lauantai 2. maaliskuuta 2013

Sveriges sak är vår!
Noin viikko sitten ilmestyi verkkoon Venäjän valtion tv-kanavan huumoriohjelmasta otettu sketsi, jossa käsiteltiin Venäjän mahdollista hyökkäystä Ruotsiin. ABBAn musiikkia, homovihjailuja ja naamanvääntelyä sinällään, mutta kyseessä on valtiojohdon tiukassa otteessa oleva kanava, joka tuskin ottaisi ulkopoliittisia kantoja edes vitsin varjolla ilman lupaa tai kehotusta.

Sketsi nojaa siihen tositilanteeseen, että Ruotsin (jo entinen)* Puolustusvoimien komentaja ilmoitti Ruotsin pystyvän puolustautumaan viikon hyökkäystä eli Venäjää vastaan. Sen jälkeen maassa on kuohunut turvallisuuspolitiikassa koko ajan. Tämä sketsi on tarkoitettu osaksi sitä keskustelua. Toki siinä lienee muitakin tarkoitusperiä ja yleisöjä. Tottakai tällaiset spekulaatiot miksi mitäkin on tehty sisältävät aina hyvät mahdollisuudet ylitulkintaan tai vainoharhaisuuteen, mutta olisin silti hyvin taipuvainen pitämään sketsiä osana Venäjän ulkopolitiikka ja sen toteuttamista Ruotsissa ja Suomessa.

Suomessahan NATO ei nauti kannatusta ja keskustelu ylipäätään on äärimmäisen jähmeää. Tämä sopii Venäjälle hyvin. Oikeastaan ainoa asia, joka näyttäisi voivan sysätä vakavan NATO-keskustelun Suomessa käyntiin, on Ruotsin jäsenyyden mahdollistuminen. Siksi Venäjä laskenee minusta ihan oikein, että pitämällä Ruotsi liikkumattomana asiassa, pysyy samalla Suomenkin tilanne ennallaan.

Eikä keskustelu ihan lamassa ole Suomessakaan ollut. Lähtien jo siitä, että presidentti Niinistö toisti valtiopäivien avajaisissa antamansa lupauksen keskusteluun rohkaisemisesta: "Niinistö toivottaa tervetulleeksi keskustelun ulkopolitiikan linjoista. Niinistö lupaa, että asiasta käydään kunnon keskustelu vielä tänä vuonna." Odotan suurella mielenkiinnolla miten ja millä formaatilla saadaan aikaiseksi elävää keskustelua ilman, että leimakirveet iskevät kaikki keskustelijat maahan välittömästi.

Hieman yllättävä oli Perussuomalaisten euroedustajan Sampo Terhon avoin NATO-myönteisyys Rauhanturvaaja-lehden haastattelussa. Terhon tausta Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijana antaa hänelle poikkeuksellisen aseman arvioida tilannetta. Veikkaisin kyllä, että hänen oman puolueensa enemmistö tulee raivopäisesti vastustamaan hänen esittämiään kantoja.

*Korjaus:  Sverker Göränson on edelleen virallisesti Ruotsin Puolustusvoimien komentaja, mutta sairaslomalla ja seuraajan etsintä on ilmeisesti käynnissä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti