani on tämä twiittisi: https://twitter.com/veitera/status/968115345209876480 ja siihen liittyvää keskustelusi.

  JR:”Venäjän kertomus Ghoutasta noudattelee tuttua kaavaa: kapinalliset aina jihadisteja.”

  Kerrotko mitä kaavaa sinun, meidän tai siis lännen kertomuksesi noudattelee eli kuvailetko millaiset salafi-islamisti-jihadisti tms. kapinalliset hallitsevat Ghoutaa?

  JR:”ja ainoita syyllisiä niin tykistötuleen kuin kaasun käyttöönkin.”

  Eivät ole. Vajaan parin vuoden sisällä kapinallistemme kranaatti-ja raketti-iskuissa on kuollut damaskolaisia siviileitä vain toista sataa. Ja vain yhden Ghoutassa vaikuttavan kapinallisryhmän tiedetään käyttäneen kemiallisia aseita.

  JR:”Ja länsi on typerä tukiessaan kapinallisia.”

  Mitä läntisiä valtioita tai niiden, erityisesti Yhdysvaltojen liittolaisia tarkkaanottaen tarkoitat? Missä olivat kapinallisten operaatiohuoneet ja mitkä valtiot tukivat niiden kautta ja minkäsortin kapinalllisia? Ja se tärkein; mikä on lännen vastuu kapinallisista ja heidän toimistaan? Keitä nämä kapinalliset tottelevat? Vai onko niin, että meidän kätemme ova syyrialaisten verestä puhtaat mutta Venäjä ja Iran ovat kuitenkin vastuussa tuestaan Assadille, mutta me emme, koska aikomuksemme olivat kuitenkin jalot ja kauniit, vaikka niiden toteuttajat olivat kaikkea muutakuin?

  JH:”Al-Assad on tuonkin alueen mittakaavassa julma ja teollisen mittakaavan kiduttaja ja murhaaja, joka käyttää kaasua omia kansalaisiaan vastaan. Venäjä on pitänyt hänet vallassa paitsi politiikalle, myös taistelutaktiikalla, jossa sotarikokset ovat olennainen osa.”

  Assadin sota -ja ihmisoikeusrikollisuudesta ei ole epäselvyyttä kuten ei myöskään tukemiemme kapinallistemme, jotka taistelivat rinta rinnan Syyrian hallituksen joukkoja vastaan ISIS:ksen kanssa tammikuuhun 2014. Tämän jälkeen, kuten nyt Ghoutassa Syyrian Alqaidan kanssa, mutta kuvailkaamme heidän toimintaansa lyhykäisesti yhtä värikkäästi; kapinallisten Einsatzgruppen-tyyppisten toimien koko laajuus ei ole vielä selvillä, mutta etnisten puhdistusten, alueiden aggressiivinen sunnilaistaminen monikansallisten ei-syyrilaisten islamistien avulla on. Länsi tai tarkemmin sanoen, Yhdysvallat, Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar ovat pitäneet nämä joukot liikkeessä ja näin pitkittäneet ja eskaloineet Syyrian sisällissotaa. Tätä taistelutaktiikkaa voi myös hyvällä syyllä kuvailla “sotarikolliseksi”.

  JR:”Muttei se saisi ratketa kidutuskeskuksilla, kaasulla tai sairaaloiden pommittamisilla, kuten Assad ja Venäjä yrittävät.”

  Kaunista ja jaloa, kerrotko nyt miten kapinalliset ja heidän tukijansa ovat sitä mielestäsi ratkaisseet? Eivätkö kapinalliset ole koskaan käyttäneet sairaaloita tukikohtinaan Syyriassa? Millaisina paikkoina pidät kapinallisten hallitsemia alueita, joiden järjestyksenpito, vähemmistöpolitiikka ja elämä noin yleensä rakentuu Saudi-Arabiaakin kovemman sharia-tulkinnan varaan?

  JR:”Assad olisi kukistunut kauan sitten ilman Venäjää. Se mitä sitten olisi tapahtunut, on tietysti arvailua. “

  Kansannousu olisi myös saattanut ottaa toisen suunnan, jos (sektaarisesti latautuneet) ulkopuoliset eivät olisi sekaantuneet siihen niin aktiivisesti ja jos ISIS ei olisi noussut Yhdysvaltojen raunioittamassa Irakissa. Ei tarvitse arvailla. Riittää kun katsomme Irakiin ja Libyaan.

  JATKUU

  VastaaPoista
 12. JR:”Muista toki sekin, että Venäjän ja Assadin toimet ja tapa käydä sotaa myös siviilikohteita vastaan ovat omiaan lisäämään pakolaisten määrää. “

  Puhutko nyt ulkoisista vai sisäisistä syyrialaispakolaisista? Mikäli ulkoisista, lienet kai tietoinen että n. 30% heistä on liikkeellä tukemiemme kapinallisten takia. Eivät siis kaikki suinkaan Assadin. Syyrian valtion hallinnoimilla alueilla on myös miljoonia pakolaisia, jotka kaikki tuskin ovat myöskään siellä Assadin takia. Lyhyesti, tukemamme kapinalliset ovat myös toki olleet synnyttämässä pakolaisuutta.

  JR:”Onnistui se Saksan, Italian ja Japaninkin kohdalla.”

  Oy vey, Saksa ja Italia olivat lyhyestä fasistisesta kaudestaan huolimatta pohjimmiltaan läntiseen kulttuuripiiriin kuuluvia valtiota. Japani oli taasen 1900-luvulle tultaessa jo hyvinkin länsimaalaistunut maa. Pointti, Syyria kuin muut Lähi-idän maat ovat islamilaisia, orientaaleja kulttuuripiirejä, jotka eivät ole koskaan omanneet “demokratiaa” sellaisenaan kuin se meillä ymmärretään ja toteutuu. Juuri tämän asian unohtaminen on johtanut monet läntiset modernisaatioteoreetikot ja interventionistit syvälle Lähi-idän juoksuhiekkaan.
  Toki, demokratia ja liberalisoituminen ovat mahdollisia asioita myös islamilaisissa maissa, mutta niiden omasta uskonnollis-kulttuurisesta lähtökohdasta käsin ja omalla ajallaan, ei väkivaltaisesti ulkoa saneltuna kuten esim Yhdysvalloilla on ollut tapana viedä sitä “demokratiaa” sinne.

  Kiitos. Tarjosin siis tietoa, mutta myös kysymyksiä, joilla osaat haastaa omaa ilmeisen puutteellista ja Venäjä-triggeröitynyttä tulokulmaasi. Annan sijulle tarvittaessa ei-toppahousukansalaisten Syyria-spesialistien artikkeleita jne. pointteihini liittyen. Otan vastaan myös sijulta sellaisia.

  Asevelisosialidemokraatti

  VastaaPoista
 13. R:”Muutama viikko sitten Syyrian hallituksen joukot hyökkäsivät kapinallisia vastaan ja heidän rinnallaan taistelivat Iranin lähettämät joukot ja Wagner-yhtiön venäläiset sotilaat.
  Kyseisessä tukikohdassa oli myös Yhdysvaltain asevoimien henkilöstöä, ja vastaus hyökkäykseen oli sen mukainen. Hyökkääjien tappiot olivat valtavat, puhutaan jopa useammasta sadasta kuolleesta venäläisestä.”*

  Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta: ovatko amerikkalaiset tuolla laillisesti vai laittomasti (vrt. esim. Venäjä Itä-Ukrainassa)?

  Ja asiaan, eli tarjoan tietoa; on suuri rikkaus, voimavara ja siunaus syyrialaisten itsensä ja kenties amerikkalaistenkin kannalta, että Venäjällä ei ole samanlaista intiimiä suhdetta palkkasotureihinsa kuin esim. Yhdysvalloilla. Miksi?


  Palauttakaamme mieliimme Bushin laittomasti ja feikkijuttujen perusteella aloittaman Irakin sodan ja huhtikuun 4:nen ja toukokuun 1:sen välisenä aikana 2004 käyty ns. Fallujan ensimmäinen taistelu, jonka lopputuloksena yli 600 irakilaista 600, naista ja lasta menetti hengensä.

  Fallujan taisteluhan alkoi siitä kun kapinalliset surmasivat neljä Blackwaterin sotilasta ja riepottelivat heidän ruumiitaan ympäriinsä kaupungin katuja. Luonnollisestikkaan, Yhdysvallat ei voinut hyväksyä tapahtunutta ja aloitti mittavan operaation sekä ääriainesten neutralisoimiseksi Fallujasta että vangitakseen Blackwater-operaattoreiden surmiin syyllistyneet irakilaiset. Yhdysvaltojen nykyinen puolustusministeri Jim ”Maddog” Mattis oli toinen tätä operaatiota johtaneista amerikkalaisista komentajista.

  Blackwater, jonka kunnian ja kaatuneiden puolesta Yhdysvallat toteutti Fallujan Operaatio Vigilant Resolven, ”kunnostautuivat” sittemin vuonna 2007 Bagdadin Nisour-aukio -verilöylyssä, jossa 17. irakilaista menetti hengensä ja 20 haavoittui.

  Asevelisosialidemokraatti

  ---
  *https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/174492-janne-rysky-riihelaisen-kolumni-maailma-hybridisodassa

  VastaaPoista