maanantai 3. kesäkuuta 2019

Suomalaisten ikioma salaliittoteoria Mediapoolista

Viimeisten kuukausien aikana on marginaaleissa vastaan tullut yhä useammin sana Mediapooli. Sitä käytetään sellaisissa yhteyksissä, joissa puhutaan laajamittaisesta manipuloinnista, petoksesta ja valehtelusta. Mediapooli vaikuttaa olevan hyvin monen epäilyttävän tai suorastaan rikollisen pyrkimyksen takana. Tosin useimmille tässä kohtaa herää lähinnä kysymys siitä, onko Mediapoolia uskomattomine kykyineen edes olemassa. On se, mutta ei sentään tuossa tarkoituksessa eikä varsinkaan noilla kyvyillä.Mediapooli on oikeasti osa varautumistoimintaa. Elinkeinoelämän eri sektoreilla on omia poolejaan, jotka rakentavat huoltovarmuutta eri tavoin. Huoltovarmuus taas tarkoittaa sitä, että kriisin tullessa yhteiskunta pystyisi toimimaan mahdollisimman normaalisti. Mediapoolin toiminta tähtää siihen, että media olisi mahdollisimman iskunkestävä ja pystyisi jatkamaan toimintaansa kaikissa olosuhteissa. Huoltovarmuus, myös Mediapoolin kohdalla, on siis toimintaa, joka auttaa suomalaisia selviämään kriiseistä.

Ensimmäinen löytämäni maininta Mediapoolista salaliittona löytyy Kommunistisen työväenpuolueen Rauno Lintusen pakinasta Työkansan sanomiin alkuvuonna 2016. Samoihin aikoihin MV-lehti hyökkäsi rajusti Mediapoolin kimppuun silloisen puheenjohtajan Lauri Kivisen käytettyä puheenvuoron vihapuhetta vastaan. Seuraava maininta Mediapoolista salaisena vällankäyttäjänä  löytyy Pirkko Turpeinen-Saaren blogista syksyltä 2018.

Myös Paavo Väyrynen on tarttunut Mediapooli-salaliittoteoriaan. Omassa blogissaan hän kuvaa: ”Kun emme ole saaneet viestejämme Mediapooliin kuuluvan median kautta julkisuuteen, ostimme sunnuntain Helsingin Sanomista ilmoitustilaa, jolta on luettavissa kirjoitukseni ”Kansanvallan hätäkellot”.” Tässä lausunnossa hän maalaa Mediapoolista kuvan suomalaista mediaa hallitsevana elimenä, joka päättää, mikä poliittinen puolue tai kuka poliitikko saa näkyvyyttä suomalaisessa mediassa. Lähes 6 000 päivää ministerinä toiminut Väyrynen kyllä tietää miten yhteiskunta toimii, mutta silti hän levittää tällaista salaliittoteoriaa.

Väyrynen, kuten moni muukin Mediapooli-salaliittoteoriasta kertova, viittaa tekstissään Mauno Saaren blogimerkintöihin asiasta. Saari on tunnettu toimittaja ja kirjailija, joka teki pitkän ja ansiokkaan uran suomalaisessa lehdistössä. Tätä ennen hän oli esillä enemmän Paavo Haavikon viime vaiheisiin ja hänestä tehtyyn kirjaan liittyvässä kiistassa. Ikävää julkisuutta seuranneen pitkän hiljaisuuden jälkeen, hän julkaisi viime syksynä joitakin blogikirjoituksia, joissa hän otti voimakkaasti kantaa kantaa Suomen ulkopoliittiseen tilanteeseen. Hän kuvasi tilannetta niin huonoksi, että “Olen ajatellut myydä kaiken ja muuttaa johonkin liittoutumattomaan maahan.Saaren maailmankuva näytti muuttuneen hiljaisten vuosien aikana hyvin radikaaliksi, muistuttaen hyvin paljon vaimonsa,  Pirkko Turpeinen-Saaren näkemyksiä. Turpeinen-Saari oli eduskuntavaaleissa ehdokkaana Väyrysen tähtiliikkeen listoilla. Saaren tekstejä on nyt julkaistu myös Vastavalkeassa, joka on vasemmistolainen valemedia.

Mauno Saari on tunnettu ja luotettu nimi, jonka sanoilla on selvästi ollut painoarvoa. Hänen myötään moni muukin lähti levittämään salaliittoteoriaa Mediapoolista. Äärioikeistotaustainen (Suomen Sisu/Sarastus/Kiuas) toimittaja ja tutkija Milla Hannula pohtii Kansalainen-verkkomedian kolumnissaan Mediapoolia. Kansalainen on siis yksi näitä äärioikeistolaisia ja muukalaisvihalla ratsastavia medioita. MV-lehdessä työskennellyt Asta Tuominen, joka myös tuomittiin lyhyeen ehdolliseen vankeuteen Janitskin-oikeudenkäynnissä, siirtyi oikeudenkäynnin jälkeen Nykysuomeen. Tuominen oli T2-nimimerkillä muuten kirjoittanut tuon varhaisen hyökkäyksen Mediapoolia vastaan MV-lehdessä.


Kun Janus Putkonen siirtyi Ilja Janitskinin tilalle MV-lehden päätoimittajaksi, niin hän ensimmäisessä jutussaan vaihdoksesta asemoi MV-lehden päävastustajaksi Mediapoolin.

Mediapooli-salaliittoteoria leviää pikkuhiljaa. Suomen Uutisisten lukijan kommentti, jossa esitetään Mediapooli suomalaisen median sisältöjä hallitsevana toimijana. Vastaavalla tavalla uusnatsien julkaisun kommenttipalstalla suositellaan vasemmistolaisen Vastavalkean Mediapooli-juttua. Brittisosiologi Colin Campbell kirjoitti kulttisesta miljööstä, jossa valtavirtaa vastaan asettuneet olivat alttiita hyväksymään toistensa näkemyksiä. Mediapoolin kohdalla tulee näkyviin siinä, miten laidasta laitaan ihmiset huomaavat tämän salaliittoteorian hyödylliseksi omalta kannaltaan. Äärivasemmistolaisessa pakinassa syntynyt tarina leviää nyt marginaaleissa niin oikealla kuin vasemmallakin. Koska puoluejohto lietsoo epäluottamusta mediaan perussuomalaisten keskuudessa, ei ole vaikeaa ennustaa, että tämä salaliittoteoria saa vastakaikua puolueen kannattajissa.

Lukijakommentti perussuomalaisten pää-äänenkannattajan Suomen Uutisten sivuilta.


Salaliittoteorin leviämisen myötä on Mediapooli huomattu syylliseksi jo kovin moneen:

Perussuomalaisten painamiseen 

"Eurovaalit lähestyvät ja yllättäin Kokoomus tuntuu tosissaan säikähtäneen Perussuomalaisten voittomarssia ja on aika kääntää kansalaisten mielialat toiseen suuntaan ennen suurta äänestyspäivää. Apuun rientää tuttuakin tutumpi mediapooli, tuo päätoimittajien ja kanavapäälliköiden salaliitto, jonka päätehtävä on ujuttaa venäjävihaa suomalaisten kaaleihin. Kun nyt keksitään kytkökset persujen ja venäjäkytkösten välille, siitä saadaan oiva vaaliase, vaaleissa joissa nykyisin ei kaihdeta likaisia temppuja ja mustamaalauksia ensinkään."

Sensuurin pystyttämiseen 

"Viime vuosina valtavirtamediamme uutissisällöt ovat yksipuolistuneet ja yhdenmukaistuneet. Kriittiset äänet on pyritty vaientamaan ja leimaamaan eri mieltä olevat valemedioiksi, Venäjän agenteiksi tai vihapuhujiksi. On näyttänyt siltä, että vaikutusvaltainen Mediapooli muodostaa käytännössä sensuurin, jollaista harjoitetaan yleensä vain sota-aikana."

Kansalaisten sanankäytön valvontaan 

"Tämä tarkoittanee Mediapoolin läheistä yhteistyötä myöhemmin perustetun kaikenlaisen valvonnan ulkopuolella olevan kyberkeskuksen kanssa. Merkinnee lisääntyvää valvontaa kansalaisten sanankäytön suuntaan."

Yleisradion johtamiseen 

"On ilmeistä, että Jouko Jokinen on Mediapoolin keskeinen vaikuttaja. Vahvinta vaikuttamista ”Nato-vastaisuuden torjumiseksi” on tainnut olla se, että ainoa selkeästi Suomen Nato-jäsenyyttä vastustava eduskuntapuolue suljetaan vaalikeskustelujen ulkopuolelle.
Ottaako Jouko Jokinen Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan ohjeet hallintoneuvostolta vai Mediapoolilta?"

Päivittäiseen vihapuheeseen 

"Mediapooli käy aika ajoin somen kimppuun, kun some muka uhkuu vihaa. Kyllä somessa vihaakin on, hyvin räikeääkin, mutta sen yhteiskunnallinen vaikutus on vähäistä verrattuna mediapoolin päivittäin harjoittamaan vihakirjoitteluun ja -puheeseen."


Kuvitusta Vastalkean jutusta.

Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että Mediapoolissa työskentelee kaksi (2) henkeä. Sillä on toki erilaisia ryhmiä, mutta nekin ovat siis vain silloin tällöin kokouksiin kokoontuvia luottamushenkilöryhmiä. Tuossa esitetyistä kommenteista heijastuu mielikuva, että jotkut luulevat päätoimittajien istuvan yhdessä ja sopivan, mitä asioita ja miten suomalaisissa medioissa käsitellään. Mielikuvaa Mediapoolista muovataan jonkinlaisena suomalaisen tiedonvälityksen Spectrenä, joka häikäilemättömistä manipuloi kansalaisia. Kun salaliittoteoria saavuttaa kriittisen massan, liitetään Mediapooliin yhä uusia epätoivottuja asioita.


Google Trends -palvelun kuvio kertoo, että Mediapoolia on viimeisen viiden vuoden aikana haettu runsaammin vasta viime aikoina.

Mutta miksi?


Kun ihmisellä on yleisestä käsityksestä vahvasti poikkeava kuva jostain asiasta, niin hänen on pystyttävä selittämään itselleen miksi niin moni muu on niin eri mieltä kuin hän. Koska muilla on väärä käsitys, on heidän täytynyt saada se väärä käsitys jostain lähteestä. Silloin katseet kohdistuvat mediaan, joka kertoo ympäröivästä todellisuudesta.

Ensin on pystyttävä selittämään miksi median antama kuva todellisuudesta poikkeaa niin paljon omasta. Jos media kertoo, että pallo on oranssi, vaikka omasta mielestä se on selvästi sininen, niin eron selittäjäksi nostetaan valehtelu. Uskottavuuden takia näille valheille on annettava motiivi.

Seuraavana on väite median yksiäänisyydestä. Kun kerran kaikki mediat kertovat pallon olevan oranssi, niin se tulkitaan yksiäänisyydeksi, vaikka sitä oranssia palloa käsitellään hyvin monin eri tavoin. Mutta kun väristä vallitsee yksimielisyys, niin silloin ”valtamedia valehtelee” tai "vaikenee" pallon sinisyydestä. Tälle väitteelle yksiäänisyydestäkin on löydettävä uskottavuuden jonkinlainen perustelu.

Kolmas ulottuvuus tässä on se, että näitä vastamedioiksi itseään nimittäviä valemedioita on nyt ollut enemmän viitisen vuotta. Ne ottivat alusta alkaen asenteen, että länsi valehtelee ja Venäjää voi uskoa vähintään enemmän. Kun Venäjän valheita on nyt tosiaan Krimin valtauksesta alkaen uskottu ja niitä puolustettu, on päädytty jo varsin pitkälle. Kun tarttuu kiinni valheeseen ja haluaa pitää siitä kiinni, niin se edellyttää jatkuvasti lisää valehtelua. Kun lisäksi tulee ulkopuolelta uusia, entisiin sopivia valheita, niin maailmankuva muuttuu yhä erillisemmäksi. Sen ylläpitäminen vaatii yhä suurempia ponnistuksia ja kovempia väitteitä. Median esittämät näkemykset poikkeavat tämän valheiden radikalisoivan vaikutuksen yhä enemmän omista.

Mediapoolista nyt puhuville ihmisille luonnollinen osa maailman hahmottamisessa ovat salaliittoteoriat. Niitä on  hyvin monenlaisia ja kukin valitsee itselleen sopivia poliittisten mielipiteidensä mukaan. Internet on yhdistänyt maailmaa monin tavoin ja se on globalisoinut myös salaliittoteoriat. Kuten muuallakin kulttuurissa, nimenomaan yhdysvaltalaiset salaliitot ovat niitä kaikkein levinneimpiä ja suosituimpiä. Siellä eniten pinnalla on parhaillaan QAnon, joka perustuu ajatukseen siitä, että presidentti Trump kamppailee deep staten, piilossa olevien valtarakenteiden kanssa. Mediapooli-alaliittoteoria muistuttaa tätä hyvin paljon, sillä siinäkin maalaytaan kuvaa salaisesta valtajärjestelmästä.

Joka tapauksessa salaliittoihin uskova ihminen etsii, ja myös löytää, omasta elämänympäristöstään salaliittoja. Suomessa se ei kuitenkaan ole helppoa, sillä tämä on kuitenkin pieni ja avoin yhteiskunta. Omien salaliittoteorioiden muodostaminen ei siksi ole ollut ihan helppoa. Nyt näyttää kuitenkin löytyneen herkullinen

Kaikki näihin ulottuvuuksiin sopiva vastaus on Mediapooli, joka salaliittoteorian mukaan manipuloi ja määrää sitä, mitä mediassa on. Näin selitetään median tiukka johdonmukaisuus pallon värissä ja annetaan uskottava syy sille, että median sisältö poikkeaa yhä enemmän omasta näkemyksestä. Kyse ei ole siis oman käsityksen kaikkoamisesta rinnakkaisiin todelisuuksiin, vaan pahantahtoisesta salajuonesta, jolla totuus peitetään kansalta. Mediapooli-salaliittoteoriaa levittävät kokevat selvästi kovaa, ja varmasti aitoa, tuskaa siitä, miten kansan suuri enemmistö lammasmaisesti uskoo edelleen mediaan. Heille kun median epäluotettavuus on oman maailmankuvan kannalta ratkaisevaa. Siksi mediasta on tehtävä paha ja epäluotettava. Vaikka sitten salaliittoteorian avulla.

8 kommenttia:

 1. Lisäksi: jos joku kuvittelee, että lehdistö on systeeminä aina 100% virheetön ja värittymätön, niin joutuu pettymään. Sellaista absoluuttisen oikeassa olevaa koneistoa EI OLE OLEMASSA, eikä sellaista voi olla olemassa KOSKAAN MISSÄÄN. Toimittajat ja päätoimittajat tekevät virheitä. Virheen tai värittymän syynä ei välttämättä kuitenkaan ole salaliitto: syynä voi olla ihan hyvää tarkoittava ihminen, joka on erehtynyt asiasta tai kallellaan johonkin tulkintaan.
  Toimittajilta vaaditaan, ja on syytäkin vaatia, huolellisuutta, lähdekriittisyyttä ja silmien avoimena pitämistä. Ja toimittajia pystyy kyllä kritisoimaan asiallisesti, jos siihen on halua. Ei tartte rollata, jos ei taho.
  (Kirjoittaja ei ole toimittaja, eikä toimittajan läheinen)

  VastaaPoista
 2. Harri Kuusela:
  Kiitos Rysky varsin oivallisesta mielipidevaikuttamis tekstistä.
  Aloitat sen varsin oivallisella -60 luvun leimaamis termillä joka luotiin ihan tarkoituksella propaganda käyttöön jotta ne jotka epäili Kennedyn murhaa salaliitoksi voitiin hiljentää leimaamalla heidät alentavalla termillä.
  Nostan myös käteni merkiksi että voi olla että minä tuon Mediapoolin roolin nostin esiin kyseenalaisena elimenä joka on luotu ohjaamaan mediaa että kansa ei hämmenny ristiriitaisesta informaatiosta.
  Se kävi ilmi tästä Kivisen haastattelussa Ammu-tv:ssä.
  https://areena.yle.fi/1-3327947
  Tein siitä havainnot jotka toin keskusteluun Tilannehuoneeseen 25.2.2016.
  https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/532057883670810/
  Jutussasi varsin taitavasti leimaat eri toimijat epäilyttäviksi eri termein jotta heidän uskottavuus voidaan kyseenalaista. Ja toiveissa on tietenkin myös heidän vaijentaminen maalittamalla heidät ja heidän ajatukset "vääriksi".
  Sitten käsittelet varsin ylimalkaisesti kuinka mediapooli toimii.
  Se on ihan sinun tarkoitus hämätä ja vähätelä sen roolia ja nykyistä toimintaa mediakentässä.
  Joko teet sen tahallaan tai sitten et ole ottanut edes selvää asiasta vaan olet päättänyt kirjoitella oman fiiliksen mukaan?
  Katsotaan mitä he itse kertoo toiminnastaan.
  Tahallaan jätät kertomatta noiden sisältöryhmien toiminnan?
  " Mediapoolilla on johtoryhmä sekä sähköiseen viestintään, graafiseen viestintään ja sisällöllisiin kysymyksiin erikoistuneet alaryhmät.”
  "”Mediapoolia kiinnostavat myös informaatiovaikuttamisen ja sosiaalisen median ilmiöt.”
  Vuoden 2018 tammikuussa Mediapoolin puheenjohtajana aloittanut Alexander Lindholm toteaa haastattelussaan HVK:n tiedotuslehdessä varmuudenvuoksi.fi mm. seuraavaa:
  ”Poolitoiminnassa ovat mukana kaikkien medioiden edustajat tavalla tai toisella. Lindholmin mielestä erityisen tärkeä on sisältöryhmä, jossa **medioiden päätoimittajat tekevät yhteistyötä.**”
  Kuitenkaan sisältökysymykset eivät kuulu HVK:n itsensä ja siihen liittyvien valtion säädösten määrittelemään Mediapoolin tehtäväkenttään?
  "Alexander Lindholm on osallistunut kymmenisen vuotta Huoltovarmuusorganisaation poolitoimintaan eri rooleissa. Tuona aikana totuuden, valheen ja uskottavuuden kysymykset ovat muuttuneet medialle koko ajan yhä tärkeämmäksi. Hän arvioi, että valeuutisten ja oikeaa mediaa jäljittelevien viestintäkanavien paine ei ole hellittämässä vaan pikemminkin lisääntyy."
  https://www.varmuudenvuoksi.fi/…/totuus_valhe_ja_uskottavuus
  Kysymys mikä on tässä tärkeä ja jonka sivuutat täysin on että miksi mediapooli edes toimii tänä päivänä?
  Eihän mitään kriisiä ole ainakaan eduskunta julistanut?
  Kriisiajan organisaatio joka toimii ilman kriisiä?
  Sulla alkaa olen pirunmoisia vaikeuksia toimia jos et voi tunnustaa tosiasioita joissa elämme vaan yrität kääntää joka aisian niin että se tukee vain tarinaa jossa meidän pitää kirjoittaa vain hyvää lännestä ja pahaa idästä.
  Itse näksiin että voimasuhteet tuossakin informaatiosodassa menee ihan noiden suurvaltojen voimasuhteiden mukaan.
  Nyt sinä ummistat silmät kokonaan toiselta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "mielipidevaikuttamis tekstistä"

   "propaganda käyttöön"

   "heidän uskottavuus"

   "vaijentaminen"

   "heidän ajatukset"

   "he itse kertoo"

   Uskottavuus olisi parempi jos opettelisit kirjoittamaan edes vähän viimeistellympää suomea. Mutta ilmeisesti KGB:n opisto on antanut potkut sille pätevälle lomittajalle nyt kun se suhteilla virkansa saanut tyyppi on palannut lomalta.

   Toki tämä virheellinen kielenkäyttö voi olla osa KGB:n suurta suunnitelmaa: sillä luodaan mielikuva aidoista kansan syvistä riveistä, jotka, kuten Sven Tuuva konsanaan, ovat ehkä älyllisesti vähemmän kyvykkäitä mutta joilla on sydän paikallaan.

   Muuten olen sitä mieltä että Venäjää ei tule kohdella suurvaltana. Ei Venäjälle tule antaa mitään erioikeuksia siksi että se muka on "suurvalta", ja Venäjän kaikki yritykset nousta suurvallaksi, joko reaalielämässä tai ihmisten mielissä, on pyrittävä johdonmukaisesti torjumaan, vaikka sitten pitäisi taistella kivin, kepein ja paljain käsin.

   Poista
  2. Jaahas.. Täällä on taas yksi trollinmetsästäjä joka purkaa innoissaan tuntojaan kun luulee vihdoin saavansa kiinni jotain kongreetista.
   Olen pahoillani.
   Löit TAAS kirveesi kiveen.
   Suosittelen hakeutuun hoitoon kun sulla noita harhoja on ja ne on noin pahoja.
   Mulla on lukihäiriö ja virhesokeus joten vastuu siirtyy lukijalle. Koittakaa muut kestää.
   Näistä harhojen näkijäöistä ei ole niin väliä.
   Nyt taas yksi kiemurtelee pettyneenä jossain repien peliverrkareitaan.
   Huom. Nämä natoröllit käy aina henkilöön. Asia juttuihin niiden älyllinen taso ei riitä.

   Poista
 3. Nice article as well as whole site.Thanks.

  VastaaPoista
 4. Menisit Rysky joskus oikeisiin fyysisiin töihin, niin saisit vähän järkeä päähäsi.

  Nämä sinun ja muiden joutilaiden porukkaa kuuluvat "faktatarkistajat" vaan eivät tunnu ymmärtävän, että suurinosa maalittamistasi "Venäjän trolleista" ei vaan halua neekereita Suomeen ja ainoa tapa siihen on liittoutua Venäjän kanssa. Eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin.

  Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Nämä sinun ja muiden joutilaiden porukkaa kuuluvat "faktatarkistajat" vaan eivät tunnu ymmärtävän, että suurinosa maalittamistasi "Venäjän trolleista" ei vaan halua neekereita Suomeen ja ainoa tapa siihen on liittoutua Venäjän kanssa."

   Päin vastoin. Me ymmärrämme sen oikein hyvin.

   "Eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin."

   Tässä asiassa taas mielipiteemme eivät lankea yhteen, koska Venäjän kanssa "liittoutuminen" tietää miehitystä, mielivaltaa, julmuuksia ja kansallisen itsemääräämisoikeuden menettämistä, kuten historia ja nykypäivä meille todistavat.

   Poista
 5. Coin Casino | Free Spins | Play the Best Casino Games - Casino
  Play the best online casino games for 10cric free or planet win 365 real 인카지노 money. Try the best casino games on our mobile app or play for real money.

  VastaaPoista