keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Disinfokentän kaaos ja kahakoinnit

Korona yhdisti ja kasvatti suomalaista disinfokenttää. Asia oli yhteinen, koronadenialistinen maailmankylä liikutti sisällään narratiivieja, videoita ja keskinäistä solidaarisuutta. Ulkomaiden isot mielenosoitukset ja World Wide Demonstrations -sarja loivat uskoa suomalaisiinkin systeeminvastustajiin. Hyvin erilaiset toimijat joogatähdistä uusnatseihin ja rapmuusikoista 90-luvun laman katkeroittamiin toimivat yhteiseksi koetun asian kanssa.

Tammikuussa 2022 saavutettiin koronadenialismin lakipiste, Convoy-mielenosoitus. Sen taustalla eivät olleet “mielenosoitusliikkeen” tutut nimet, vaan mukana oli paljon uutta väkeä. Se myös herätti valtavasti mielenkiintoa. Venäjän suurhyökkäys pyyhkäisi kuitenkin koronan sivuosaan huolien joukossa. Kun kulkutautimyönteisyyden liima väheni, alkoi myös skenen repeily.

VKK:n Ano Turtiainen ilmoitti aikanaan monen kummastukseksi, että Convoy oli huono juttu eikä VKK ole missään tekemisissä sen kanssa. Jo tämä herätti närää, mutta varsinaisesti Turtiainen sai muun skenen vastaansa, kun kieltäytyi Vapauden liiton, Suomen kansa ensin -puolueen ja Kristallipuolueen vaaliliitosta. VKK:n puolelta tuli vahvoja näkemyksiä siitä, että VL on kättelylogonsa takia selvästi vapaamuurarien vallassa ja sen pahempaa asiaa ei noissa porukoissa voi sanoakaan.

Turtiaisen puheet muuttuivat yhä ahdistuneen uskonnollisemmiksi, niin synty virta VL:n riveihin, jonne lähti muun muassa suurin osa VKK:n aluevaaleissa saamasta kymmenestä aluevaltuutetusta. Tilanne puolueen sisällä kärjistyi talvella, kun puolueen perustajajäsenet ja hallituksen jäsenet Ilkka Tiainen ja Jarno Vähäkainu halusivat Turtiaisen vähentävän uskonnollista ulosantia. Samaan teemaan liittyen oli jo viime kesänä puolueesta oli laitettu pihalle Turtiaisen avustaja ja politiikassa kokenut ex-kansanedustaja James Hirvisaari.

Turtiainen piti Juvalla ylimääräisen puoluekokouksen, jossa potkaisi Tiaisen ja Vähäkainun pois. Vapaaehtoisesti sivuun jättäytyi Suvi Ahonen. Syyksi kriisiin esitettiin puolueen tiedotteessa pois potkittujen halu liittää VKK toiseen puolueeseen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Mikko Miettinen, Nico “Junnu” Giansanti ja Minna Turtiainen (Anon vaimo). Vaalit menivät puolueella pahasti penkin alle.

Giansanti ja hänen aisaparinsa Milad “Slim Mill” Deghan nousivat tietoisuuteen Leveli-podcastinsa vetäjinä. Leveli kehittyi korona-aikana yhä poliittisemmaksi. Kuntavaaleissa kaksikko oli PS:n ehdokkaina ja Deghan valittiin Vantaan kaupunginvaltuustoon. Kumpikin erotettiin perussuomalaisista. Sen jälkeen he lähtivät Ossi Tiihosen kelkkaan jo tämä pyrkiessä Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Jostain syystä kaksikko siirtyi tämän jälkeen Ano Turtiaisen leiriin ja VKK:n hajoamisen yhteydessä Giansanti nousi VKK:n hallitukseen.

Karun vaalituloksen jälkeen Giansanti ilmoitti lopettavansa politiikkahommat ja ilmoitti keskittyvänsä bisneksiinsä Yhdysvalloissa. Hän on siis oikeasti varakas ja oli myös käyttänyt varojaan puolueeseen.

Ano Turtiainen ei ainakaan tällä hetkellä vaikuta kovinkaan kykenevältä jatkamaan puolueen pyörittämistä. Esitän valistuneen arvauksen siitä, että puolue saattaa ajautua Johan Bäckmanin ja hänen kätyreidensä vaikutusvallan alle. Bäckman oli eduskuntavaaleissa VKK:n ehdokkaana ja puolue ylipäätään on pitkin matkaa esittänyt kaikkein myönteisimpia kantoja Putinin toiminnan suhteen.

Eduskunnasta tipahdettuaankin Turtiainen on jatkanut tuntojensa jakamista videoilla ja tuonut esiin muun muassa uskonsa litteään maahan. Liekö tunnettu flättäri Deghan saanut hänet käännytettyä.

Paljon esillä ollut Tuomas Malinen on myös jälleen kerran ilmoittanut vetäytyvänsä julkisesta poliittisesta toiminnasta ja muuttavansa ulkomaille. Tuomas Malinen oli muuten keskushahmo disinfoskenen ensimmäisessä metoo-jutussa, jota puitiin reilu vuosi sitten Leveli-podcastissa, jossa ikävän kohtelun kohteeksi joutunut henkilö toimi. Malinen sai ikuisen porttikiellon Leveliin.

Johan Bäckman puolestaan ajautui talvella vastakkainasetteluun Janus Putkosen kanssa. Suomalainen, Lauri Karhu -nimellä esiintyvä kirjoittaja oli haastatellut Putkosta elämänkerran kirjoittamiseksi. Jokin versio kirjasta tehtiin Putkosen toimesta, hänen julkaistessaan sen Murmanskissa. Karhu kuitenkin myi kirjoittamansa tekstin Johan Bäckmanille, joka julkaisi jo muistelmien ykkösosan ja kakkonen on tulossa. Putkonen on nimitellyt tapahtumien myötä Bäckmania hyvin ikävin tavoin ja kaksikon yhteistyö ei näytä enää mahdolliselta.

Välit heillä tosin olivat kylmenneet jo aiemmin, kun Putkonen otti yhteen Pietarissa asuvan Kosti Heiskasen kanssa. Heidän riitansa koski matkaa, jota Putkonen mainosti omalla, Fennomatkat-nimikkeellään. Heiskanen puolestaan näki tilanteen ihan eri tavalla ja piti Putkosen vaatimuksia omasta siivustaan väärinä. Kumpikin osapuoli on verkossa vaihdettujen loukkausten lisäksi ilmoittanut hoitavansa asiaa Venäjän oikeusviranomaisten avulla.

Janus Putkonen näyttää jääneen varsin yksin tilanteessa. Viime aikoina hän on vieraillut Mikko “Bodi” Paukkusen striimissä ja julkaissut pitkän linjan ja sen kaikkein syvimmän pään salaliittoteoreetikko Teemu Vehkalan kirjoituksia. Nykyään ulkomailla asuva Paukkunen on entinen ruumiskuski, jonka firman keikat loppuivat hänen kerrottuaan videolla, että oli yrittänyt saada koronaan kuolleiden ruumista tartuntaa ja levittää sitä ystäviinsä. Hän oli vaaleissa VKK:n ehdokkaana.

Eikä tässä vielä kaikki. Uudesta takaiskustaan Putkonen kertoi MV-lehdessä. Hänen mukaansa MV-lehden talousasioita Suomessa pyörittänyt Jonathan Widell oli vienyt lehden rahat. Rahojen lähteiksi Putkonen kuvaa lukijat. Toki MV:n sivuja hallitsevat uhkapelimainokset ja tarjolla on myös puffijuttuja pelaamisesta. Putkosen oman tilin oli Danske Bank sulkenut jo jonkin aikaa sitten ja siksi hän oli turvautunut ulkopuoliseen. Nyt MV-lehden rahat kulkevat Mikko “Bodi” Paukkusen firman kautta.

Suurimpia vaalien jälkeinen paukkuja disinfokentässä oli Vapauden liiton Juha Korhosen ilmoitus iskeä hanskat tiskiin ja sulkea hallinnoimansa Tokentube-videoalusta ja erilaiset FB-sivunsa. Tokentubelle on löytynyt uusi pyörittäjä ja alusta ehti olla kiinni vain hetken. Seuraavaksi hän alkoi julkisesti kritisoida muita toimijoita. Sunnuntaina 16.4. hänen piti esiintyä Miki Sileonin striimissä, mutta peruutti sen Vapan veljesten vangitsemisen takia, koska “tilanne oli päällä”.

Yksi Korhosen kritiikin kohteeksi joutuneista jo lähetystä pohjustavissa twiiteissä oli Jaana Kavonius. Hän puolestaan oli juuri samaan aikaan saanut kerätyksi vihdoin tarpeelliset 5 000 tuki-ilmoitusta, jotta saisi Totuuspuolueensa rekisteröiyä. Korhosen kieltämättä karut arviot Kavoniuksen resursseista saivat vastauksekseen arvelun siitä, että Korhonen pilasi Totuuspuolueen suuren hetken ehkä jopa Suojelupoliisin myyränä.

Vaikka Korhonen oli perin pettynyt oaamn vaalitulokseensa, niin joka tapauksessa puolueensa vaalituloksen myötä disinfotunkion kukkona häärii nyt Ossi Tiihonen. Vapauden liiton puheenjohtaja on nyt hahmo, jonka ympärille uudelleen rakentuva disinfokenttä muodostuu. Aktiivinen somekeskustelija Saara “Lauran sisko” Huhtasaari muun muassa ilmoitti äänestäneensä Vapauden litton ehdokasta. Myös jo viitisen vuotta muun skenen Maidaniin liittyvän oharin takia hylkimä Marco de Wit on rajusti kritisoinut Vapauden liiton toimintaa Laittomassa lehdessään nimenomaan siitä näkökulmasta, että VL on disinfokentän paras mahdollisuus puoluesektorilla.

Korhosen vaalien jälkeisen purkauksen kohteeksi joutui myös Johan Bäckman, jota Korhonen luonnehti varsin ikävästä suhtautumisesta toisiin ihmisiin. Korhonen on ilmoittanut esiintyvänsä lähiaikoina striimissä, jossa lupaa kertoa kaiken. Tämä puolestaan herätti näkyvää levottomuutta Panu Huuhtasessa, joka tivasi tivaamistaan, miksi striimin ennakkomainoksessa mainittiin yhtenä aiheena myös hänen ja Tiina Keskimäen Reformistudio. Luvassa oli myös paljastuksia QAnon-taustaisen Me kansa -liikkeen johtajasta Jukka Davidssonista.

Korhonen on tosin aiemminkin lupaillut eri yhteyksissä suuria paljastuksia eri tahoista, myös minusta, mutta aina ne ovat jääneet tekemättä. Saa nähdä tapahtuuko niin nytkään. Joka tapauksessa esiin on ponnahtanut muita videoiden tekijöitä, jotka suuntaavat arvostelunsa skenen sisälle.

Esimerkiksi “Satanistisen liiton käyttämät eleet valehtelun merkiksi” -video käy läpi monia tunnettuja skenen toimijoita ja osin ihan tunnetuin ruumiinkielen vihjein leimaa heitä valehtelijoiksi. Videon tekijän näkemystä satanistisesta liitosta nämä eleet eivät toki paljasta. Pikkulammas-nimimerkki on puolestaan jo pitkään kertonut siitä, miten Transagenda-nimisen salaliiton alla miehenä esiintyvät ovat naisia ja päinvastoin. Tähän asti hän on käynyt läpi filmitähtiä ja poliitikkoja, mutta nyt myös disinformaatiokentän toimijat ovat päässeet hänen “analyysinsä” kohteiksi.

Keskinäinen välienselvittely videoiden avulla on suorastaan perinne skenessä. Muistan jonkun muinaisen Suski Kaukisen saunaa lämmittäessä kuvaaman tilitysvideon, jossa hän kävi läpi riitaansa Ilja Janitskinin kanssa. Nyt välejään videoilla selvittelevät tahoillaan jokin aika sitten eronneet Olli Posti ja Sofia Keitaanranta. Aikoinaan he ylistivät yhdessä videoillaan parisuhdettaan, mutta nyt siis jälkiselvittelyjä erikseen. Yhdessä niinikään esiintyneet Junes Lokka ja Tiina Wiik ovat myös eronneet, mutta heiltä ei videoita aiheesta ole näkynyt.

Pikkulammas riitaantui jo jokin aika sitten Injektiopiiikin kanssa. Tämä nimimerkki on koonnut merkittävän seuraajajoukon. Esimerkiksi hänen Discord-kanavallaan on ollut tuhatkunta jäsentä. Injektiopiikki koki viime syksynä hengellisen herätyksen ja on sen jälkeen ollut hyvin voimallinen sanan julistamisessa. Mukana ovat toki edelleen olleet hänen myyntituotteensa, kirja ja detox-paketti. Myyntiponnistelut ovat jatkuneet edelleen, vaikka hän on oman kertomansa mukaan tällä hetkellä kolmen kuukauden mittaisessa tahdonvastaisessa hoidossa. Skenessä on nostettu esiin joitakin muitakin vastaavaan asemaan ajautuneita henkilöitä ja heitä on pidetty poliittisina vankeina.

Kohua on myös nostettu siitä, että poliisi on Vapan veljesten ohella pidättänyt ainakin pari muutakin pienpuolueiden ehdokkaina ollutta ihmistä. Toinen tosin itse ilmoittanut omasta tapauksesta tavalla, joka saa ajattelemaan, että kyse on perin ikäväksi muuttuneesta välien selvittelystä loppuneen parisuhteen jälkeen. Jos katsoo vaalien alla julkaistuja listoja eri puolueiden ehdokkaiden rikostaustoista, on tosin ihan odotettavaa, että siinä porukassa sattuu ja tapahtuu myös vaalien jälkeen.

Vapan veljesten ja toisen heistä naisystävän vangitseminen on tietysti ollut valtava asia. Näkyvät reaktiot ovat olleet pitkälti järjettömiä tai vielä järjettömämpiä. Useampikin ehti lausua, että pidätys oli jonkinlainen todiste siitä, että Vapan veljesten juttu Suomea, ja maailmaa, kattavasta salaisesta tunneliverkostosta on totta. Mutta jos menee kielletylle alueelle kuvaamaan kiellettyä kohdetta, luullen sen olevan vaikka joulupukin paja, niin edelleen kyseessä on kielletty toiminta.

Moni on myös esittänyt tulkinnan, että toteutunut Nato-jäsenyys tarkoitti toisinajattelijoiden vainoa. Tähän harhaisuuteen yhdistyy usein myös erikoinen kuva omasta tärkeydestä. Jotkut kun ovat ilmoittaneet olevansa varmoja, että heitäkin ollaan tulossa nyt hakemaan.

Suuressakin maailmassa kahakoidaan ihan yhtä lapsellisesti. Elon Musk käytti ennen arvostettua journalistia Matt Taibbia “paljastamaan” Twitter Files -juttusarjassa miten ennen häntä Twitter oli mätä. Toki kyseisen juttusarjan olennaiset osat olivat puutaheinää, mutta Muskista tykkäävä disinfoskene otti juttusarjan hurraten vastaan. Mutta sitten Taibbin pääasiallinen alusta, Substack, päätti perustaa kilpailijan Twitterille. Musk esti linkittämisen Substackiin, joka taas oli Taibbin elannon kannalta kohtalokasta. Niin Taibbi lähti Twitteristä ja Musk tietysti myös suuttui entiselle kätyrilleen.

Paljon on mielenkiintoisia kehityskulkuja edessä disinformaatiokentän ilmiöissä. Avoin kysymys on, että mihin teemoihin koronan radikalisoimat suuntaavat tarmonsa ja ketkä nousevat pinnalle. Nyt pinnalla on vahvasti teema, että kaikki kuolemat tai vakavat sairauskohtaukset johtuvat koronarokotteista. Lisäksi niillä väitetään olleen valtavia määriä haittavaikutuksia, joita ei tutkita eikä tunnusteta. Roskaa tietysti, mutta sen avulla voi linkuttaa eteenpäin koronadenialismissään. Atlantin takaa on myös tuotu jälleen sikäläisen kulttuurisodan teema, kun höyrypäisesti sekoitetaan keskenään sukupuoli, seksuaalisuus, trans-oikeudet ja drag-esiintymiset sekä kytketään kaikki tämä pedofiliaan. Jää myös nähtäväksi, kuka suomalaisista poliitikoista nousee disinformaatiokentän ykkösviholliseksi. Viime ajat siinä asemassa on ollut ylhäisessä yksinäisyydessään Sanna Marin.

2 kommenttia:

  1. No huh huh ja kiitos kattavan oloisesta poikkileikkauksesta näistä maailmaapelkäävien epäpyhistä alliansseista!

    VastaaPoista
  2. Pikkusen tasoa, poliittisesti kovin puolueellinen teksti. Muutama asia unohtuu, esimerkiksi tiihonen rauhoittunut aikalailla alkuajoistaan, kirjoitus sen osalta ei nykytilaa kuvaa. Myös todellakin myös nämä valtameren takaa tulevat asiat, mitkä kuulema olisi sekoitettu, kyllä niitä kritisoidakin saa, vai onko kenties lasten esittely aikuisten edessä tervettä? Setalla todellakin tuntuu olevan outoa porukkaa kun sallii tämmöiset, samoin osa mediassakin tuntuu hyväksyvän.

    VastaaPoista