Ääneen ajattelua ja keskustelua suopeassa hengessä ilman pyrkimystä yksimielisyyteen.
sunnuntai 5. tammikuuta 2020
Trumpin ensimmäinen oikea kriisi
Ennen joulua Trump armahti kolme yhdysvaltalaista sotilasta, jotka oli tuomittu sotaoikeudessa sotarikoksista. Yhden heistä kutsui vieraakseen joulunpyhiksi. Tämän jouluvieraan erikoisjoukkojen aseveljien videotodistukset tulivat samaan aikaan julkisuuteen. Häntä ei ollut tuomittu kuin ruumiin kanssa poseearaamisesta, mutta aseveljiensä kertomukset olivat raakuudessaan ihan toisella tasolla. Paljon kertoo jo sekin, että he ylipäätään olivat valmiita antamaan ilmi aseveljensä. Trump luonnehti näitä tuomittuja ja armahtamiaan sotilaita ihannoivaan sävyyn koviksi ja perusteli armahdustaan sillä, että Yhdysvaltain sotilaiden on tunnettava selustansa turvatuksi.
Armahdukset ja niiden perustelut kertovat paljon siitä, miten Trump näkee sotilaat ja sotiluuden. Hänelle kyse on ennen kaikkea voittamisesta, keinoja kaihtamatta. Tämän häikäilemättömyytensä Trump on näyttänyt jo ihmissuhteissaan, liiketoiminnassaan ja politikoinnissaan. Ei ole mitään syytä uskoa, etteikö tämä toistuisi myös hänen sotimisessaan. Tähän astihan Trump on julistanut haluaan pysyä poissa sodista ja lähteä käynnissäkin olevista.
Trumpin bisnesmaailmasta tuoma tapa kärjistää tilannetta ratkaisun löytämiseksi on tähän asti toiminut. Tai ainakaan se ei tähän asti ole räjähtänyt silmille. Nyt kun kumpikin osapuoli näkee toisensa pahana ja eksistentiaalisena uhkana, voivat toisiaan seuraavat toimenpiteet johtaa jonnekin, jota kumpikaan ei varsinaisesti halua. Viimeisimmissä twiiteissään Trump on uhonnut hyökkäävänsä sen tarpeelliseksi nähdessään paitsi Iranin sotilaskohteisiin, myös kulttuurisiin kohteisiin.
Samoin hän on uhonnut kohdistavansa iskuja 52 iranilaiseen kohteeseen. Luku tulee Teheranin suurlähetystössä aikanaan islamilaisen vallankumouksen panttivankeina pitkään viruneiden yhdysvaltalaisdiplomaattien määrästä. Selvästi kotimaahan tarkoitettu viesti ja sotahengen nostatusta aikanaan kärsityn vääryyden kostamisesta. Mikäli Trump käskee twiittinsä mukaisesti Yhdysvaltain asevoimat hyökkäämään kulttuurisia kohteita vastaan, on se kansainvälisten sodan sääntöjen vastainen toimi eli sotarikos.
Hallinnosta vuotaneiden tietojen mukaan Suleimanin tappaminen oli lisätty ehdotettujen vastatoimien listalle vaihtoehtona, jonka oli tarkoitus tehdä muista vaihtoehdoista hyväksyttävämpiä. Suleimanin poistamista pelistä oli harkittu jo useaan kertaan kahden aiemman presidentin aikana, mutta tappamisen hinnan ja siitä aiheutuvat riskit arveltiin aina olevan liian korkea hyötyyn nähden. Mutta suunnitelma sinällään oli valmiina, vain lopullista toteuttamista varten täydentämistä kaipaavana. Normaalisti tällaisissa tilanteissa kerätään pitkään tietoa, mietitään huolellisesti eri skenaarioita ja varmistaudutaan, että toimilla voidaan saavuttaa sitä mihin pyritään. Nyt tapahtui Trumpille luonteenomainen nopea, häikäilemätön päätös. Sen lailliset perusteetkaan eivät vaikuta mitenkään lujilta.
Osansa Trumpin tilannearviossa saattoi myös olla sillä, että juuri nyt on tullut julki hänen kannaltaan äärimmäisen vahingollisia sähköposteja hallinnon sisältä. Ne todistavat hyvin selkeästi, että apu Ukrainalle estettiin presidentin toimesta. Epämääräisemmissä lähteissä on myös pyörinyt väitteitä siitä, että Trumoin lainat Deutsche Bankista olisivat olleet venäläisten takaamia. Tähän asetelmaan on sopinut erinomaisen hyvin tai ikävästi vanha videopätkä Trumpista, jossa hän vakuuttaa Obaman hyökkäävän Iraniin vain varmistaakseen uudelleenvalintansa.
Voi olla, että hän voittaa tässä uhkapelissään riittävästi. Silloin hän tosiaan on paljon lähempänä uudelleenvalintaansa. Uudelleenvalinta tarkoittaisi, että hän todennäköisesti olisi entistä enemmän oma itsensä ja noudattaisi entistä enemmän omia vaistojaan. Tulokset olivat silloin todennäköisesti kammottavia liberaalin demokratian ja sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen kannalta. Euroopassa edessä olisi lopullisesti turvallisuusasetelman uusiminen.
Presidenttinä Trump ei ole vielä kertaakaan joutunut kohtaamaan vakavaa kriisiä. Hän on hankkiutunut eroon lähipiirissään kaikista kokeneista poliitikoista ja sotilaista, säilyttäen vain nöyrät myötäilijänsä. Päälle painavat virkasyyte ja vaalit marraskuussa. Trumpin arvaamattomuus on tähänkin asti korkeaa luokkaa, mutta nyt panosten suuruus tekee tilanteesta vielä pelottavamman.
Enemmän kuin mitään muuta, Trump haluaa voittaa ja olla voittaja. Siihen hänellä on käytössään hyvin paljon valtaa ja lähes rajattomasti välineitä. Nyt voimme vain seurata mitä tapahtuu.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
"Enemmän kuin mitään muuta, Trump haluaa voittaa ja olla voittaja."
VastaaPoistaPikemminkin hän haluaa tulla nähdyksi voittajana. Ts. hänen ei tarvitse "oikeasti" voittaa, kunhan hän voi esittää voittaneensa.
Esimerkiksi vastaavasta bluffista käy hänen maineensa taitavana liikemiehenä. Trump haaskasi miljoonaperintönsä ja oli ajautua konkurssiin. Kun mikään muu taho ei enää suostunut rahoittamaan hänen yrityksiään, pelastus tuli venäjältä. Trump pelasti taloutensa osallistumalla venäläisen pimeän rahan pesemiseen. Hän ei ole taitava liikemies vaan talousrikollinen.
https://www.washingtonpost.com/outlook/trumps-businesses-are-full-of-dirty-russian-money-the-scandal-is-thats-legal/2019/03/29/11b812da-5171-11e9-88a1-ed346f0ec94f_story.html
-EV
Asiabloggaus, mutta kontribuoin kuitenkin.
VastaaPoistaTrumpin Lähi-idän-politiikka oli alusta asti aggressiivisen anti-iranilaista. Tai toisella tapaa ilmaistuna: pro-netanjahulaista (so. semi-kahanistista) ja pro-saudi-arabialaista. Trumpilla ei ollut, eikä ole tänä päivänäkään, kohorenttia Irak/Syyria/Jemen/Afganistan/Israeli-Palestiina/Libya-politiikka. Iran oli ja on Trumpille kaikki kaikessa Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä ja Persianlahdella.
Trump, Pompeo ja Pence omistautuivat alusta asti tämän ”Iran-kysymyksensä” ratkaisemiseen lähes uskonnollisella, jihadistisella fanaattisuudella, joka on tunnetusti sidoksissa amerikkalaiseen ultrasionistikristilliseen evankelisuuteen. Sen teologiseen maailmankuvaan ja eskatologiaan.
Hän, joka vaivautui seuraamaan Russiangaten ohella tätäkin Trumpiin liittyvää puolta, hahmotti tämän eskaloivan kehityksen ääriviivat selvästi jo v. 2017. Eli, turha hämmästellä nyt:”Miten tässä näin nyt kävi?” tai ”Mikä noita Teheranin mullaheita oikein vaivaa?”. Tämä oli nähtävissä ja tuotavissa yleiseen keskusteluunkin mutta sillä ei ollut juurikaan turpomarkkina-arvoa, koska katse oli suunnattu vain itään, Kremlin suuntaan.
Iranin epäsymmetriset vastatoimet alkoivat sen jälkeen kun Trump hylkäsi hyvän Iran-sopimuksen. Ennen sitä, tällaisia ongelmia ei ollut. Trumpin regiimi käynnisti tämän eskalaatiokehityksen. Piste ja huutomerkki.
Oli Soleimani kuinka paha tahansa. Hänen dronettaminen oli toisen valtion edustajan salamamurha, jonka Yhdysvaltojen presidentti määräsi toteutettavaksi kolmannen valtion alueella. Trump ylitti Rubikonin tällä iskullaan. Tätä faktaa on myöskään turha paeta minnekkään.
Asevelisosialidemokraatti
Tässä äärimmäisen delikaatissa tilanteessa kehoitan julkiturpoajiamme tarkkaavaisuuteen amerikkalaisten Iran-analyytikkojen kanssa ”Asiantuntijoina” esiintyy nyt monia Irakin laitonta sotaa masinoineita NeverTrump -haukkoja. Esimerkiksi presidentti George W. Bushin puheiden kirjoittaja David Frum.
VastaaPoistaHerra Frum näyttää olevan täysin game, mitä tulee Trumpin & Co:n pyrkimykseen saada hallinto vaihdettua nyt myös Teheranissa.
Davidia voidaan muuten kiittää Bushin Axis of Evil-puheesta, jossa Iran liitettiin 9/11 jälkeen osaksi tätä akselia. Siihen loppui mm. Soleimanin ja USA:n orastava yhteistyö Afganistanissa ja Iran alkoi varautumaan Bushin seuraavaan sotaan, jonka se hyvästä syystä oletti liittyvän jotenkin Iraniin tai Irakiin.
Tässä muuten eräs Irakiin liittyvä ”helmi” Herra Frumilta:
”US-UK intervention offered Iraq a better future. Whatever West´s mistakes: sectarian war was a choice Iraqis made for themselves.
https://twitter.com/davidfrum/status/750649573245329408
Asevelisosialidemokraatti
Aseveli se rakentelee jälleen olkiukkoja:
VastaaPoista"Tämä oli nähtävissä ja tuotavissa yleiseen keskusteluunkin mutta sillä ei ollut juurikaan turpomarkkina-arvoa, koska katse oli suunnattu vain itään, Kremlin suuntaan."
Kyllä kai Trumpin Iranin politiikan ongelmat ovat olleet kaikkien nähtävillä ja keskustelussa v. 2016 lähtien (ts. Iran -sopimuksesta vetäytymisestä lähtien). Ei se, että Kremlin tekemisiä seurataan mitenkään poissulje tätä faktaa.
"Trump ylitti Rubikonin tällä iskullaan. Tätä faktaa on myöskään turha paeta minnekkään."
Kuka sitä on yrittänyt paeta tai toista väittää? En ole nähnyt yhtäkään lausuntoa jossa väitettäisiin muuta.
"Trump, Pompeo ja Pence omistautuivat alusta asti tämän ”Iran-kysymyksensä” ratkaisemiseen lähes uskonnollisella, jihadistisella fanaattisuudella."
Vain Pencellä voi ajatella olevan uskonnollisia taustamotiiveja. Trump ja Pompeo ovat kaikkea muuta kuin uskonnollisia ja sitä paitsi Pompeo tuli ulkoministeriksi vasta 2018. Trump on toki nuoleskellut uskonnollisia piirejä ja yrittää miellyttää heitä saadakseen niiden tuen seuraavissa vaaleissa. Ei se tarkoita, että Trumpilla itsellään olisi uskonnollisia motiiveja.
Mitä tulee Trumpin Iran politiikkaan (tai lähi-idän politiikkaan tai ylipäänsä ulkopolitiikkaan), eihän hänellä herra paratkoon(!) ole mitään koherenttia ja johdonmukaista politiikkaa. Hän tekee impulsiivisia päätöksiä sen perusteella mikä hänen luvalla sanoen harhaisessa mielessään johtaa siihen, että ihmiset näkevät hänet vahvana ja voittavana johtajana. Ikävä kyllä, hänen päähänpistojaan eivät rajoita faktat tai päähänpistojen seuraukset, moraalista ja etiikasta nyt puhumattakaan.
-EV
EV:”Ei se, että Kremlin tekemisiä seurataan mitenkään poissulje tätä faktaa.”
VastaaPoistaEi, mutta osoittaa jälleen sen että niitä turpoikkunoita ei ole oikein availtu sivulle ja taakse. Katse ollut niin tiukasti vain Kremlissä. Ja kyllä mielestäni turpoa on hallinnut tai suorastaan dominoinut vuodesta 2017 lähes täysin Russiangate, Ukraina ja sitten RG:n toinen tuleminen - Ukrainagate (jonka toivon toki uppottavan Trumpin vihdoin!) ja muu pääasiassa Venäjään liittyyvä. Toki, Lähi-idässä Syyria ja Libya olleet hieman tapetilla, mutta sielläkin keskitytty lähinnä Venäjän toimiin ja saavutuksiin.
EV:”Vain Pencellä voi ajatella olevan uskonnollisia taustamotiiveja. Trump ja Pompeo ovat kaikkea muuta kuin uskonnollisia ja sitä paitsi Pompeo tuli ulkoministeri...”
Pompeo, Rapturemiehemme, niinkö: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47670717
https://www.theguardian.com/us-news/2019/jan/11/trump-administration-evangelical-influence-support
Todellako kaikkea muuta kuin uskonnollinen?
Ja Trump nojautuu juurikin Yhdysvaltojen ultrasionististen, valkoisten evankeelisten tukeen, joiden ns. teologiassa universaali, ylikansallinen kristillinen Kirkko on korvaantunut (tai on alisteinen) valtiolle nimeltä - Israel. ”Todellisen” kristityn tehtävä ei ole ainoastaan olla Israelin puolella, tukea sitä taloudellisesti ja rukouksin, vaan puolustaa sen pelastushistoriallista tai raamatullista oikeutta anneksoida itseensä ”sille kuuluvia” palestiinalaisten ja syyrialaisten (ja pian oletettavasti myös jordanialaisten) maita ja alueita.
Trumpin into suurlähetystön siirtämiseen Jerusalemiin, Jerusalemin ja Golanin anneksoinnin siunaaminen kuin IDF:n ”vihreiden miesten” tuella tapahtuva uusien alueiden haltuunotto ja anneksointi siirtokunnilla Israeliin Länsirannalla viittaavat juurikin siihen, että Trump on kuunnellut herkällä korvalla uskonnollisten fanaatikkoseuraajiensa toiveita. Tämä Iraninkin vyörytys on orgaaninen osa tätä kaikkea.
Asevelisosialidemokraatti
Kuvitelkaa maailma,missä ainoastaan Yhdysvalloilla olisi ollut käytössään ydinaseet ja vallassa siellä nykyisenkaltaiset valtiaat.
VastaaPoistaSaamme olla kiitollisia,niille amerikkalaisille, kaukonäköisille ihmisille, jotka mahdollistivat salaisten ydiasetiedon leviämisen,ensin neuvostoliittolaisille,sitten muille halukkaille.
On markkinataloudellisenkin maailmankuvan mukaista,että kaikilla voimilla on vastavoimansa.
Meneillään oleva tlanne on paras todiste sille että myös Iranin ulisi saada,kiireenvilkkaa oma ydiasepelote.
Einäet viellä tule kuuloonkaan,että Venäjän armeijan komentajaa tai muuta maan johtoa metsästettäisiin samaan tapaan kuin menhtynyttä Iranilaista, nykyistä martyyria.
Njaahas, mielipuoli elämöi ”maltillisena” kotiyleisölleen. Ei hätiämitiä, konflikti tai sota vain lykkääntyi hiukan. Se on kuitenkin vielä edessä ellei: a)Trump löysää jotain Iranille asettamia pakotteita, sen jälkeen kun hän hylkäsi hyvän ja perusteellisen Iran-sopimuksen. Tai b)muut Iran-sopimukseen sitoutuneet maat onnistu vihdoin toimillaan rajoittamaan Trumpin Yhdysvaltojen Iranin vastaan käymän ekonomisen terrorismin vaikutuksia iranilaisille.
VastaaPoista”Presidentin puheessa oli kohtia, jotka jättivät kysymyksiä ilmaan. Trump esimerkiksi sanoi pyytävänsä sotilasliitto Natoa ottamaan suuremman roolin Lähi-idässä. Hän ei kuitenkaan eritellyt, mitä se tarkoittaa.” (YLE: 8.1.2020 klo 20.42)
Niin. Tottakai tämä "se" tarkoittaa Iranin vaikutusvallan ja sen valtapyrkimyksten rajoittamista Irakissa, mutta tietysti Libanonissa, Syyriassa ja Jemenissä. Teheranin partaradikaalien veliyat-shialaisuuden alueellisen vaikutusvallan takaisinvyöryttämistä - so oder so.
NATO on suhtautunut varauksellisen myönteisesti Erdoganin Turkin sekä Afrin että Pohjois-Syyrian operaatioihin. Turkin vaikutusvallan lisääntyminen Syyriassa näyttäisi siis olevan sekä Trumpin että NATO:n perspektiivistä alueellista vakautta ja rauhaa lisävää.
Mutta tarkoittaako tämä NATO:n suurempi rooli myös Trumpin Yhdysvaltojen tärkeän liittolaisen Saudi-Arabian vaikutusvallan (mm. Jemenissä, Bahrainissa ja Pohjois-ja-Keski-Afrikassa) rajoittamista?
Taloudellisesti Saudi-Arabista vahvasti riippuvaisten asiakasvaltioiden (Mm. Sisin Egyptin, Libanonin Saad Hariri ja Jordanian Abdullah ja Sudanin väliaikaishallinnon kenraalit) vapauttamista saudien otteesta?
Kaikkialla maltillisempia sunnimuslimeita radikalisoivien wahhabi-salafismia levittävien saudi-organisaatioiden, lähetysjärjestöjen ja filantrooppien luokittelemista terroristeiksi tai terroristista toimintaa tukeviksi tahoiksi?
Ja millaisena sotilasliitto näkee Trumpin Saudi-Arabiaakin kallisarvoisemman liittolaisen, Netanjahun johtaman Israelin. Onko sen paikoin äärimmäisen brutaalia palestiinalaispolitiikkaa ja anneksointeja harjoittava Netanjahun Israel NATO:nkin mielestä suurikin vakauttava voimavara ja mahdollisuus alueella?
Edistääkö Trumpin, Netanjahun ja Mohammed Bin Salmanin (uskontoonkin perustuva!)vaikutusvalta, niiden armeijat ja pro-sijaistaistelijat eurooppalaisten NATO-maiden vinkkelistä rauhaa ja vakautta alueella? Onko ko. maiden toiminnalla mahdollisesti kielteisiä vaikutuksia Euroopan turvallisuuteen ja taloudelliseen kehitykseen?
Mielenkiintoista nähdä sitouttaako NATO ja miten itsensä osaksi tätä Lähi-idän valtapoliittista peliä, jossa osapuolia on selvästikkin vain kaksi. Ja se ”meidän” joukkueenjohtaja tai Trumpin Yhdysvallat on jo aikaa sitten valinnut puolensa tässä asetelmassa.
Asevelisosialidemokraatti
A:”Njaahas, mielipuoli elämöi ”maltillisena” kotiyleisölleen.”
VastaaPoistaIhan varalta, tarkennus. Tällä tarkoitin tietystikkin Herra Trumppia. En Ryskyä. Ja vielä, tämä Yhdysvaltojen & Co:n ja Iranin välinen sota on sitten Trumpin sota! Trumpi käynnisti tämä sotaan mahdollisesti johtavan eskalaation aggerssiivisilla, yksipuolisilla toimillaan, eivät Teheranin mullahit.
Suomi ja EU tulevat sodan syttyessä kärsimään siitä (siis satojen tuhansien, kenties miljoonien iranilaisten, irakilaisten jne… lisäksi) ennennäkemättömällä tavalla imagollisesti, moraalisesti, mutta ennenkaikkea turvallisuuspoliittisesti ja taloudellisesti. Samalla kun Venäjän ja Kiinan laariin sataa tavalla, josta Putin ja Xi Jinping eivät ole voineet unelmoida edes kaikkein märimissä unissaan.
Asioita, joita jokaisen turpoajan ja turpoharrastajan kandee alkaa nyt jo hahmottelemaan mielessään tai pöytälaatikkoon:
(1) Missä vaiheessa vedämme suomalaissotilaat Irakista. Tämä on Trumpin sota. Olemme tukeneet häntä jo tarpeeksi.
(2) Valmistautua nyt myös shiaterroristien iskuihin Lännessä.
(3) Varautua uusien Iranin, Irakin, Syyrian ja Turkin suunnalta tulevien pakolaisten massiivisen hätämajoittamiseen maassamme.
(4) Uusien pakolaisten tulo ja läsnäolo tulee odotetusti lisämään äärioikeistolaisten ja populistien kannatusta ja vaikutusvaltaa maassamme. Syyttä miettiä strategioita tämän tuhoisan sisäpoliittisen kehityksen laastarointiin.
(5) Aloittaa vihdoin suomalaisen turponkin piirissä liberaalin ja demokraattisen Lännen sen amerikkalaisen ja eurooppalaisen osan toisistaan eroavien Lähi-Itää koskevien visioiden ja ulkopoliittisten linjausten analysoiminen; kuinka yhteneviä ne ovat? Millaisia turvallisuuspoliittisia ja taloudellisia ongelmia ne synnyttävät niin Yhdysvalloille kuin Euroopalle jne.
Asevelisosialidemokraatti
According to Stanford Medical, It's indeed the ONLY reason women in this country get to live 10 years more and weigh an average of 19 kilos less than we do.
VastaaPoista(By the way, it is not about genetics or some secret diet and absolutely EVERYTHING around "how" they are eating.)
P.S, I said "HOW", not "WHAT"...
CLICK this link to reveal if this little questionnaire can help you unlock your true weight loss possibility